Képregény Info 2008/2

Az MKSz legújabb hírlevele, benne: Eduárd Klub, Comix film, rövid hírek, Angoulême 2008.

Eduárd Klub program

ComiX, a film
2008. január 25-én pénteken este 6 órakor az Eduárd Képregénybolt (VI. Dalszínház utca 8) galériájában az amerikai képregény lesz a téma.
Kővári György egy teljes filmsorozat forgatását vette tervbe a képregény témájában. Az első két, az amerikai képregényről szóló résszel már el is készült, és ezeket vetíteni fogják a január végi 30. Magyar Filmszemle információs programjában. A filmek címe: „A kezdetektől az 1950-es évekig” és „Wertham után, napjainkig”.
Az Eduárd Klubban a rendező premier előtt levetít hosszabb részleteket a filmekből, ezt pedig egy beszélgetés követi az amerikai képregényekről és magyarországi helyzetükről. Résztvevők: Kővári György, Harza Tamás (Pókember, Bosszú Angyalai, Vertigo-könyvek magyarországi kiadója) és Németh Vladimir (Sin City, X-Men, Rozsomák, Megtorló kötetek hazai kiadója). Moderátor: Birkás Péter újságíró.

Rövid hírek

A magyar képregény története folytatódik
Kertész Sándor képregénytörténész, a Comics szocialista álruhában szerzője, Papírhősök hihetetlen világa címmel jelenteti meg a képregény magyarországi történetét bemutató sorozatának következő kötetét. Míg az előzőben az 1957 és 1989 közötti időszakról esett szó, a májusi 4. Magyar Képregényfesztiválra tervezett újabb könyv a rendszerváltástól napjainkig tekinti át a fejleményeket és a mai helyzetet.

Unicum-kiállítás meghosszabbítva
A Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás Unicum-illusztrációk című könyvéhez kapcsolódó kiállítást az eredetileg tervezettnék hosszabb ideig, egészen február 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Eduárd Galériában.

Sebők Imre-kiállítás Máriaremetén
Sebők Imre képregénykiállítás nyílt január 7-én a Máriaremete-Hidegkuti Ökumenikus Általános Iskolában (1028 Budapest, Községház u. 10). A kiállításon látható a teljes Tamás bátya kunyhója és a Háry János, részletek az Egri csillagokból és a Hét tenger ördögébõl, valamint egy színes olaj önarckép. A kiállítás megtekinthetõ február 1-ig minden nap 8 és 20 óra között.

Képregényrajzoló színdarabja
Ben Katchor amerikai képregényrajzolónak a „The Slug Bearers of Kayrol Island” című zenés színdarabját január 25-én mutatják be New Yorkban, a Vineyard Theatre-ben. Katchor munkáiból kiállítás is látható január végén az Angoulême-i képregényfesztiválon.

Largo Winch – a film

2008 decemberében mutatják be a francia mozikban Jean Van Hamme és Philippe Francq nagy sikerû képregényének, a Largo Winchnek a filmváltozatát. Korábban már készült tévésorozat is a farmernadrágos milliárdos kalandjaiból, ám ez az eredetitõl jelentõsen eltért és nem igazán nyerte el a nézők tetszését. (Az igazságosztó címen magyar csatornák is vetítették.)
A Largo Winch képregény első két kötete (Az örökös és A W konszern) már kapható magyarul a Képes Kiadó gondozásában, míg a harmadik (Ellenséges felvásárlás) márciusra várható.
A film előzetese és a legutóbbi kötet „így készült” dokumentumfilme elérhető a www.kepregeny.info honlapról.


Angoulême 2008

Január 24. és 28. között rendezik meg a 35. nemzetközi képregényfesztivált a franciaországi Angoulême-ben. A plakát tervezője és egyben a zsűri elnöke José Muñoz, a tavalyi nagydíjas. A plakát megtekinthető a www.kepregeny.info honlapon is.
Ugyancsak Muñoz állította össze az egyik legnagyobb kiállítás anyagát, amely az argentin képregény történetét tekinti át. Csak pár név a legismertebbek közül: Alberto Breccia, Quino, Copi, Maitena, Solano Lopez. A további, összesen 24 kiállítás közül kiemelendő Sergio Toppi, Ben Katchor, Luciano Bottaro és a japán Clamp csoport tárlata.
A számos esemény közül a legérdekesebbnek talán Joann Sfar nyilvános rajzolása ígérkezik, amikor Thomas Fersen élő koncertje alatt illusztrálni fogja a dalait.
Két alkalommal is összecsapnak a Spirou és a Fluide Glacial című képregényújságok alkotói, amikor helyben megadott témákra rögtönöznek rajzokat.
A világ legnagyobb nemzetközi képregényes találkozóján természetesen a világ minden tájáról érkeznek alkotók és szakemberek. Izgalmas beszélgetés várható többek között Guy Delisle Burmáról készült kötetéről José Muñoz részvételével, majd közösen gondolkodik el a képregényről három nagy teoretikus, Scott McCloud, Benoît Peeters és Thierry Groensteen. A további díszvendégek közül néhány ismert név: Lewis Trondheim, Jean-Pierre Dionnet, Florence Cestac, Serge Clerc, Paul Pope, Carlos Sampayo, Zograf, Liberatore.
A fesztivál előtt, január 22-én délután 3-tól másnap délután 3-ig tart a másodszor meghirdetett 24 órás képregény-maraton, amelyen 24 rajzoló vesz részt helyben, de bárki más is jelentkezhet rá interneten. A feladat egy 22 oldalas képregény készítése egy nap alatt, címlappal és hátlappal együtt (összesen 24 oldal), az utolsó pillanatban megadott szabályoknak megfelelően.,