Újabb 9/11-es képregény

[zorro/hvg] Képregényben dolgozza fel a 2001. szeptember 11-i merényletekrõl szóló amerikai kongresszusi jelentést a tekintélyes Farrar, Straus and Giroux (FSG) amerikai könyvkiadó. A 150 oldalas történeti munka még a terrortámadás ötödik évfordulója elõtt a könyvesboltokban lesz…

A 9/11: a Jelentés címû kötet célja az, hogy az elrabolt utasszállító gépekkel a Világkereskedelmi Központ, illetve a Pentagon ellen végrehajtott és a Fehér Ház ellen megkísérelt, együttesen több ezer áldozatot követelõ merényletekrõl készült 600 oldalas hivatalos, ám a nagyközönség által kevésbé ismert kongresszusi jelentés tartalmát mindenki számára elérhetõvé tegye – közölte Jeff Seroy, az FSG alelnöke.

A képregény bemutatja a légi kalózok kiképzését, a véres terrortámadás lefolyását és következményeit, a terrorizmus ellen a Bush-kabinet által hozott elsõ intézkedéseket.

Az ötlet két ismert comics-rajzolótól, a 75 éves Ernie Colontól és a 76 éves Sid Jacobsontól származik. Colon a „szülõ atyja” Caspernek, a szellemnek.

A terrortámadás ötödik évfordulójának közeledtével egyre több feldolgozásban kerül ismét a nagyközönség elé a történet. A Maus közismert rajzolója, Art Spiegelman 2004-ben már megjelentetett egy képregényt, amelyet a 9/11 eseménysora inspirált. Az In The Shadow Of No Towers (A nincs-tornyok árnyékában) egy manhattani lakos szubjektív beszámolója a merényletet követõ érzésekrõl.

A United 93 a terroristák által elrabolt negyedik, Pennsylvania államban az utasok lázadása nyomán lezuhant repülõgépen történteket dolgozta fel és vegyes fogadtatásban részesült. Augusztus elején mutatják be Oliver Stone World Trade Center (Világkereskedelmi Központ) címû filmjét, amelynek fõszerepét Nicolas Cage alakítja, és a producerek közlése szerint „a bátorság és a túlélés igazi történetét” örökíti meg.

Forrás: hvg.hu