Képregény Info 2008/1

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének hírlevele ezzel negyedik naptári évét kezdi. Ahogy megszokhattuk, a képregényes téli álom kicsit késve, januárban érkezik, de még így is akad jónéhány izgalmas esemény és hír.

Események

Eduárd Klub: Beszélgetés a Keresők szerzőivel
2008. január 8-án (kedd) este fél 6-kor az Eduárd Képregénybolt (VI. Dalszínház utca 8) galériájában beszélgetés lesz a Keresők címû képregényről, valamint az eredeti regényről, a belőle készült rádiójátékról és a TÁP-színházban bemutatott színdarabról. A beszélgetés résztvevői: Molnár Péter író, Peer Krisztián, az adaptáció készítője, Vajdai Vilmos, a színdarab rendezője és László Zsuzsa rajzoló.
Még mindig nagyon kevés új magyar képregény jelenik meg, pláne hosszabb terjedelemben. 2007 egyik meglepetésének számított a Keresők, a Scolar kiadó gondozásában. Adaptációs képregényről van szó, ám készítői szinte ismeretlenek képregényes berkekben: vajon honnan származott az ötlet, hogy egy kisregényből rádiójáték és színdarab után képregény is szülessen?
80 oldalas kisregény és 44 fekete-fehér oldalas képregény: egy mai történet Budapesten, létező helyszínekkel, ismerősnek tűnő karekterekkel.
A Szorongás és Társa Rt. ügynöke bárkit megtalálhat, hogy beszervezze. A cég célja a szorongás terjesztése mindazon társaságok megbízásából, amelyek érdekeltek a szorongás erősítésében, legyenek azok a bevásárlóközpontok és fitneszcenterek üzemeltetői vagy az akciófilmek és videojátékok forgalmazói. András kap egy esélyt, hogy figyelmeztesse és megmentse a következő kiszemelt áldozatot, a kávébarna szemű lányt – ám ha kudarcot vall, ő maga is ügynökké kell, hogy váljon.

Rövid hírek

Az Eduárd képregénybolt (VI. Dalszínház utca 8) január 6-ig zárva tart. Január 7-től ismét a megszokott időben várja vásárlóit: hétköznaponként 10 és 18, szombaton 10 és 14 óra között.

Panini-lapok leállása
A Panini Comics bejelentette, hogy a Hihetetlen Pókember 27. és az Újvilág X-Men 26. számával befejezi a közvetlen magyarországi képregénykiadást. A Pókember 27., decemberi száma január 10. körül jelenik meg, amely kivételesen három epizódot tartalmaz és 850 forintba kerül. Az Újvilág X-Menben egy új történet kezdõdött volna, ezért döntöttek inkább úgy, hogy egy lezárt egység után fejezik be a kiadást.

Ruróni Kensin 2 – januárban
A MangaFan népszerű sorozatának a 2. kötete az eredetileg tervezett december végi megjelenésnél később, január folyamán jelenik meg.

Delta Vision-hírek
A kiadó fórumáról kiderül, hogy következő új kiadványuk Jodorowsky klasszikusa, a Metabárók című fantasztikus sorozat lesz. Már dolgoznak a Makrancos hercegnő 3. és a Bolondok aranya 2. kötetén is.

Csodálatos Pókember 48 oldalon
Az ADOC-Semic által kiadott Csodálatos Pókember (eredeti címén Ultimate Spider-Man) 2008-ban 48 oldalon jelenik meg, de továbbra is havonta.

Bilal-folytatás
A Titkos Fiók hírül adta, hogy következő kiadványa a Szörny ébredése ciklus második kötete, a December 32. lesz.

Képes Kiadó-hírek
Az év végén jelent meg Korcsmáros Nóra forgatókönyve alapján, Horváth Andrea rajzaival a Magyar Múzsa című kötet az Eduárd bemutatja sorozatban. A korlátozott példányszámban kiadott, storyboard-szerűen megrajzolt zsebköny 90 oldalas, ára 490 forint, megvásárolható az Eduárd képregényboltban. A kiadvánnyal a kiadó bátorítani szeretné a fiatal, elsősorban manga-stílusban alkotni vágyó rajzolókat és írókat, akik számára megjelenési lehetőséget kíván biztosítani a jövőben.

A kiadó bejelentette 2008-as első kiadványait is: a Sörmesterek 2. része előreláthatóan februárban jelenik meg (Margrit, 1886), míg a többszörös Eisner-díjas Fabulák (Fables) első kötete márciusra várható. Szintén az év első negyedévében adják ki az irodalmi klasszikusokat feldolgozó Korcsmáros Pál-sorozat következő részét, a Nyomorultakat.

Mangattack folytatás
Az Athenaeum 2000 kiadó Mangattack sorozatában már januárban megjelenik a Dramacon 3., a Bizenghast 3., az Éjféli opera 3. és a Star Trek-manga 2. kötete.

Cikkek képregényekről, 2007 december
Decemberben minden korábbinál több cikk, kritika, ajánló jelent meg képregényekről. Az alábbi lista (a hozzá tartozó hivatkozásokkal együtt) megtalálható a www.kepregeny.info honlapon is.

Általános témák, beszámolók:
Hamlet: Sok Pókember kis helyen is elfér – Hungarocomix 2007 (Könyvesblog, 2007. december 5.)
Bayer Antal: Egy kis sztripológia (Oposszum blog, 2007. december 19).
Bayer Antal: E mint elkezdeni (Marvel-képregények Magyarországon, Oposszum blog, 2007. december 27).

Hódítók végzete:
Galgóczi Tamás ajánlója (Ekultura, 2007. december 31).

Napirajz:
Horváth Krisztina: Blogból könyvbe – nyomtatásban a Napirajz (Napvilág, 2007. december 13).
Kirsch ajánlója (Est.hu, 2007. december 13).
Speed ajánlója (Extreme Art, 2007. december).
Krezinger Szonja: Súlyosbítva azt, ami amúgy is (Metro, 2007. december 14).
Barbaro: Az év legdurvább karácsonyi ajándéka (Kultusztárca, 2007. december 20).
Bayer Antal: Súlyos (Oposszum blog, 2007. december 27).

Naruto:
Kálovics Dalma: Naruto 2 recenzió (Japanimánia, 2007. december 2).

Papírmozi:
Lénárd László: Visszatérő képregények (Népszava, 2007. december 22).

Persepolis:
Hamlet: „Isten és Marx hasonlítanak, bár Marxnak göndörebb a haja” (Könyvesblog, 2007. december 1.)
Bayer Antal: Hogyan lehet az ember perzsa? (Buborékhámozó blog, 2007. december 8).

Roham (Bürokraták):
Parraghramma kritikája (Geekz blog, 2007. december 15).

Sin City:
Chavez: Sin City – A nagy mészárlás (Geekz blog, 2007. december 21).

Tarot Café:
Kálovics Dalma: Tarot Café 4 recenzió (Japanimánia, 2007. december 28).

Usagi Yojimbo:
Kálovics Dalma: Usagi Yojimbo 3 recenzió (Japanimánia, 2007. december 17).
Roboz Gábor: Usagi Yojimbo 3 ajánló (Ekultura, 2007. december 25).