Csillagközi Darázsfészek – Árvák #1

Tavaly szeptemberben indult az előfizetés a GooBo kiadó Maximum Bonelli sorozatára. Ha eddig elkerülte volna a figyelmeteket, gyorsan foglaljuk össze, mit is kell tudni erről a sorozatról: egy olyan olasz képregényes sorozatról van szó, ami első körben hat különböző címet foglal magában, ezek közt a sci-fi ugyanúgy megtalálható, mint az old-school kaland vagy a misztikus western. Évente egy- két fejezet várható mindegyikből.

A tizenkettedik számú előfizetőként engem is az kellemes meglepetés ért, hogy az eredetileg januárra várt Árvák első kötetét már megkaptam decemberben. Takaros karácsonyi csomagolásban érkezett, be is tettem a fa alá. Aztán kicsomagoltam, örültem neki, pár nappal később elolvastam, és még jobban örültem neki.

Az Árvák első kötete roppant szórakoztató, lendületes olvasmánynak bizonyult. Úgy beharaptam ezt a majd’ száz oldalt, hogy észre sem vettem. Ugyan nem a komplex történetmeséléssel ragadja meg az olvasóit, de egy-kettőre belehelyez minket a képregény világába. Az „igazi” történet felvezetése a későbbi kötetek feladata lesz, ugyanúgy, mint a bemutatott karakterek kidolgozása. Viszont az alapozás gondos: miután roppant kellemetlen módon megbizonyosodunk arról, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben, az emberiség maradéka kíméletlen harcot folytat a túlélésért. Ehhez mindenkire szükség van, így a túlélő gyermekek már fiatal koruktól kezdve egy katonai kiképzőprogramban vesznek részt. Már, ha megérik. Amíg a kötet első fele egy csapat gyereket követ, a másodikban belepillanthatunk az idegenekkel vívott háborúba. Egyetlen grandiózus akciójelenet az egész felvonás, pörgős és iszonyatosan tökös, mintha csak a Csillagközi Invázió egyik jelenetét látnánk. (Roberto Recchioni író amúgy Heinlein-t nevezi meg, mint egyik fő inspirációját.)

A hangulata mellett a kötet másik nagy erőssége a rajzolása. Elsőre szokatlannak tűnhet, és egyik olasz képregényre sem hasonlít igazán, ami eddig nálunk megjelent. A határozott vonalvezetés és kihúzás inkább keltette egy 3D-s anime érzetét eleinte, aztán meg sokszor azon kaptam magam, hogy egy arckifejezésben, egy szemben vagy egy páncélban gyönyörködök egy ideje. Az arcok érzelemdúsak és kifejezőek, a csatajelenetek szinte megmozdulnak, olyan dinamikusak az akciók. Ehhez társul egy egyszerű színezés, ami jeleneteként pár színt tartalmazó palettáról válogat, jól elkülöníthető egységeket alkotva. (Érdemes megjegyezni Lorenzo de Felici nevét, aki amellett, hogy színezői feladatokat látott el a sorozatban, az új Robert Kirkman sorozat, az Oblivion Song rajzolója is.)

Az Árvák egy lezárt sorozat, hat „évadból áll”, az első három és a hatodik egyenként tizenkét kötetből, a negyedik és az ötödik három-három kötetet foglal magában. Remélhetőleg annyira sikeresnek bizonyul a sorozat, hogy teljes egészében megjelenhet, egy- vagy akár kétkötetes bontásokban.

Kóbor Róbert

Árvák #1: Kicsiny riadt harcosok (MB #1)
Szerző(k): Roberto Recchioni, Emiliano Mammucari, Lorenzo De Felici, Annalisa Leoni
Kiadó: GooBo
Megjelenés: 2019. január