Jobban működik majd egyetlen kötetben – interjú Szebeni Péterrel

Szebeni Péter évek óta van jelen a hazai képregényes életben (bemutatkozó interjú a 5Panels oldalán): először az Isten ostora, majd a Testvérek képregényeivel hívta fel magára a figyelmet, de a 5Panels alkotócsoport tagjaként több rövidebb művet is készített, legutóbb pedig egy rendhagyó füzettel, az Egon és Zsaklin történetével jelentkezett. Pádár Ádámmal (Pádi) nem első ízben dolgoznak együtt, kettejük készülő, frissen meglebegtetett képregényéből néhány hete került fel a Facebookra egy előzetes oldal. Az az alapján ígéretesnek tűnő projektről kérdeztük a rajzolót, akinek köszönhetően már elkészült, de korábban nem látott képregény-oldalakat is bemutathatunk.

Pádi és Te egy ideje közös képregényen dolgoztok. Mit lehet tudni erről a projektről?

Nehéz a történetről úgy beszélni, hogy ne áruljunk el róla túl sokat, mivel az alaphelyzet egyszerűnek tűnik, de aztán több csavar is van benne, amitől sokkal több lesz. Nekem is emiatt tetszett meg, amikor Pádi először mesélt róla. A képregény címe Céltalan, és egy kissé zárkózott, magának való figura, Mort a főszereplője, aki a múltban elkövetett bűnei miatt kényszerül rejtőzködésre. Természetesen ahogyan az ilyen történetekben lenni szokott, a múltja utoléri őt. Behívják a kórházba, hogy azonosítson valakit, aki egykor közel állt hozzá, majd el kell indulnia, hogy felkeresse egykori társait. Eközben a háttérben zajlik egy globális esemény is, amit tudtukon kívül a történet főszereplői is befolyásolnak.

Celtalan-04

Celtalan-10

Mióta dolgoztok rajta? Kik fogják majd igazán szeretni?

Pádi már 2015 januárjában felvetette az ötletet, hangulatában leginkább a Drive című filmhez hasonlította. Az autó ebben is nagyon fontos elem, mondhatni az autó az egyik főszereplő. Akkor még csak egy vázlat létezett a történetről, aminek együtt kezdtük megírni a forgatókönyvét. 2015 decemberében kezdtem el rajzolni, mivel addig még egy könyv illusztráción és az Egon és Zsaklinon dolgoztam. Viszont a közel egy év alatt is nagyon sokat egyeztettünk róla, alakítgattuk a forgatókönyvet, terveztük a karaktereket. Egyértelműen a fiatal felnőtt közönséget fogjuk megcélozni vele, azokat, akik szeretik a komor, sötétebb tónusú történeteket. A Testvérekhez képest mindenképpen akciódúsabb lesz, de ahhoz hasonlóan itt is osztozik egymással a hétköznapi és a misztikus vonal, valamint igyekeztünk a főszereplő drámai hátterét megfelelően felépíteni.

Celtalan-06-07

mort-vazlat

Hogy haladtok a munkával?

Összesen kb. 90 oldal körülire tervezzük a kötetet. Jelenleg 32 oldallal vagyok kész belőle, így még közel egy év kell a befejezéshez. Ez a 32 oldal máskor akár már egy önálló kiadványhoz is elég lenne, de szeretnénk egyben megjelentetni, mert így nem kell az olvasóknak várni a folytatásra. Szerintem jobban is működik majd egyetlen kötetben. Jelenleg még gondolkozunk rajta, hogy milyen módon tudnánk a szerzői kiadástól nagyobb példányszámot megcélozni. Keresünk kiadót, vagy alternatív terjesztési módokat.

Az előzetes oldal nagyon ígéretesnek tűnik. Mit látunk rajta, mi fog történni például a night clubban, ami előtt az emberek várakoznak?

A night club a képregény egyik fontos helyszíne lesz, többször is vissza fogunk térni oda. Nem szívesen mondom el, hogy pontosan mi is fog történni ott, de annyit elárulhatok, hogy a főhős említett „múltban elkövetett bűnei”-hez szorosan kapcsolódik. A helyszín, az éjszakai, kissé lerobbant Budapest bemutatásával igyekszem egyfajta magyar noir hangulatot teremteni, a szemfüles olvasók több valódi utcát, épületet is felismerhetnek.

Celtalan-22
Celtalan-08

Milyen a munkakapcsolatotok Pádival? Belefolytok egymás dolgaiba?

Pádi a történetet, mint egy novellát teljesen folyószövegként küldte át, némelyik részét jobban kifejtve, némelyiket csak vázlatosan. Ezt kezdtem el képregényes forgatókönyvé átpofozni, és pár helyen erősen át is írtam, hogy személyesen jobban kötődjek a történethez. Ezt átküldtem neki, és újra átnéztük az egészet. 3-4 ilyen forduló után kész volt a végleges forgatókönyv, ami alapján már elkezdhettem a munka hosszadalmasabb részét, a rajzolást és a színezést. Így már a cselekmény megírásától kezdve közös munka volt a képregény. A Testvérekhez hasonlóan ez a képregény is erősen támaszkodik referencia fotókra. Ebben is sokat segít Pádi, valamint Horányi Réka és Pápai Gábor. Így azzal ellentétben már nem végig magam kell rajzolnom, de az egyik szereplő így is rólam lett mintázva. Végül a kész oldalakat átküldöm neki, amibe ha valami nem tetszik, vagy nem teljesen érthető, akkor szól, hol kéne javítani benne. De a közös képregényezésen kívül is napi szinten kapcsolatban állunk egymással.

Ha összehasonlítjuk első ismertebb munkádat, Az Isten Ostorát előbb a Testvérekkel, majd például az Egon és Zsaklin történetével, a fejlődés szembeötlő. Mi történt az elmúlt években?

Mindig igyekeztem új stílusokat kipróbálni. Főként a rövidebb, antológiákba szánt történeteimmel (Merénylet Szarajevóban, Ünnepi Nyitva Tartás, Susmus Falu) tudtam jobban kísérletezni. Mostanában gyakorlásképpen rendszeresen készítek fan-art képeket is éppen aktuális kedvenceimről, legutóbb például a Stranger Things-ről.
StrangerThings
Az Egon és Zsaklin ilyen szempontból eltérő volt, mivel az egy konkrét életeseményhez köthető, ami azután sajnos teljesen másképp alakult, mint szerettem volna. Így a képregény összes példányát elajándékoztam a Heim Pál Gyermekkórháznak, és a két karaktert sem fogom használni a jövőben. Azok, akik olvasták nagyjából sejthetik, mi történhetett. Annyi haszna viszont mindenképpen volt, hogy már tudom, szívesen dolgozom ebben a fajta (egyébként erőteljesen a My Little Pony rajzfilmből „kölcsönvett”) rajzstílusban. Szóval nem tartom kizártnak, hogy máskor is fogok készíteni ilyesmi, de inkább a nagyobb közönség felé célzott kiadványt.
egon-zsaklin
A Céltalan stílusában mondhatni a Testvérek folytatása, mivel a rajz és a hangvétel is hasonló lesz. De lesz a képregényben egy a régmúltban játszódó mellékszál is, ami teljesen eltér minden korábbi rajzomtól.
Celtalan-27

Egy másik interjú tárgya lehetne az a projekt, amiben Lénárd Lászlóval működsz együtt. Ez milyen jellegű képregény lesz?

Ez szintén Pádihoz köthető, mondhatni ő a 5Panels motorja. Ő említette meg, hogy Dudás Győzővel készítenek egy macskás képregény-antológiát, és ebbe lehetne készíteni rövidebb képregényeket. Mivel nem volt semmi igazán jó ötletem, felkerestem Lacit, akivel már régóta szeretnék együtt dolgozni, mivel nagyon tetszettek az általa írt rövid képregények (mint pl. a Tél MacGill Karinával, vagy A Könyvjelzőkészítő Sárdi Katalinnal). Azt mondta ő is szívesen dolgozna együtt velem, így írt nekem egy történetet, ami rögtön megtetszett, mivel úgy éreztem, könnyen tudok azonosulni vele. Személyes hangvételű történet egy párkapcsolat buktatóiról, mindezt egy macska szemszögén keresztül bemutatva. Pádival ellentétben neki teljesen konkrét elképzelései voltak a rajzzal és a képi beállításokkal kapcsolatban. Ő kérte, hogy realisztikus stílusban készítsem el ezt is, de a Céltalanhoz és a Testvérekhez képest ezúttal visszafogottabb színezést választottam hozzá. Remélhetőleg az antológia és benne ez a képregény is meg fog jelenni a Hungarocomix-ra.

Macskas-02