Fantasztikus világok

Cím: Fantasztikus világok
Szerző(k): Ceglédi Zoltán, Muchichka László, Szabó Zoltán Ádám, Oroszlány Balázs, Török Gábor
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Ár: 3999 Ft
Formátum: kötet
Terjedelem: 400 oldal
Megjelenés: 2017.04.10
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás:
Bevásárlólista: Loading

Tóth Csaba politológus tavaly megjelent A sci-fi politológiája kötet sikerét követően itt a folytatás, amiben – végre! – több képregényes téma is elfért. Az első kötettel szemben a másodikat nem egy, hanem fejezetenként más-más szerző jegyzi, köztük olyan is, aki oldalunknak szerkesztője. Ezáltal egy kicsit több infóval tudunk szolgálni, mint ami a hivatalos csatornákon keresztül megjelent. Íme egy összegzés a képregényes témájú fejezetekről:
– Batman küzdőstílusának evolúciója a társadalmi elvárások tükrében (Ceglédi Zoltán),
– Polgárháború a Marvel Univerzumban (Muchichka László),
– „We are the walking dead” – Zombik és politika (Török Gábor)
– Politikai rendszerek és konfliktusok a francia, japán és amerikai sci-fi képregényekben (Szabó Zoltán Ádám – Oroszlány Balázs)

Hogy ezek mennyire a képregényeken és mennyire a filmes adaptációikra épülnek, az csak a kötet elolvasásakor derül ki, de a vizsgálódás szempontjából talán legtöbbször mindegy is, hiszen alapkonfliktusok általában azonosak a képregényekben és a belőlük készült filmekben.

A kötet 20% kedvezménnyel előrendelhető a kiadó oldaláról.

Fülszöveg:
Szuperhősök, varázslók, jedik – sok mindenben különböznek tőlünk. A világok, amelyeket benépesítenek, mégis hasonlóak Földünk társadalmaihoz. E világok társadalmi és politikai kérdéseibe kalauzol el ez a könyv, ami Tóth Csaba A sci-fi politológiája című, nagy sikerű munkájának folytatása.
Hogyan kell megszervezni egy sikeres lázadást az elnyomó Galaktikus Birodalommal szemben? Indokolt volt-e a Trónok harcának Vörös Nászában a szószegő Starkok legyilkolása? Hogyan reagálna Földünk, ha hirtelen idegenek, netán zombik támadnák meg országainkat? E kérdések csak ízelítők azok közül, amelyekről ebben az antológiában olvashatunk.
A kötet tizenöt szerzője – a hazai társadalomtudomány, a közéleti elemzés és a tudományos-fantasztikus újságírás legjobbjai – megannyi izgalmas világba kalauzol el, hogy olyan összefüggésekre mutassanak rá, amelyek könnyen elkerülhették figyelmünket, miközben fénykardok összecsapására, vámpírok és vérfarkasok küzdelmére, vagy éppen Batman pofonjaira figyeltünk.

A szerzők: Ceglédi Zoltán, Filippov Gábor, Földi Bence, Hoffman István, Kisteleki Károly, Lovász Dorottya, Muchichka László, Pintér Bence, Sik Endre, Szabó Zoltán Ádám – Oroszlány Balázs, Tóth Csaba, Török Gábor, Zotter Judit, Zsótér Indi Dániel