Doktor Sas Legújabb Kalandja – mozgóképregény

A Budapest Film honlapja sajnos fél éve nem frissült, úgyhogy nem is nagyon tudjuk pontosan, hogy ez itt most mi és mikor látható:

A Doktor Sas Legújabb Kalandja független alkotói kezdeményezés eredménye. Szakít a filmalkotás eddig kialakult hagyományaival és fiatalos lendülettel formálja meg a maga valóságát.
Az alkotók önerőből, külső támogatás és érdekek nélkül, pusztán művészeti megfontolásból hozták létre az évtized egyik legkülönösebb magyar darabját.

A költségvetés nélküli filmezés egy másfél órás, tíz fejezetből álló mű esetén rendkívüli feladatnak bizonyult, a stábtól többszörös munkabírást és kreatív sokoldalúságot igényelt. A filmben résztvevő underground művészek megvalósíthatták alkotói elképzeléseiket, így a Doktor Sas Legújabb Kalandja filmnyelvi, narratív újítások terepévé válhatott.
Hibrid kameramozgásaival, szürrealista attitűdjével, filozófikus dialógusaival és sajátos térszervezésével a készítők nem titkolt célja a berögződött sémákon való túllépés.
A Doktor Sas Legújabb Kalandja mozgóképregény: a popkultúra és a magasművészetek olvasztótégelye, az igazi kívülálló film, egy saját pályára állt műhold. A stáb tagjai között egyaránt találhatók utcazenészek, jazz-zenészek, festők, performanszművészek és költők.

Rövid szinopszis:
„Nem tréfa, nem ámítás! A Doktor visszatért. Megunta a nyugodt, napsütéses tallini egyetemi életet, a poros polcokat és szupertitkos kutatólaboratóriumokat. Hazaérkezik hát elátkozott szülővárosába, hogy pontot tegyen az évszázad bűnügyi rejtélyének a végére. Újból maga köré gyűjti a méltán legendás Sas Információgyűjtő és Védő Kft-t (Mohos Lacát, a hörpintők önjelölt hősét és Kmolkó Mihályt az urbánus kung-fu lakatost).
Egy eltűnt férfi felkutatásával bízzák meg őket. Azonban az egyszerű rutinmunkából hirtelen elképesztő perpatvar lesz, a szálak pedig egyre mélyebbre vezetnek, egyértelműen a legmélységesebb mélységek felé.
A Pandaemberként elhíresült álarcos igazságosztogató, Pindur Godvin, a kikötői csempészek kapitánya, az Úrnő, egy rejtélyes mesterlövész és a Vakok Kórusa együtt süvítenek abban a forgószélben, melyben a vihar szeme a sokat tapasztalt Doktor Sas.”

facebook.com/doktorsas

DOKTOR SAS LEGÚJABB KALANDJA
mozgóképregény, színes magyar film, 92 perc
Írta és rendezte: Székely Dávid
Főszereplők: Bozzay Balázs, Péntek Bálint, Preszter Áron, Tóth Gergely