Egymást fedő szürreális-groteszk-realista-naturalista megoldások – Körhintába zárva

Szabadszájú, szókimondó, vicces – és olyat tud, amit csak kevesen.

Kati Kovács „hősei” azonnal idézőjelbe zárulnak.

Kiállhatatlan, bunkó, önző, idegesítő személyek. Ezzel együtt nőies nők.

Kati Kovács – ahogy mondják – érzelmi húrokat penget, egyszerre egy hárfányit. Közben fejével egy üstdobot kalapál. Szereplői egyszerre szórakoztatnak és bosszantanak, egyszerre töltenek el undorral, együttérzéssel és szánalommal. Pár oldal alatt egy tökéletes építményben végez a karakterizációval, tiéd vagyok, ilyen vagyok, olvasó, szeress és gyűlölj, kezdj velem, amit tudsz.

A Körhintába zárva humoros-elgondolkodtató ál-bűnügyi történet. Az európai kis-középpolgárság magánéleti és intézményi tablóképének egy részlete szatirikus játékos hagyományra építve, egymást fedő szürreális-groteszk-realista-naturalista megoldásokkal.

Kati Kovács a képregénymesterség minden csínját-bínját ismeri. Ritmizálása tökéletes, késleltetések, kimondások és elhallgatások, lankák és csúcspontok, az információ pontos adagolása által szórakoztatva építi fel előttünk a szellemi hátteret, közben érzelmileg izgat.

Egy kiállhatatlan bálnanő, óriási combok, has és csecsek, ki a lapokon gyakran mutogatja pucér fertályait, féltékenységből meggyilkolja középiskolai pszichológiatanár férje vélt szeretőjét, majd börtönbe kerül.

A sztori regisztereinek nagy skálája miatt többféleképp értelmezhető. A valóságos történet mögötti nagy allegória egyik megfejtése egy középkorú, gyermektelen nő kálváriája a megbékélésig. Hogy a vége lehetetett volna-e más? Kevésbé „adja magát”? Némi hiányérzetet ez kivált.

Az Olaszországban élő finn művész Paprikás rapszódia című kötetével egyszer már kiverte a hazai olvasóközönség biztosítékát.

Az 1996-ban készült és itthon tavalyelőtt kiadott Körhintába zárva nem kevésbé atipikus mű. Nagyon-nagyon ajánlott olvasmány jó humorérzékkel bíró felnőtteknek, valamint társadalomtudósoknak.

Lénárd László

Cím: Körhintába zárva
Szerző(k): Kati Kovács
Kiadó: Nero Blanco Comix
Ár: 2800 2000 Ft
Formátum: kötet
Terjedelem: 60 oldal
Megjelenés: 2018.05.13.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: