FEKETE ÖZVEGY: Hazatérés / Lesújt a Vörös Dinamó / Óvakodj a Fekete Özvegytől (MLH004)

Cím: FEKETE ÖZVEGY: Hazatérés / Lesújt a Vörös Dinamó / Óvakodj a Fekete Özvegytől (MLH004)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Stan Lee, Don Heck, N. Korok, John Romita Sr., Jim Mooney, Richard K. Morgan, Bill Sienkiewicz, Dan Brown, Goran Parlov
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 192 oldal
Megjelenés: 2021.10.16.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

Amilyen gyönyörű, annyira halálos is… Natasha Romanov, azaz Fekete Özvegy a világ legjobb szuperkéme.
Ebben a kötetben bemutatjuk korai megjelenéseit, valamint a kritikai elismeréseknek örvendő Hazatérés című történetet Richard K. Morgan és Bill Sienkiewicz tollából.
Habár a kémszakmából már visszavonult, egy félresikerült merénylet után Fekete Özvegy mégis kénytelen szembenézni múltja árnyaival.
Ahogy egy határokon átívelő gyilkosságsorozat nyomait követi, rájön, hogy minden, amit eddig a származásáról tudott, az hazugság volt.
A KÖTET TARTALMA: TALES OF SUSPENSE 52., THE AMAZING SPIDER-MAN 86. és BLACK WIDOW 1-6.

Ed Hammond, Marvel szerkesztő (Panini UK) előszava:

Az akkori közhangulatot tekintve nem csoda, hogy a Marvel ’60-as évekbeli műveiben megjelenő gonosztevők zömét a hidegháború ihlette.
Ennek legszembetűnőbb példái talán Vasembernek a Tales of Suspense oldalain futó kezdeti kalandjai voltak. Rengeteg komcsi ellenség próbálta terrorizálni Vasembert, akiben a legyőzendő nyugati kapitalizmus dekadens szimbólumát látták. Volt azonban egy olyan karakter is, aki kinőtte a „vörös veszedelem” skatulyáját, hogy aztán a Marvel Univerzum megkerülhetetlen részévé váljon. Nem más ő, mint Natasha Romanov, vagyis a Fekete Özvegy.
Fekete Özvegy jelenleg a S.H.I.E.L.D. legjobb szuperkémje és a Bosszú Angyalainak tagja, de hosszú utat járt be idáig az egykori végzet asszonya. Bár csak rövidebb önálló sorozatai voltak, a múltban számos szériában feltűnt, például sokáig vendégszereplő volt a Fenegyerek lapjain, és a Champions első sorozatának hőscsapatában. Viszonylag kevés szereplése ellenére mégis a képregényrajongók kedvencévé vált szerte a világon.
A szokásunkhoz híven ezt a kötetet is a címszereplő legelső megjelenésének bemutatásával kezdjük, vagyis a Tales of Suspense 52. számát olvashatjátok, amiben az Özvegyet elküldik, hogy kutassa fel az áruló Vörös Dinamót. Bár itt még nem hordja a ma ismert jelmezét, Natasha már itt is maga a megtestesült stílus, kimért személyiségével pedig nagyon is illik az orosz kém szerepére. Az első megjelenését követően a Fekete Özvegy más Invincible Iron Man és Avengers számokban is feltűnt, majd Sólyomszemmel is egy párost alkottak (sőt, amiatt a kapcsolat miatt volt kénytelen végleg nyugatra disszidálni).
Ezután előreugrunk néhány évet, egészen az Amazing Spider-Man 86. füzetéig, amiben Natasha már az új, azóta védjegyévé vált testhezálló fekete bőrruhájában és az „özvegy csípéseként” ismert kesztyűjében mutatkozott be. Ebben a részben jött el a fordulópont a karakter fejlődésében, hiszen ekkor vált valódi hőssé, még ha a kezdetek kissé szokatlanak is voltak.
Végül pedig jöhet a Hazatérés, ami egy érett, hihetetlenül vakmerő történet a díjnyertes sci-fi író, Richard K. Morgan forgatókönyvével, és a képregényvilág egyik leglenyűgözőbb rajzolója, az utánozhatatlan Bill Sienkiewicz rajzaival. Ez a képregény a Marvel modern kémthrillerének is tekinthető, és a női főszereplő mellett még Jason Bourne és Jack Reacher is nyeretlen kiscserkésznek tűnhet. Az összetett, sokszor ellentmondásos eredete gyakran alapjául szolgált a későbbi történeteit is, mint mikor a rejtélyes „Vörös Szoba” újabb és újabb sötét titkára derül fény. A lenyűgöző
kémmesét nem csak összeesküvés-elméletek, hanem egy erős feminista légkör is körüllengi, ami tökéletesen illik a Fekete Özvegyhez.
A következő oldalakon elolvashatjátok, hogyan vált a Fekete Özvegy a nyugat ellenségéből a Föld leghatalmasabb hőseinek megkerülhetetlen alakjává.

Előzetes oldalak mindhárom történetből:

A kötetben szereplő, magyarul is megjelent ajánlott olvasmányok:

  • Fekete Özvegy: Ici pici pók – Marvel+ 58. (Kingpin)
  • Küldetést végrehajtani. Észrevétlen maradni. Világot megmenteni. – Titkos Bosszúállók (Fumax)