EZ+AZ a Batman: Hosszú Halloweenről

Tegnap e-mailt kaptunk Sanyitól! Ez még önmagában nem nagy dolog, mert kaptunk mi már levelet Péterektől és Tamásoktól is... :)
Sanyi viszont hosszú levelét azzal kezdte, hogy neki a(z egyik) kedvenc Batman képregénye a Hosszú Halloween, és a magyar DCNK kiadás elolvasása után szükségét érezte, hogy az alábbiakat megossza a nagyérdeművel. 
A leginkább az Music TV-s POP-UP VIDEO-hoz, vagy éppen a tévében nagyot bukott infoablakokkal teletűzdelt Szomszédok sugárzásához hasonlítható információ és érdekességhalmaz szolgálhat némi plusz tudnivalóval a történethez, érdemes átfutni rajta (pláne, ha már egy fél délutánt rááldoztunk, hogy szépen legyen tördelve! :):

1. kötet

1. fejezet – BŰN

 • ÉRDEKESSÉG: Carmine Falcone nem véletlenül emeli ki a CANNOLI (CANNOLO) nevű édességet. Ez a töltött tészta rolád egy jellegzetes szicíliai édesség, a helybéli cukrászat legismertebb terméke.
 • ÉRDEKESSÉG: Alberto Falceone bemutatásánál érdekes lehet az iskolázottsága:
  • Az M.B.A. (Master of Business Administration) a világ legrangosabb, legismertebb és legelterjedtebb egyetemi fokozatú végzettsége a menedzsment területén. Népszerűsége abban rejlik, hogy az alapvégzettséggel rendelkezőket is kiválóan felkészíti az üzleti, menedzseri, illetve vezetői tevékenységek végzésére.
  • Az OXFORD RHODES SCHOLAR jelenleg a világ legelismertebb ösztöndíj-programja. Az ösztöndíjat már kész irodalmi vagy tudományos eredményekért adják, a jelentkezőktől erkölcsi bizonyítványt kérnek, illetve garanciát arra, hogy a „lehető legteljesebben fognak élni tehetségükkel.”
 • HIÁNY: A DCNK változatából kimaradt a moziban épp vetített film címe, ami talán nem véletlenül került oda: How to succeed in business without really trying, azaz „Hogyan legyünk sikeresek az üzleti életben”. Ez egy 1961-es musical, melyben a főszereplő egy lelkitanácsadó-könyv segítségével özvegyasszonyokat csábít el, hogy a társadalmi ranglétra tetejére jusson.

2. fejezet – HÁLAADÁS

 • INFORMÁCIÓ: A Hálaadás észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökén tartják.
 • ÉRDEKESSÉG: Dent rövid beépülésekor a börtön-vicc eredetileg így hangzik::
  – …de még sosem raktuk ilyen mélyen a fejünket az oroszlán szájába!
  – Akkor, mint mindig, most is összetartunk, és jól megakadunk a torkán!

