Igazságot a meleg szuperhősöknek

Perry Moore, amerikai író könyvében igazságot szeretne szolgáltatni a homoszexuális képregényhősöknek, és le akar számolni az őket övező megalázó bánásmóddal.

Moore, aki maga is meleg, Hero (Hős) című könyvében Thom Creedről, az átlagos amerikai tiniről kiderül, hogy közel sem olyan átlagos, mint hinnénk: az iskolai és családi problémák mellett el kell fogadnia szexuális orientációját és meg kell küzdenie feltörő szuperhős-képességeivel is. Moore célja az volt, hogy regényében jobb színben tüntesse fel a meleg szuperhősöket, és Thom Creed figurája példaképként segítsen a fiataloknak megismerni és elfogani a másságot.

Moore, aki egyébként a Narnia Krónikái filmsorozat producere is, elmondta, hogy regényének egyik ihletője veitnámi háborús veterán apja volt. Történetét összekapcsolta a regénybeli Thom apjának történetével, aki egy elfeledett, lenézett szuperhős a regényben, így reflektálva arra, hogyan bánt az amerikai állam a veteránokkal a vietnámi háború után.

Az író tisztában van vele, hogy regénye nem tudja megoldani azoknak a fiataloknak az életét, akik másságuk elfogadásával és elfogadtatásával küzdenek. A könyvben nem férfi szuperhősök szálldosnak egymás karjában fel s alá, hanem Thom történetén keresztül megismerhetjük egy meleg fiatal harcát saját maga felvállalásáért.

Moore akkor döbbent rá, hogy a meleg szuperhősök mennyire igazságtalanul vannak kezelve, amikor egy Marvel képregényben az egyik mutáns szuperhős, Northstar meghal, miután bejelenti, hogy meleg. Northstart Marvel egyik leghíresebb és legkedveltebb karaktere, Wolverine öli meg, amely Moore szerint nagyon rossz üzenet. „Azt gondoltam, hogy abbahagyom a képregényvásárlást.”-mondja Moore. Majd gerillaharcba kezdett: egy csomó post-ittel felfegyverkezve bement a könyvesboltokba és az összes Wolverine képregénybe beleragasztotta üzeneteit: „Nem lehetnek meleg szuperhősök?”, „Homofób vagy?” Mint az a képregényekben megszokott, Northstar feltámadt és megjelent az X-men legutóbbi részében. Természetesen nem lehetett figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy meleg, ez el is hangzik a képregényben.

Moore nagyon sok lehetőséget lát még Thom Creed történetében, ezért a regény folytatását tervezi, például, hogy Thom szerelme egy Goran nevű atléta lenne, akit Goran Visnjic, alias Kovac doktor karaktere inspirált.

Forrás: konyves.blog.hu