Képregény Info 2008/14

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének legfrissebb infócsomagja.
Mátyás, a király képregénypályázat eredménye
A film.hu és a Reneszánsz Év programiroda által közösen kiírt képregénypályázat zsűrije a mezőny kimagasló színvonala miatt az eredetileg tervezett három helyett nyolc pályaművet díjazott, valamint oklevelekkel jutalmazott további munkákat is.
A díjakat a zsűri nevében Helyey László színművész és Gárdos Bernadett, a Reneszánsz Programiroda vezetője adta át a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében, április 26-án.
A fődíjat megosztva kapta Lanczinger Mátyás („M”) és Zabos Csaba („Gyx”): fejenként 200 ezer forintos pénzjutalmat és az Exit programmagazin által felajánlott 2-2 főre szóló párizsi utazást.
Második díjat kapott és fejenként 75 ezer forintos pénzjutalomban részesült Kovács Péter („Vispetya”) és Matheika Gábor („Fafaragás”). Harmadik lett és 35 ezer forintot nyert Fórizs Gergely („Forig”), Haránt Artúr („Hardcorevina”), Jámbor Lajos („Grafix”) és Lakatos István („Elefes”).
A közönségszavazáson legnépszerűbbnek bizonyult Baska Balázs („Federico”) 30 ezer forintos vásárlási utalványt vehetett át Korcsmáros Gábortól az Eduárd Képregénybolt képviseletében.
Grafikai oklevelet kapott Bardon Barnabás („Ajád”), Baska Balázs („Federico”), Filkor Gábor („Philcore”), Harsányi Hajnalka („Hahajni”), Jáger Attila („Attisapok”), Juhász Márk („Motorofmark”), Kalászi Benjámin („Ben”), Ritter Ottó („Oto”), Séber László („Weapon_X”) és Vincze Nóra („Ellinor87”). Dramaturgiai megoldásaiért kapott oklevelet Császár Krisztina és Molnár Tamás („Khrisztrom”), Pádár Ádám („Bloodgrey”), Szalai László („Rodjedi”) és Szüdi Gábor („Fisk”). A legjobb manga különdíjában részesült a „Henrik” néven pályázó csapat: Horváth Henrik rajzoló, Árva-Szabó Péter forgatókönyvíró és Uray Márton betűszerkesztő.
A művek a www.matyaskepregeny.hu honlapon tekinthetõk meg.

Spirál bemutató
Május 8-án este fél 8-kor az Erdész-Makláry galériában (V. Falk Miksa utca 10) mutatják be Futaki Attila és Nikolényi Gergely képregényalbumát, a Spirált. A Magvető gondozásában megjelenõ kötetről Pálfi György filmrendező beszélget a szerzőkkel.

Batman: Terror ajánlófilm
Először készült 3 perces ajánlófilm („trailer”) Magyarországon megjelenő képregényhez. A Képes Kiadó legutóbbi Batman kötetéhez kapcsolódó klip a http://www.youtube.com/watch?v=FmgZTUidZ0A webhelyen tekinthető meg, illetve regisztrált felhasználók le is tölthetik a www.kepregeny.net honlapról.

4. Magyar Képregényfesztivál: május 17-18!
A Magyar Képregénykiadók Szövetsége május 17-én és 18-án rendezi meg a 4. Magyar Képregényfesztivált. A helyszín tavalyhoz hasonlóan az Erzsébet-téri Gödör Klub, és a belépés most is ingyenes.
– A képregénykiadók ismét számos újdonság megjelenését időzítették a fesztiválra. Először lesz kapható magyarul a 11 Eisner-díjat nyert Fabulák, harmadik kötetéhez ér a Pókember-könyvek sorozat és debütál Magyarországon a Különítmény („The Ultimates”). A napokban bemutatott új Lucky Luke-rajzfilm eredetije, a Karaván is kapható lesz magyarul, visszatér Dilbert és folytatódik a Kázmér és Huba gyűjteményes kiadás is. A Korcsmáros Pál-klasszikusok közül ezúttal a Nyomorultak újrakiadása kerül sorra. A szakirodalom is gyarapodik, Scott McCloudnak „A képregény mestersége” című munkájával. Jön a Dampyr 5. része, Bilaltól a Szörny ébredése-ciklus 2. felvonása (December 32), a Metabárók első kötete. A tavaszi mangaáradatnak sincs vége: a Naruto, a D. a vámpírvadász és a Makrancos következő részei mellett két új sorozat, az Angyalok menedéke és a Nana első kötete is várható. A fiatal magyar alkotók közül Csordás Dániel önálló képregénnyel jelentkezi Nocturne címen, még a Magyar Képregény Akadémia Pinkhell című lapjának az 5., a Roham magazin ZAP képregényantológiájának pedig az 1. kötetét vehetjük kézbe.