3. fejezet – KARÁCSONY

 • INFORMÁCIÓ: A Karácsony keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Minden év december 25-én tartják világszerte.
 • CSERE/ÉRDEKESSÉG: A fejezet elején Joker eredetileg a Winter Wonderland című, 1934-es dalt énekli. Bár közel háromszáz feldolgozása létezik, itthon nem ismert, ezért kerülhetett a magyar változatba a Hull a pelyhes…
 • INFORMÁCIÓ: Február harmadik hétfője egy tucat államban hivatalosan Abraham Lincoln (1809. február 12.) és George Washington (1732. február 22.) születésnapja, egy tucat másik államban pedig az Elnökök Napja. A Kongresszus 1971-ben Washington születésnapját és számos más ünnepet hétfői napra állandósított, hogy hosszú ünnepi hétvégék jöhessenek létre.
 • CSERE: Naptárember eredetileg a Mormota nappal kezdi felsorolását, mely bár tényleg egy napon van a Gyertyaszentelő nappal, minimum Bill Murray Idétlen időkig c. filmklasszikusa óta mindenki ismeri a Mormotás történetet…
 • INFORMÁCIÓ: A mormota az egyetlen állat, amelynek van ünnepe. A hagyomány szerint a mormotának február 2-án, a Mormota-Napon kellene felkelnie téli álmából és kijönnie az odújából. Ha meglátja az árnyékát, akkor visszatér az odúba a tél maradék hat hetére. Ha nem veszi észre az árnyékát, akkor kint marad és elkezdi az évet, mert tudja, hogy a tavasz korán érkezett.
 • INFORMÁCIÓ: (A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét február 2-án tartja a katolikus egyház, amikor a közösség Jézus bemutatását ünnepli.)
 • INFORMÁCIÓ: A Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás).
 • INFORMÁCIÓ: 1952-ben Herry F. Klemfuss egy egész hetet (ahogy akkor ő nevezte, a titkárok nemzetközi hetét) szentelt a titkársági dolgozóknak. Az ő ötlete volt, hogy legyen egy kinevezett nap a titkársági dolgozóknak, abban a reményben, hogy minél több nőt csábítsanak a munkaerőpiacra. A Titkárnők-Napját (nem pedig a Titkárok napját) a különböző országok máskor tartják, észak Amerikában áprilisban, Magyarországon májusban.
 • INFORMÁCIÓ: A Föld Napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.
 • INFORMÁCIÓ: Az amerikai zászló a függetlenségi háborúban jelent meg először, tizenhárom csillaggal. A zászló alapötletét a Szabadság Fiai adták, akik annyi piros-fehér csíkú zászlót használtak, ahány államban tevékenykedtek. A háború elindulásakor már mind a tizenhárom gyarmatban jelen voltak. A bal felső sarokban az akkori brit zászló lekicsinyített változata került, melynek helyére 1777-től tizenhárom csillag került. Június 14. azóta A Zászló Napja (nem Zászlók!) az Egyesült Államokban. A történelem során annyiszor változott a lobogó, ahányszor új tagállam lépett be. A legutóbbi, az ötvenedik állam, Hawaii.
 • CSERE/INFORMÁCIÓ: Szintén apró változtatás az eredetihez képest, ami érthető: Karácsony másnapja helyett eredetileg a Dobozoló Nap szerepel, mely itthon nem ismert fogalom. Angliában december 26. az úgynevezett Boxing day, a szó jelentése „Dobozoló nap”. Az elnevezés eredetének számos változata van. Egyesek szerint a szolgák által a földesúrnak karácsonyt követően vitt fadobozra utal, mások szerint a templomi persely doboz alakjára, melynek tartalmát karácsony másnapján hagyományosan szétosztottak a szegények között. Olyan elmélet is van, hogy az a karácsonyi ünnepeket követően a munkába való visszautazás előtti csomagolásra utal.
 • INFORMÁCIÓ: A Hanuka, a fények ünnepe, zsidó ünnep. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik.
 • CSERE: Amikor Joker betör Dent házába, eredetileg a Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a Karácsonyt c. könyvből idéz, mely így hangzik Tandori Dezső (Arktisz Kiadó 2000) eredeti fordításában:
  „Kicsikém, idenézz! …ez a lámpácskája nem ég, Épp jókor jöttem, van idő kijavítani még.”

4. fejezet – SZILVESZTER

 • INFORMÁCIÓ: Az ünnep a IV. századi Szent Szilverszter pápáról kapta a nevét, mivel az év utolsó napján halt meg. A hajnalig tartó ünnepség a római szaturnáliákból hagyományozódott ránk. Hatalmas mulatságok voltak ezek, ahol még a rabszolgák is leülhettek az urak asztalához. A dorbézolás később elterjedt a világ számos részén, és szilveszteri tradícióvá vált. A szilveszteri szokások közös célja, a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, és boldogságot varázsolni.
 • INFORMÁCIÓ: Január 6., Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus megkeresztelkedését ünneplik. Egyben ez a karácsonyi ünnepkör zárónapja, ekkor bontják le a karácsonyi asztalt és a karácsonyfát is.
 • ÉRDEKESSÉG: A fejezet két utolsó oldala az eredeti megjelenésben nem szerepelt, később is csak a gyűjteményes kiadások bónusz tartalmában kaptak helyet vázlatrajzokként. A 2007-es Absolute Edition kiadásban kerültek a helyükre, azóta vannak csak benne minden kötetben és kiadásban.

5. fejezet – VALENTIN NAP

 • INFORMÁCIÓ: Szent Bálint (Valentin) többek között a szerelmesek védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban Bálint napján (február 14-én) tartják a Bálint-nap ünnepét, amely immár Magyarországon is az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-Nap vált ismertté. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete Magyarországon is elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

6. fejezet – SZENT PATRIK NAPJA

 • INFORMÁCIÓ: Szent Patrik Napja évente tartott ünnep Írország egyik védőszentje tiszteletére, az írek nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.
  Kanada több részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban sok helyen megünneplik, de nem hivatalos ünnepnap, egyes helyeken pedig csak munkaszüneti nap.

 • ÉRDEKESSÉG: Carla Viti célba lövéskor elhangzó kiáltása: MORTE! – HALÁL!
 • ÉRDEKESSÉG: A felirat a kobold talapzatán: „Erin Go Bragh”, azaz „Írország Örök”

Lapozz a második oldalra a folytatáshoz!

Oldalak: 1 2