Céltalan – Bosszúvágy és frutti

Négy év munkája hozta meg a gyümölcsét nemrég, mikor teljes fizikai valójában, hangulatos, formalakkozott borítójával megérkezett a Céltalan a nyomdából. Szeben Péter és Pádár Ádám közös képregénye ezúttal a Frike Comics kínálatát gazdagítja – a kiadó 2016. év végén meghirdetett képregényes pályázatának egyik nyerteseként. Az a megtiszteltetés ért, hogy vasárnap debütáló képregényből kaptam egy példányt.

Azt, hogy nem egy habkönnyű, vicces alkotás készül – a Frike palettáját elnézve (és a Mosolyogj!-ot most figyelmen kívül hagyva) – már előre borítékolni lehetett. Mindkét alkotótól olvashattunk már nyomasztó, nehéz hangulatú rémtörténetet – elég csak a Testvérek-re gondolni Petitől, vagy a Below-ra Páditól – szóval valami hasonlóra számítottam a Céltalan kapcsán is. Ezzel szemben egy teljesen más, intenzívebb és érettebb, kiforrottabb élményt nyújtott, mint a korábbi munkáik.

A kötet szinte már szemtelen egyszerűséggel indul: a lecsúszott, kiégett Mort kap egy telefonhívást, hogy barátnőjét meggyilkolták. A hetvenes-nyolcvanas éveket idéző bosszú-orientált akciódrámák stílusának megfelelően a férfi csutkagázzal neki is indul, hogy mindenki könyörtelenül megfizessen. Azonban sokkal többről van szó, mint holmi panelokra szedett Bosszúvágy-utánérzés. A felütés alaphangulatához már korán csatlakozik egy kis misztikum, hogy megadja azt a fűszerezést, ami egyedivé teszi a mára kicsit elhasználódott leszámolásos, önbíráskodó zsánertörténetet.

Péter rajzai egészen elképesztő fejlődést mutatnak, úgy érzem, csúcsra járatta, szinte tökéletesre csiszolta a stílusát. Saját modelleket használva gyakorlatilag leforgatta az egész történetet. Az arcok, a mimika, a különböző mozdulatok mind életszerűek, a karakterek szinte megmozdulnak. A színezés szerepe inkább egyfajta hangulatfestés, tökéletesen illeszkedik a fejezetekhez és az egyes karakterekhez. Az árnyékolás pont annyit vesz el a részletekből, mint amennyivel több érzelmet és hangulatot tud vinni a rajzokba.

Ez ugyanis a képregény legerősebb része: a hangulata. Széles spektrumon mozog: egy általános weltschmerzből a csalódottságon és reménytelenségen át, kevés egzisztenciális angstot finoman érintve eljutunk egy békésebb lelkiállapotba, miután leszámolunk falánk és dühös érzéseinkkel, átvitt értelemben és fizikai valójukban egyaránt. A különböző fejezeteket bevezető Vad Fruttik szövegrészleteken érdemes kicsit elidőzni, azok a sorok adják meg ugyanis a fejezetek alaphangulatát, amit a színek csak tovább erősítenek.

Hazai alkotói képregények terén erős évünk lesz, az már most látszik. Ha az összes készülő képregény csak fele olyan erősre sikerül, mint a Céltalan, már nem lehet egy rossz szavunk sem. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, akik egy hangulatában erőteljes olvasásélményre vágynak.

kóbor

Céltalan
Szerzők: Pádár Ádám, Szebeni Péter
Kiadó: Frike
Megjelenés: 2019. március 10.

Amennyiben nem jutsz el a KépregényBörzére, a szukits.hu-n online is megvásárolható lesz megjelenés után!