Képregény készül a Mecseki Láthatatlanokról

Az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójára Pécs városának megbízásából képregény készül a kevésbé ismert pécsi hősök emlékére. A Mecseki Láthatatlanok történetét Páva Zsolt polgármester kezdeményezésére Sarlós Endre rajzoló és Pozsgai Zsolt író, dramaturg, színházi rendező dolgozzák fel.

A képregény a tervek szerint idén ősszel jelenik meg óriási, 15.000-es példányszámban, összesen 4,2 millió forintból. A magas példányszámot az indokolja, hogy a város vezetése ezek jó részét általános iskolásokhoz juttatná el.

Az OK!Pécs így ír a hősökről:

A “Mecseki Láthatatlanok” gúnynév a forradalom leverése utáni években született a Kádárék részéről az események meghamisítására, lekicsinylésére, hogy az ellenállókra a magyar nép ne tekinthessen hősként, hanem inkább gyáva, rejtőzködő gyilkosokra, akik a kommunista rendszer ellenségei voltak. Pont az ellenkező hatást sikerült vele elérni, Pécsett a mai napig szinte misztikus hősökként tekintenek az ellenállókra.

A Pécs Ma is hírt adott a tervezett projektről, és megkérdezték a rajzolót is:

Reményeim szerint két-két és fél hónap alatt elkészülök vele, bár ez függ a terjedelemtől is, amit legfőképp a dramaturgiai munka határoz meg. Polgármester úr 50 oldalt kért tőlem, ennek megfelelően készülök.

mecseki-lathatatlanok

Sarlós Endre a hatvanas évektől foglalkozik képregény-rajzolással, művei akkoriban a Tolna-megyei Népújságban, valamint a Fülesben jelentek meg. Az utóbbi években köteteket adott ki, feldolgozta többek között Trianont (A Trianon kód), illetve a 2. magyar hadsereg viszontagságait is.

A Mecseki Láthatatlanokról az Amiről a történelemkönyvek nem írnak oldalon érhető el bővebb információ.