Képregényünnep a PesTexten

A PesText nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivál idén nem csak a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal működik együtt, de képregényes minifesztivált is rendeznek, vendég művészekkel és workshopokkal.

Képregényünnep a PesTexten!
Hogyan szerkeszti és festi történeteit két nemzetközi vendégünk, Brecht Evens és Hannah Berry? Hogyan libikókázik az illusztráció és a képregény között két magyar vendégünk, Cserkuti Dávid és Oravecz Gergely?
A Képregényünnepet kiállításmegnyitóval nyitjuk, ahol Marjai Petra Lilla és Marabu avatnak be a műhelytitkaikba, a nap zárásaként pedig mindenkit várunk Magyarország első rajzolt koncertjére, ahol vendégeink Pátkai Rozina és dj Bernáthy szettjére improvizálnak.
Ráadásként egész nap várja az érdeklődőket, és képregényszeretőket a Három Holló kávézójában a KépregényKönyvtár! Válogatott olvasmányokkal és képregényajánlókkal készülünk.

Időpont: 2022. szeptember 29. 17:30-22:00
Helyszín: Három Holló, Budapest, Piarista köz 1., bejárat a Szabad sajtó úton

Részletes program:
17.30-17.50
Forrás – Kiállításmegnyitó és beszélgetés
Vajon igazi képregényes-e Marjai Petra Lilla és Marabu? Létezik olyan, hogy képregényes identitás? Mivel foglalkozik ma egy férfi és egy női képregényes, egyáltalán van-e alkotói különbség e kettő között? És ami legfontosabb, mi újság Ekivel, Cocoval és a gonosz törpekommandósokkal?
A kiállítást megnyitja és moderál: Szekeres Niki és Szép Eszter

18.00-18.50
Oravecz Gergely: “Nincs mondanivalóm” vs Cserkuti Dávid: “Én inkább a saját dolgaimat rajzolnám”
A második beszélgetés résztvevője Cserkuti Dávid és Oravecz Gergely, a mai magyar képregény két olyan figurája, akik bizonyára nagyon különbözően alkotnak, mégis összeköti őket a minőség és az elismertség. Az ő pályaképüket ismerjük meg az est során.
Moderál: Szekeres Niki

19.00-20.15
Festett mágia – Beszélgetés Brecht Evens-szel és Hannah Berryvel
Brecht Evens (BE) keze alatt a gouache festék formák és színek rendezett orgiájává változik. Hannah Berry (UK) akrilba álmodja a fényt és az éjszakát. Vendégeinkkel kiszámíthatatlan történeteik kitalálásáról és kötetbe szerkesztéséről, mentális egészségről, és természetesen magáról az alkotásról beszélgetünk.
Moderál: Szép Eszter

20.30
Rajzolt koncert Pátkai Rozina és dj Bernáthy szettjére
Táncolj és bulizz miközben vendégeink improvizálnak a kivetítőn.
Rajzolnak:
Cserkuti Dávid illusztrátor, képregényalkotó
Molnár Rebeka illusztrátor
Oravecz Gergely illusztrátor, képregényalkotó
Lamm Lenke vs Mikus Dóra, a MOME hallgatóinak battle-je
László Márk képregényalkotó
Tóth Luca animációs rendező, illusztrátor, zine alkotó
Brecht Evens, képregényalkotó

Október 1-én szombaton Brecht Evens és Hannah Berry haladó képregényes workshopot tart, részletek az alábbi két eseményben:

Hannah Berry workshopja — LINK
Brecht Evens workshopja — LINK

Külföldi vendégeink:
Brecht Evens belga képregényalkotó. Egyedi vizualitású festett képregénykönyveiben a szereplők előbb-utóbb egy buliban kötnek ki, gyakran oda szöknek a hétköznapok elől. Félig teli (félig üres?) prosaccós poharak és villogó diszkógömbök között Evens olyan témákat vizsgál, mint a depresszió, a barátság, a kötődés, a férfiasság, és a mentális egészség. 2011-es The Wrong Place című képregénye Angoulême-ben díjat nyert és Eisnerre is jelölték, legutóbbi angolul megjelent munkája, a The City of Belgium (2021) szintén díjazott volt Angoulême-ben és pár hete Ignatz-díjra jelölték.

Hannah Berry brit képregényalkotó, író és illusztrátor a Királyi Irodalmi Társaság (Royal Society of Literature) tagja. 2019-2021 között az Egyesült Királyságban a világon egyedülálló módon létező “koszorús képregényalkotó” tisztség viselője. Ebben a nagyköveti és szemléletformáló szerepben Berry megszervezte a brit képregényes szakma első átfogó felmérését, azzal a céllal, hogy jobban megérthessék az alkotók helyzetét és hatékonyabban tudjanak segíteni, majd pedig résztvett a Képregényalkotók hálózatának megalapításában. Barry képregényeiben nem riad vissza a társadalmi szatírától és a krimitől. Munkái: Britten and Brülightly (2008), Adamtine (2012), Livestock (2017).

Magyar vendégeink:
A kiállítás magyar résztvevői: Cserkuti Dávid, Marjai Petra Lilla, Marabu, Oravecz Gergely.

Cserkuti Dávid: grafikus, képregényrajzoló. Ha kimondjuk a nevét, valószínűleg mindenki a Zwack Unicum reklám különös figuráját látja maga előtt, mivel Cserkuti számos reklám vizuális világának kitalálója, de nevéhez kötődnek olyan képregények is, mint a 8 perc, vagy a Harc a nagy úrral című Ady-vers illusztrációs továbbgondolása. A reklám és a képregény mellett gyerekkönyvek, ismeretterjesztő kötetek illusztrátora. Alfabéta-díjas, Hipnózis-díjas, Golden Effie-díjas.

Marjai Petra Lilla: grafikus, animációs filmek készítője, képregényrajzoló. Számos projekt arculatának tervezője, kivitelezője, zine-ek, poszterek, flipbookok fűződnek a nevéhez. Marjai Petra Lilla a MOME után Belgiumban végezte tanulmányait, és ott került közel a képregényhez, ennek a hatásnak egyik kiváló lenyomata lett az Eki & Coco című képregény is.

Marabu: karikaturista, képregényrajzoló. Könyvtár és magyar irodalom szakon végzett, majd a nyolcvanas évektől teljesen a rajzolás felé fordult. Készített képregényt is, de a kilencvenes évektől leginkább közéleti témákkal foglalkozik, comic stripjei, karikatúrái rendszeresen jelennek meg napilapok hasábjain. Többszörös Alfabéta-díjas, emellett megkapta a Pulitzer- és a Korcsmáros Pál-díjat is.

Oravecz Gergely: illusztrátor, képregényrajzoló. Fontos témái az önreflexivitás, önéletrajzi témák, az alkotói folyamat ábrázolása, miközben egyre inkább előtérbe kerülnek a társadalmi témák is művészetében. Készített már képregényt a Faith no more együttesről, egyre több gyerekkönyvet illusztrál, illetve az underground Q KépregényÚjság egyik szerkesztője. Többszörös Alfabéta-díjas, és megkapta a Műút nívódíjat is.