Bill Finger elveszett hírneve

Aki a Batman képregények történetébe kicsit is beleásta magát (mint például Rusznyák Csaba maratoni Joker cikksorozatában), biztosan hallotta Bill Finger nevét, aki Bob Kane oldalán teremtette meg napjaink egyik legismertebb képregényhősét. Míg azonban Kane neve ott virít minden egyes Batman képregényen, filmen és ki tudja még min, addig Fingerrel sehol sem találkozni, pedig a Denevérember és nemezisének karaktere rendkívül sokat köszönhet neki (is). Elég csak a batmobilra, a barlangra, Gordon felügyelőre, rengeteg főgonoszra, Gotham városára és a Sötét Lovag első uniformisára gondolnunk: ezek mindegyikét Finger találta ki, vagy nagy érdeme volt abban, hogy a végeredményben, az első számban úgy tűntek fel, ahogy.

detective-comics-27

Bob Kane haláláig védte kizárólagos szerzői jogait a Batman képregények esetében, és – ahogy többször nyilatkozta – szerinte Bill Finger még így is jóval nagyobb figyelmet kapott, mint amekkora kijárt volna neki. 1989-es önéletrajzában azonban már így fogalmaz: “most, hogy régi barátom és szerzőtársam elment, meg kell jegyezzem, hogy Bill soha sem kapta meg azt a hírnevet és elismerést, amit megérdemelt volna.” Persze a szöveg további részében úgy szabadkozik, hogy “Finger akkor jött a képbe, amikor ő már kitalálta Batmant, és Finger sosem kérte tőle, hogy tüntessék fel őt is társszerzőként”.

A július 23-ai amerikai Batman-napra újra megjelenő Detective Comics 27. száma viszont igyekszik a hiányt pótolni, és megkísérli visszaállítani Finger renoméját. Az ingyenes kiadvány borítóján ugyanis szerzőként az ő neve is ott díszeleg, mint az első Batman sztori egyik alkotója. Marc Tyler Nobleman, Batman-szakértő, Bill Finger életrajzírója szerint ez a lépés az első a talán rá következő sok közül, de fontos megjegyezni, hogy ezen a kiadványon is mint író, nem pedig mint a karakter kitalálója fog feltűnni.

A Detective Comics 27. számának speciális kiadása Batman első sztorija mellett még két képregényt tartalmaz, méghozzá Brad Meltzer és Bryan Hitch “The Case of the Chemical Syndicate”, valamint a Scott Snyder – Sean Murphy páros “Twenty Seven” című történetét. A borítót Greg Capullo jegyzi.

Forrás: Robot6; Robot6, DC Comics News