Képregény Info 2008/17

MKSz legfrisebb hírlevele. Benne: Könyvhét, új megjelenések, Inferno, Kultmegálló, képregénykurzus, Roham novellapályázat lezárása.

Képregény a könyvhéten
Június 5 (csütörtök) és június 9 (hétfõ) közötti rendezik a hagyományos, immár 79. Ünnepi Könyvhetet a budapesti Vörösmarty téren. Az Eduárd Képregénybolt és a Roham Kiadó közös standján valamennyi magyar nyelvű kötet kapható, számos kedvezménnyel. A stand a 35-ös számot viseli és a Gerbeaud cukrászdával szemben található.

A könyvhéten mutatkozik be több francia stílusú képregény:

A Metabárók kasztja című kultikus fantasy-sorozat első kötete, Alejandro Jodorowksy és Juan Gimenez munkája. A Moebius és Jodorowsky által teremtett “Incal” világ legveszedelmesebb harcosa a metabáró. A hihetetlenül izgalmas, varázsos díszletekben és különleges karakterekben bővelkedő történet az ősök tetteinek és szenvedéseinek kegyetlen krónikája. (Delta Vision)

A Sörmesterek sorozat második része (Margrit, 1886) közel harminc évvel az előző után játszódik. A Steenfort-családnak egy újabb nemzedéke lép színre, de a legfőbb szerep még mindig a dinasztia alapítójának, Charles-nak jut. A sörfőzés technológiai fejlődésével párhuzamosan a társadalmi mozgások és mozgolódások is elérik a kis belga falut – ráadásul a családfő unokaöccse a világos sör receptje mellett roppant különleges feleséget i hozott magával Németországból. Írta Jean van Hamme, rajzolta Francis Vallès. (Képes Kiadó)

A harmadik kötettel új kaland várja Largo Winch-et, a farmernadrágos milliárdost. Az Ellenséges felvásárlás még mélyebbre vezeti az olvasót a felfoghatatlan gazdagság világának a bugyraiba. Az életben maradás fő szabálya: támadj, mielőtt téged támadnak. Largo ösztöne azt súgja, nem szabad belemennie az igazgatótanács szerint veszélytelennek ígérkező akcióba. Aggodalmát alátámasztja, hogy egy titokzatos “Zöld íjász” sorozatban legyilkolja a vele kapcsolatba lépőket. Írta Jean Van Hamme, rajzolta Philippe Francq. (Képes Kiadó)

Díjazott Inferno
Marcel Ruijters Inferno című munkáját választották az év új képregényének Hollandiában. A kötetet elsőként magyar nyelvre fordították le, és a 4. Magyar Képregényfesztiválon mutatta be szerzője és kiadója.

Újdonságok a www.kepregeny.info honlapon

Honlapunkon a “Képregények” menüpont alatt az eddiginél áttekinthetőbben, stílusok szerint rendezve található meg tagkiadóink kiadványainak a listája, címlapokkal és részletekkel együtt.

Mától minden hét elején a Főoldalon rövid hírben köszöntjük azokat a képregényalkotókat, akik az adott héten ünneplik születésnapjukat, és emlékezünk azokra, akiknek a héten van születésük vagy távozásuk napjának az évfordulója.

A “Sajtó” menüpont alatt látható, hogy májusban különösen sok képregényről írtak recenziót, kritikát, blogbejegyzést. Külön kiemeltük a 4. Magyar Képregényfesztiválról készült sajtóbeszámolókat, és ezúton is köszönetet mondunk a média képviselőinek.

Kultmegálló – képregények Pécsett

A Művészetek és Irodalom Háza a tavalyi nagysikerú VersMegálló után ezúttal képregényeket kínál Pécs utazóközönségének. Júniusban a pár képkockás “comics”-ok mellett folytatásos történeteket is megtekinthetnek azok, akik a tömegközlekedést választják. A kiállított művek alkotói között szerepel Marabu, Göndöcs Gergely , Matheika Gábor , Horváth Henrik és Fórizs Attila.

A kiállítást június 4-én, szerdán este 9-kor nyitja meg Jean-Luc Cornette belga képregényrajzoló a Hild udvarban.

A tárlatot köszönti dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, valamint dr. Tóth Bertalan, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere és Gunzinám Mária, a Brokernet Holding Zrt. pécsi irodájának vezetõje. Közreműködik a Ska-Pécs.

A megnyitót 21.45-től egy mediterrán hangulatú fogadás, a Zat koncertje, valamint animációs filmek vetítése követi.

Kiállítások

A 4. Magyar Képregényfesztiválhoz kapcsolódó kiállítások közül kettő még több héten át megtekinthető:
Az Alfabéta-díjasok tárlata a kArton galériában (V. Alkotmány utca 18).
A Zap-antológia részletei az Eduárd galériában (VI. Dalszínház utca 8).

Képregénykurzus a Thébában

Képregény-rajzoló kurzust indít a Théba Mûvészeti Akadémia 2008 július 14-től.
Tematika: Képregénytörténet – Alapötlettõl a storyboardon át a kész képregényig – Jelenetek rajzolása – Rajzolási stílusok, sajátos (képregény) rajztechnika – Egy képregény megtervezésének menete.
A kurzust vezeti: Ghyczy Csongor.
További információ: Horváth Terézia, mobil: 06-30-202-7842, web: www.theba.info.
Jelentkezési lap letölhető a weblapról: Főlap-Események

Doszvidányija: lezárult a Roham magazin fantasztikus novellapályázata

Hogy mi változott 89′ után? A nyugat vagy a kelet felé tettünk–e egy újabb lépést a rendszerváltással? Egyáltalán változott-e bármi is itt a Kárpát medencében az elmúlt években? 118 novella járta körül ezeket a kérdéseket, a Roham szerkesztőség által meghirdetett fantasztikus novellapályázaton.
A szerkesztőség az első díjat és a vele járó 150.000 Ft .-ot Fejér-Dalos Péternek ítélte oda „Az utolsó utca” című novellájáért, melyben a főszereplő, egy misztikus táblafestő éjszakáról-éjszakára halad Budapest utcáin, hogy felszámolja a kommunista múltra utaló, azt a lelkekben fenntartó utcaneveket. Az idő és az öreg ereje is egyre fogy, s különböző okokból a munkával talán sosem végez.
Második helyezést ért el Felkai Ádám „Árnymajmok” című írása – és nyert ezzel 100.000 Ft . -, mely a mai fiatalok gondolatain keresztül próbálja bemutatni az elmúlt éveket. Ádám szerint nincs ok aggodalomra, hiszen egy fekete banánnal bármikor előhívhatók az „Árnymajmok”, akik szempillantás alatt a helyükre zökkentik a dolgokat.
Harmadik helyezést ért el Szabó Tamás „A változás szele” című írásával – és vele 50.000 Ft-t. – mely egy fantasztikus novella író fiatalember életén keresztül vezet végig minket azokon a fontosnak tűnő éveken.
A szerkesztőség külön díjjal jutalmazta Tamás Nándor „Doszvidányja” című írását, mely azért szorult ki az első háromból, mert a kiírással ellentétben nem tartalmazott fantasztikus elemet. Az írás azonban jól bemutatja a kor egyik jellemző emberét, a szovjet katonát, ezért 30.000 Ft-os különdíjjal, és a magazinban való megjelenéssel jutalmazza a szerzőt.
Nem kapott helyezést, de szintén megjelenésre érdemesnek ítélte a zsűri Stöckert Gábor „A por őrzői” című írását, mely egy ószeres bolt játékbábuinak rendszerváltáskori hányattatásait mutatja be.
A Roham szerkesztősége köszöni minden pályázónak a részvételt, és az ünnepélyes díjátadásról hamarosan értesíti a győzteseket. A szerkesztőség pályázaton kívül is várja további novellák beküldését. A nyertes pályaművek a Roham hasábjain látnak napvilágot.