Karakterépítés bontógolyóval – Fenegyerek: Újjászületés

1976-ot írunk. Neal Adams egy kartonokból összetákolt portfólióból felnézve azt javasolja egy vermonti fiatalembernek, menjen inkább haza és keressen munkát a benzinkúton, mert soha nem lesz jó képregényalkotó. Hősünk nem adta fel, és kitartóan ostromolta Adamset, aki végül beismerte, hogy ugyan rajzolni nem tud, de a történetmesélése igazán „tökös”. Így szerezte Frank Miller első képregényes munkáját.

Bátran merem állítani, hogy ilyen szuperhősképregény eddig nem jelent meg hazánkban. A hangulata a Sin City és az alkotópáros itthon korábban már megjelent Batman: Első év olvasói számára ismerős lehet, de a hagyományos Marvel univerzumban a mai napig egyedi és különleges élmény. Miller utcái mocskosak, bűnözői nyersek és hősei megjárják a poklokat. Rideg természetességgel mutatja be a szervezett bűnözést: a megszokott pisztolyos bűnözők, akiket tucatjával szórtak szét a szuperhősök két kaland közt útközben, most valódi, komoly fenyegetést jelentenek az emberekre és a hősökre egyaránt. A Vezér itt valóban olyan, mint az alvilág igazi ura: ha valakit el akar intéztetni, azt el is intézik. Nincsen viccelődős-jópofizós szuperbűnözős pofoncsata, pózerkedés, üres fenyegetés.

A karakterdekonstrukció iskolapéldája, ahogy a Fenegyerek – és Matt Murdock – életének legapróbb részeit is módszeresen felszámolják. Azonban a „kötelező” mélypontból önmagát felküzdő hős mellett itt a mellékszereplők életében is gyökeres változások állnak be. A majdnem tíz éves kispadon töltött pihenőből visszatérő Karen Page – aki az egész lavinát elindítja – tragédiájának elemi drámaisága és esendősége, ahogy a terror úrrá lesz Ben Urich mindennapjain mind olyan elem, amit eddig nem igazán tapasztalhattunk még a szuperhősök színes, világmegváltós történeteiben.

A kötet végére lassan helyreállnak a dolgok, de messze nem a megszokott módon: a karakterek alapjaikban megrengetett élete nem tér vissza zökkenőmentesen a régi kerékvágásba. A történet utóhatásai maradandónak bizonyulnak, és ezzel kénytelenek együtt élni nagyon sokáig – még Miller távozását követően sem foszlottak semmivé.

Mindezidáig ez az egyik – ha nem a – legjobb szuperhős történet, ami magyarul megjelent.

KR

Nagy Marvel-képregénygyűjtemény 16. kötet 
Fenegyerek: Újjászületés
(Daredevil #227-233)
Szerzők: Frank Miller, David Mazzucchelli, Christie Scheele, Richmond Lewis, Avalon Studios, Guy Majors
Megjelenés: 2018. augusztus 2.