Egy Superman halála…

[origo] Nyilván nem véletlenül a Superman visszatér bemutatójához idõzítve tekinthetõ meg a Hollywoodland címû film elõzetese, amelynek a cselekménye Superman legendás megformálója, George Reeves tisztázatlan halála körül forog. A fõszerepben Adrien Brodyt és Ben Afflecket láthatjuk.

Reeves 1952 és 58 közt alakította a szuperhõst az Adventures of Superman címû klasszikussá vált tévésorozatban, arca az amerikai közönség számára teljesen összeforrt a kezeslábast viselõ figuráéval. '59 nyarán egy éjszaka Reeves partit adott a házában, majd hajnalban felment a szobájába. A vendégek hamarosan lövéseket hallottak, és Reevest holtan találták. Bár a színész halálát a rendõrség öngyilkosságnak minõsítette, azóta is találgatások tárgya, hogy valójában mi történt, mert több gyanús, gyilkosságra utaló körülmény is fennállt, például, hogy a szoba falában golyónyomokat találtak.

A film címe Hollywood hõskorára utal, amikor még a késõbb megrövidült “Hollywoodland” felirat magasodott Los Angeles fölé. Egy magánnyomozó (Adrien Brody) történetét követjük, aki Reeves (Ben Affleck) halálának körülményeit próbálja feltárni, és arra a következtetésre jut, hogy az eset kapcsolatban állhat Reevesnek és Toni Mannixnek (Diane Lane) a viszonyával. Utóbbi az MGM filmstúdió elnökének felesége volt, de titkos szerelmi viszonyt folytatott a színésszel.

A parádés szereposztású film mellékszerepeiben feltûnik a stúdiófõnököt alakító Bob Hoskins, valamint Molly Parker és Kathleen Robertson is, akire – bármiben játsszon is még a jövõben – mi már örökké csak a Beverly Hills 90210 Clare-jeként fogunk hivatkozni. Az elõzetes alapján izgalmasnak ígérkezõ filmet Allen Coulter rendezte, aki eddig csak tévésorozatokban jeleskedett (de azok közül sokban, többek közt Szex és New York, Sírhant mûvek és Sopranos-epizódokat is rendezett). A film amerikai bemutatója szeptember 8-án lesz.

Hollywoodland elõzetes