Képregény Info 2008/15

Itt az új hírlevél, benne az Alfabéta díjról és a Fesztiválról…

Alfabéta-díj 2008

Harmadik alkalommal ítélte oda egy 30 fős szakmai zsűri az előző év legjobb új magyar képregényeinek az Alfabéta-díjat, amely mostantól már hivatalosan is a Magyar Képregénykiadók Szövetségének az égisze alá tartozik.

Az elismerést idén is azok a munkák nyerték el, amelyek a grémium megítélése szerint a legnagyobb mértékben segítettek eloszlatni a képregénnyel kapcsolatban Magyarországon még mindig tetten érhető tévhiteket. Az Alfabéta-díj megfosztja fosztóképzőjétől az előítéletet: a képregény nem az analfabétáknak való, mert a képregény olvasmányos, elgondolkodtató, szórakoztató, mert lehet magas művészi szinvonalú képregényt készíteni, mert a képregény része tud lenni hétköznapjainknak.

Az idei díjazottak:

  • „Kép-regény” kategória (minimum 20 oldalas, önálló kötetben vagy folytatásokban megjelent munkák):

    A Gemini-jelentés 1: Ikervadászat. Rajzolta Fazekas Attila. A forgatókönyvet Korcsmáros Péter regényéből Bayer Antal írta. Megjelent önálló kötetben a Képes Kiadó gondozásában.

  • „Kép-novella” kategória (3-19 oldalas, általában egyben közölt képregény):

    Parlamenti túlóra. Rajzolta Gáspár Tamás, írta Szabó Jenő. Megjelent a Magyar Képregény Akadémia lapja, a Pinkhell 4. számában.

  • „Kép-perc” kategória (1-2 oldalas, egyszerre áttekinthető kompozíció):

    Az ötödik napon. Írta és rajzolta Kovács Péter. Megjelent a Panel képregényes szaklap különszámában.

  • „Kép-sor” kategória (képcsíkok sorozata):

    Strip. Írta és rajzolta Haragos Péter. Az egyes csíkok első megjelenési helye nyomtatásban: Eduárd fapados képregényújság 9, Papírmozi 2, Nero Blanco Comix 1. Online: http://strip.blogter.hu

  • Legjobb képregényes címlap: ebben a kategóriában több szavazási forduló után sem sikerült győztest hirdetni, így a zsűri öt alkotást részesít oklevélben:

    Ábrai Barnabás (Panel 5), Felvidéki Miklós (Pinkhell 4), Gáspár Tamás (Pinkhell 3) és Zorro de Bianco (Eduárd 9 és Papírmozi 3).

A díjakat május 17-én, a 4. Magyar Képregény Fesztivál keretén belül adják át.

2006 és 2007 Alfabéta-díjasainak a kiállítása kArton Galériában (1054 Alkotmány utca 18) tekinthető meg május 15. és június 14. között. Megnyitó május 14-én este 7 órakor.

4. Magyar Képregényfesztivál: május 17-18

A Magyar Képregénykiadók Szövetsége május 17-én és 18-án rendezi meg a 4. Magyar Képregényfesztivált. A helyszín tavalyhoz hasonlóan az Erzsébet-téri Gödör Klub, és a belépés most is ingyenes.