Harc a szalamandrákkal

Cím: Harc a szalamandrákkal
Szerző(k): Zórád Ernő, Haránt Artúr
Kiadó: Nero Blanco Comix
Ár: 1200 Ft
Formátum: füzet
Terjedelem: 28 oldal
Megjelenés: 2014.03.09.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás:
Bevásárlólista: Loading

A Nero Blanco Comix a március 9-i börzén folytatja Zórád Ernő retrospektív sorozatát. Ez alkalommal Karel Čapek világhírű cseh író Harc a szalamandrákkal című szatirikus regénye alapján készült képregény jelenik meg, amelyet eredetileg a Füles rejtvényújság adott közre 1978-ban, 11 folytatásban. Zórád Ernő eredetije alapján a színes borítót ezúttal is Haránt Artúr készítette.

A 200 példányban készülő kötetet szerkesztője, Bayer Antal így mutatja be:

A Harc a szalamandrákkal nem tipikusan az a fajta regény, amely megfilmesítésért vagy „megképregényesítésért” kiált. Ma már nem tudhatjuk, miért esett mégis Zórád Ernő választása Karel Čapeknak erre a sokak által legfontosabbnak tartott művére. Azt azonban sejteni lehet, hogy ha nem szakít abban az időszakban Cs. Horváth Tiborral, ez a képregény aligha születik meg. A korszak fő forgatókönyvírója ugyanis szemmel láthatóan kerülte a rázósabb témákat, márpedig Čapek nem volt éppen könnyű eset. A cseh irodalom kiemelkedő alakjának a munkásságát erőteljes antifasizmus jellemzi, ám ugyanolyan határozottan utasította el a 20. század másik totalitárius törekvését, a kommunizmust is. Ezért a II. világháború után hazájában indexre került, így a Harc a szalamandrákkal sem jelenhetett meg sokáig.

Bármilyen cél vezérelte is Zórádot, az adaptáció során ugyanazzal a megoldhatatlan problémával szembesült, mint az összes többi korabeli forgatókönyvíró: jó 200 oldalnyi tömény szövegből kellett 22 oldalnyi képregényt kihoznia. Mivel pedig Zórádot bevallottan nem érdekelték mások képregényei – ahogy a kor többi magyar rajzolóját sem, az egyetlen Gugi Sándor kivételével – ő sem ismert más receptet, mint amit Cs. Horváth-tól elleshetett: rövidítés, egyszerűsítés, cselekmény-centrikusság. Pedig a Harc a szalamandrákkal igazán nem egyszerű, sőt kifejezetten összetett mű, és nem a cselekmény dominál benne, hanem a leírások és a szerzői kommentárok. Nincsenek főszereplői, kevés a párbeszéd is.

Zórád Ernő feldolgozása a történet abszurditását, szinte burleszk jellegét, a figurák groteszkségét emeli ki. Szórakoztató képregény, az író által alig pár évvel a II. világháború előtt felvetett hátborzongatóan súlyos kérdésekból csak kevés maradt meg benne. Nem tudom, annak idején hány embernek csinált kedvet a képregény az eredeti mű elolvasásához, de annyi biztos, hogy aki aztán valóban a kezébe vette, nagyon meglepődhetett. Az eredetileg 1978-ban, a Fülesben megjelent képregény összegyűjtött változatának a kiadójaként úgy ajánlom az olvasó figyelmébe, hogy élvezze önfeledten Zórád Ernő egyedülálló, remek rajzait és könnyed történetvezetését, de ha Čapekra kíváncsi, ne várja, hogy ebből fogja megismerni – itt ingyen elolvasható a regény.

A kötet a rendezvényen kedvezményesen, 850 forintért kapható.