Brüsszeli Képregény Fesztivál 2018

Idén szeptember 14 és 16 között rendezik Belgiumban a Brüsszeli Képregény Fesztivált, amelyen a tavalyi évhez hasonlóan ismét részt vesz egy kisebb magyar delegáció. Az alábbiak a Balassi Intézet honlapjáról származnak.

Belgium mint a képregény műfaj bölcsője a második legrangosabb európai képregény fesztiválnak, a La fête de la BD -nek ad otthont idén szeptember 14 és 16 között. A Brüsszeli Képregény Fesztivál a Királyi Palotával szemben elterülő Parc Royalban kerül megrendezésre. A fesztivál minden évben több tízezer látogatót vonz, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A Brüsszeli Balassi Intézet meghívására olyan nemzetközileg is elismert magyar képregény rajzolók képviselik Magyarországot a fesztiválon, mint Futaki Attila, valamint a Királyok és Keresztek szerzőpárosa, Németh Levente és Mészáros János.

Számos program közül választhatnak az érdeklődők: kiállításokkal, előadásokkal, gyermekeknek és felnőtteknek szóló foglalkozásokkal, improvizációs játékokkal, workshopokkal, kerekasztal beszélgetésekkel várjuk a közönséget.

A MAGYAR DELEGÁCIÓ TAGJAI:

FUTAKI ATTILA – képregényrajzoló, illusztrátor

A magyar képregény legújabb nemzedékének ígéretes képviselője. Az első magyar képregényalkotó, akinek önálló albuma jelent meg Franciaországban. Fiatal kora óta tudatosan készült a képregényrajzolói pályára. Felvételt nyert a Firenzei Nemzetközi Képregényiskolába (Scuola Internazionale di Comics), majd anatómiát tanult a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

2009-ben szerződést kötött a Walt Disney Entertainment-tel Percy Jackson Villámtolvaj című regényének képregényes adaptációjára. A kötet 2010 októberében jelent meg Amerikában, melyet másik két kötet is követett a sorozatban. Mind a három képregény felkerült a New York Times bestseller listájára.

Nevéhez többek között olyan kultikus képregények fűződnek, mint a Scott Snyder által írt Severed. Dolgozott továbbá a Dark Horse kiadónak a Conan sorozaton, illetve legutóbb a Le Lombard kiadónak készített Hypnos című albumon. Illusztrációi megjelentek a New York Timesban, a GQ-ban és a The Intercept magazinban is.

NÉMETH LEVENTE – Németh Levente a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett mint tervezőgrafikus művész. Volt multiknál Art Director is, de évek óta saját cégét, az Enter Stúdio 98, Grafikai műhelyt vezeti. Mára az Enter a kultúra- és sportmarketing területén elismert kreatív stúdióvá nőtte ki magát. Munkáival több díjat is nyert, közöttük a Magyar Art Directorok Clubjának, az Ezüstgerely pályázatnak egy-egy díját, vagy a számára legértékesebb Aranyrajszög díjat.

MÉSZÁROS JÁNOS – Mészáros János pályája kezdetén a hazai video- és filmforgalmazásban dolgozott, szövegíróként és marketingesként, emellett Magyarország és Románia első multiplexének létrehozásában is részt vett. Jónéhány évnyi, a pénzügyi szektorban tett kitérő után management tanácsadással kezdett foglalkozni, ami során projektet vezetett számos európai országban. Munkája részeként segítette ügyfeleit marketing-tevékenységünk újjáépítésében. Első kísérlete a szórakoztató irodalom terén a Királyok és Keresztek képregény forgatókönyve, valamint a mű alapjául szolgáló regény.

Forrás: Balassi Intézet