Az újdonságok előzetesei folyamatosan kerülnek fel a www.kepregeny.info honlapra.
– Három új magyar képregény (Erő, Karantén, Stroboscopa) kis példányszámú megjelenését támogatta a szövetség, valamint további hét önerős szerzői kiadás is bemutatkozik a fesztiválon (Panel, Kalyber Joe, Dharma antológia, Bloodlust, Papua City, Mentalent, Charax).
– A fesztivál külföldi díszvendége Marcel Ruijters holland képregényszerző, akinek „Inferno” című kötete ez alkalomból magyarul is megjelenik. A fesztivál mindkét napján jelen lesz, dedikál, részt vesz beszélgetéseken, és munkáiból kiállítás is nyílik a Gödörben, május 13-án. A kiállításon megtekinthetők lesznek a Magyar Képregény Akadémia tagjainak és a Roham alkotógárdájának a legújabb képregényei is.
– Ezúttal is több hírességről fog kiderülni, hogy milyen képregényhősnek képzeli el magát. Szombaton a rendezvényt hivatalosan is megnyitó Réz András és az esti koncerten fellépő Deák Bárdos Ágnes, vasárnap Helyey László, Behumi Dóra, Para-Kovács Imre és Palcsó Tamás áll modellt a Magyar Képregény Akadémia grafikusainak.
– Harmadik alkalommal kerül sor az előző év legjobb magyar képregényeit jutalmazó Alfabéta-díjak átadására, kép-regény, kép-novella, kép-perc és kép-sor kategóriában, valamint oklevelet kapnak az év legjobb címlapjainak a rajzolói is. A 2006-os és 2007-es nyertesek munkáit a kArton galériában lehet megtekinteni május 15-től.
– A tavaly nagy sikert aratott rajzversenyt ezúttal két kategóriában rendezik meg: szombaton a „hagyományos”, vasárnap manga rajzstílusban.
– A fesztiválon láthatók lesznek a SakuraConon sikerrel szerepelt cosplayerek és AMV-k, Kálovics Dalma pedig előadást tart a mainstream manga helyzetéről és jövőjéről.
– Ismét nagy népszerűségre számíthat a naponta kétszer megrendezendő tombola, amelyen képregényeket és azokhoz kapcsolódó ajándékokat lehet nyerni.
– A korábbi fesztiválokhoz hasonlóan most is láthatók lesznek képregények alapján készült, vagy azokhoz kapcsolódó rajzfilmek és mozifilmek, például a Persepolis, a D. a vámpírvadász és a Nausicaa. Válogatás tekinthető meg az Anilogue animációs fesztivál filmjeiből is.
– A fesztivál résztvevői a Magyar Képregénykiadók Szövetsége tagjai (ADOC-Semic, Delta Vision, Egmont, Fumax, kArton Galéria, Kertész Sándor , Képes Kiadó és Eduárd képregénybolt, Kingpin, Magyar Képregény Akadémia, MangaFan, Nero Blanco Comix, Nyitott Könyvműhely, Pesti Könyv, Roham, Titkos Fiók, Trillian CMA, Vad Virágok Könyvműhely, Windom), és standot állít vendégként Fazekas Attila , az Athenaeum 2000 és a Magvető, a Holdfény Fantasy, a Legal Masters, a Műút, a Magyar Anime Társaság , a Greedo Toy Shop és a rendezvény médiatámogatója, az Animax.

A teljes és részletes program május 6-tól lesz olvasható a www.kepregeny.info honlapon.