Filmhírcsomag 9.24

Fűrészből a Megtorlóba, egy kihagyott hír a Frank Miller féle Spirit ről és újabb morzsák a JLA filmről…

Franciaország a Persepolis-t indítja az Oscar-ért

Lassanként minden ország megnevezi, mely filmjét is indítja el a jövő évi Oscar idegennyelvű filmjeinek kategóriájában – mint ismeretes, hazánk a Taxidermiát választotta ki. Bízvást jelenthetjük, hogy a 2008-as Oscar első meglepetése már megvan: Franciaország nem az Amerikában is szép sikert aratott Piaf című filmet jelöli, hanem a Persepolis-t. A döntés azért is meglepő, mert utóbbi animációs film, amely ráadásul hatalmas felzúdulást váltott ki az iszlám világban, olyannyira, hogy Irán nyomására végül kikerült a Bangkoki Nemzetközi Filmfesztivál programjából is, amelynek ez lett volna a nyitófilmje. A nálunk november közepén megjelenő képregény alapján készült, metsző humorú Persepolis főhőse egy iráni kislány, aki a Khomeini ajatollah által vezetett Iszlám forradalom alatt nő fel. A film idén Cannes-ban a zsűri különdíját nyerte el, az amerikai változathoz pedig olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Gena Rowlands, Iggy Pop és Sean Penn.
A Persepolis Magyarországon először a november 29-án induló Anilogue (a korábbi Anifest) nyitófilmjeként lesz látható, a magyar mozikba pedig december 6-án kerül. (Odeon)

Jigsaw lesz a Megtorló 2 főgonosza

Bár az első Megtorló Thomas Jane-nel közel sem csapta ki azt a bizonyos mozis biztosítékot, de pofás mozi lett belőle, még akkor is, ha az amerikai közönséget csak 33 millió dollárnyira érdekelte a Marvel-hős legfrissebb filmes kalandja.
Ennek ellenére közeledik a második rész és elkezdődtek a találgatások, hogy kik lesznek a képregény-adaptáció főgonoszai és kik fogják alakítani őket. Nos, az már régebben eldőlt, hogy ezúttal a filmben Jigsaw lesz a halálfejes koponyás pólós Frank Castle nemezise, azonban eddig még az volt a hír, hogy nincs hír, hogy nincs meg Jigsaw alakítója.
Jelenthetjük: már megvan, bár ez az információ a „nesze semmi, fogd meg jól” kategóriába tartozik, hiszen a színész kiléte ismeretlen. Erre úgy derült fény, hogy több netes orgánum szerint is Paddy Considine, akit mostanában a Bourne ultimátumban és a Vaskabátokban is láthattunk, megkapta a felkérést Jigsaw szerepére, de blogjában jelezte, hogy még mielőtt belekezdhetett volt a forgatókönyv olvasásába értesítették, hogy nem kell erőlködnie, már megvan Jigsaw alakítója.
A titkolózás hatalmas, a rajongók várakozása már kevésbé, de bízzunk benne, hogy elég karakteres gonosztevőt sikerül találniuk. (SG)

Frank „Felkapott” Miller nem akar társrendező lenni

A Sin City és a 300 atyja, aki a két sikeres mozifilm óta az elsőszámú képregényrajzolónak számít Hollywoodban, megelégelte a másodhegedűs szerepét. Legközelebbi filmjét, a The Spiritet már saját maga írja és rendezi, Robert Rodriguez és Zack Snyder atyáskodása nélkül. Természetesen szó sincs arról, hogy Miller és a rendezők között elmérgesedett volna a viszony, a rókaképű író-rajzoló egyszerűen csak megunta a folyamatosan tolódó Sin City-folytatásokat övező bizonytalanságot, és szeretne ismét egy képregényadaptáción dolgozni, ha már így belejött a filmezésbe.

A fedorakalapos, zorróálarcos Denny Colt, azaz Spirit kalandjai eredetileg 1940 és 1952 között jelentek meg az Egyesült Államokban, különböző napilapok hétvégi mellékleteként. Azóta számos újrakiadást megélt, ennek köszönhetően valóságos kultusza van Amerikában, és több európai országban is. A maszkja miatt leginkább egy ballonkabátos nyomozóba oltott Robinra emlékeztető hőst az a Will Eisner találta ki, akiről később a képregényipar legjelentősebb elismerését, az Eisner-díjat is elnevezték. A 2005-ben elhunyt író-rajzoló eredeti történetefüzére inkább volt a klasszikus szuperhősöket, a hidegháborút, és a Máltai sólyom trónjára törő film noir-okat kifigurázó stílusparódia. Frank Miller ezt a kitűnő alapanyagot szeretné átültetni a Sin Cityből és a Batman: Year One-ból megismert korrupt és mocskos nagyvárosi környezetbe.

Miller mozifilmjének alaphangulata a ’40-es évek film noirjait fogja idézni. A Hartigan nyomozóra hasonlító, ballonkabátos Denny Colt megrendezi a saját halálát, majd álarcot öltve, mélyen a szemébe húzza Stetson-kalapban, túlvilági kísértetként nem éppen törvényes módszerekkel kezdi felszámolni Central City utcáin a bűnözést.
A Variety úgy értesült, hogy a Zorro-maszkos igazságosztót Gabriel Macht játszaná. A jó pásztor sokadik mellékszereplője, és az itthon most futó borzalom, a Férjhez mész mert azt mondtam Johnnyja akár még egy igazi színészkarriert is csinálhat egy jól összerakott Spirit-film főszerepével.

Frank Miller alighanem mindent meg fog tenni, hogy a The Spirit kegyetlenül jó film legyen, hiszen a Sin Cityt megelőző hollywoodi próbálkozásai (a Robotzsaru 2-t és 3-at forgatókönyvíróként, az Elektrát ötletgazdaként jegyzi) szánalmasan rosszra sikeredtek, és még elég sokan emlékeznek rájuk. Miller ezért a jövőben személyesen kíván részt venni minden olyan film elkészítésében, amit valamelyik képregénye alapján forgatnának le. A pletykák szerint a Sin City trilógiává bővülése utáni következő nagy dobása a Ronin, egy modern nagyvárosba került középkori szamuráj vendettája lesz. (index)

Munkába állhat az Igazság Ligája

Az utóbbi hónapokban erősödtek meg az Igazság Ligája (Justice League) lehetséges filmváltozatáról történő pletykák. A Warner Bros. pénteken végre bejelentette: megtalálták a rendezőt George Miller (Mad Max, Babe 2, Táncoló talpak) személyében, így végre megindulhatnak a konkrét előkészületek is, hogy a stúdió tervei szerint 2009-ben mozikba is kerülhessen a film. A sietség oka részben prózai: a Warner-nek ez az egyetlen lehetséges szuperhős-filmje, mellyel két év múlva jelentkezhet – a Batman második része jövőre esedékes, a Superman folytatása pedig – Bryan Singer rendező másirányú elfoglaltságai miatt – jelenleg bizonytalan.
A DC Comics képregénye, a Justice League of America 1960-ban jelent meg először, hogy egyesítse a kiadó népszerű hőseit: Superman-t, Batman-t, Wonder Woman-t, Flash-t és Aquaman-t. A kiadvány olyannyira sikeres volt, hogy később ennek hatására “alakult meg” a Fantasztikus Négyes, illetve bővült a Marvel univerzum, melybe olyan nevek tartoznak, mint Pókember, Hulk, Vasember, Thor és az X-Men.
Noha a szereplőkről még nem tudni semmit (ahogy egyelőre még az sem tisztázott, pontosan mely karakterek kapnak megjelenési lehetőséget Superman és Batman mellett), annyi szinte biztosnak tűnik, hogy sem Christian Bale, sem Brandon Routh nem ölti itt újra magára a szuperhős-kosztümöt. A forgatókönyvet Kieran és Michele Mulroney írja, a gyártók a szerepekre – részben a költségvetés alacsonyan tartása miatt is – jelenleg kevéssé ismert színészeket keresnek. Az Ausztráliában esedékes forgatást még a jövő nyárra várható színész-sztrájk előtt szeretnék befejezni. (Odeon)