Budapest Comic Con 2023

Június második hétvégéjén (06/10-11), új helyszínen, a BOK Csarnokban várja a rajongókat a Mastercard Budapest Comic Con, a legnagyobb hazai “geekfesztivál”.

A rendezvény központi helyszíne a Csillagok Csarnoka. Itt található a nagyszínpad, és a filmek és sorozatok rajongói itt találkozhatnak a külföldi és a magyar sztárokkal. Jelen lesz többek között Natalia Tena, azaz Nymphadora Tonks a Potterverzumból (vagy a vad Osha a Trónok Harcából, ahogy tetszik),Tom Wlaschiha aki az ikonikus Arcnélküli Ember (Jaqen H’ghar) volt a Trónok Harcában, Clayton Royal Johnson, a “nem túl jófej” kosaras csóka a Stranger Things negyedik évadából, és az MCU rajongók nagy örömére Jessica Henwick, azaz Coleen Wing is. A hollywoodi produkciókból ismert hazai színészek között itt lesz Tolnai Klára (Alienist, Shadow and Bone, Last Kingdom, Karantén Zóna). Váradi Karina, aki a fiatal Wednesdayt alakította Tim Burton Netflix sorozatában, és Réti Barnabás (Mission Impossible, World War Z). Itt találjátok a teljes listát.

A Cosplay Village ezer négyzetmétere workshopoknak, versenyeknek és ezerféle karakternek ad otthont. A világhírű hazai cosplayer Enji Night mellett találkozhattok az egyik legismertebb lengyel cosplayerrel, Shappival is, aki több mint 70 karaktert keltett már életre. Itt találtok mindent a BCC cosplay programjairól.

Minden con ezerszínű szíve az Artists’ Alley. Az alkotókat és kézműveseket felvonultató közösségi eladótérben kiegészítőktől kezdve a kérésetekre készült egyedi rajzokig megtaláltok mindent. Remek hír, hogy a több mint harminc hazai árus között ott találjátok az olyan hazai képregényes alkotócsoportokat is, mint a Bloodlust vayg a 5Panels. Itt van egy kis ízelítő a felhozatalból. FRISS: a hazai alkotógárdák a Képregényzóna területén lesznek!

El is érkeztünk a számunkra legfontosabb vonalhoz: a képregényekhez. Az idei felhozatal bizony elég erősre sikerült, több szempontból is. Kezdjük talán a külföldi sztárvendégekkel:

Brian Azzarello amerikai képregényíró, akinek a legismertebb munkája talán a 100 Bullets, és a vérében van a kőkemény, koszos krimi. Az évek során több szuperhőst is a kezei közé kaphatott, de egyedien kesernyés, komor stílusa garantálta, hogy legyen az Luke Cage, Hulk, Superman vagy Batman (akihez mondjuk úgy illik, mint maga a fekete szín), valami egészen különleges történetre számíthatunk. Mesélt pár Hellblazer sztorit, behozta a ponyva hősöket a DC univerzumba, dolgozott a Watchmen előzménytörténetein. A hétköznapi és a természetfeletti horrort természetes könnyedséggel simítja össze, humora sokszor gúnyos és pimasz.


Mit vigyél dedikáltatni: Papírmozi 2 (Képes Kiadó), Batman: A világ (Fumax), Superman: A holnapért (DCNK), Luthor: Az acélember (DCNK), Joker (Legendás Batman), Nehézfém (Legendás Batman), ha csak a hazai megjelenéseket nézzük. Ezek mellé pár ajánlott olvasmány: 100 Bullets (Vertigo), Batman: Broken City (DC), Filthy Rich (Vertigo Crime), Moonshine (Image), American Monster (Aftershock).

Eduardo Risso argentin képregényrajzoló, akit a legtöbben a fent említett Azzarello “állandó tettestársaként” ismerhettek. A sokat emlegetett 100 Bullets társszerzője, amiért négyszer is hazavihette az Eisner-díjat. Stílusának a legjobban a fekete-fehér áll, egyszerre idézi Alex Toth-ot az egyszerűsítéssel, és hogy azt ábrázolja, ami a lényeg, és Alberto Brecciat különös nézőpontjaival és erőteljes árnyékaival. Risso maga is con-szervező, az argentin Crack Bang Boom képregényfesztiválnak az alapítója.


Mit vigyél dedikáltatni: Az Aliens: Szemfényvesztés és Kísértet (Cartaphilus), Papírmozi 2 (Képes Kiadó), Marvel+ 2018/6 (Kingpin) egy kivétellel le is fedi az összes hazai kiadványt, amin dolgozott. Ott van még az első Transmetropolitan kötet, amiben az all-star író-és rajzológárdát felvonultató “Utálom az egészet” füzetben is szerepelt. Az ajánlott olvasmányok közül a 100 Bullets, Broken City és a Moonshine ha már nálad van, akkor egész jó vagy, de ha csak Rissora fókuszálsz, akkor a Boy Vampire (SAF/Dark Horse), Borderline (Dynamite), Logan (Marvel). Paul Dini önéletrajzi Dark Night: A True Batman Story kötetének is ő a rajzolója, ha megvan, csomagold csak el.

Stephanie Phillips amerikai képregényíró neve nagyjából öt-hat éve kezdett igazán beépülni a képregényes köztudatba. Az egyetemi tanár és szabadidejében Muay Thai harcos író 2018 óta kezelésbe vehette a DC “szentháromságát” (Batman, Superman, Wonder Woman), részt vett a Future State és az Infinite Frontier eseményekben, és a jelenleg futó Harley Quinn sorozatot is ő viszi. A szerzői vonala egészen más, olvashatunk tőle igaz történeten alapuló nyomozást egy sorozatgyilkos után (The Butcher of Paris), a kalóz Anne Bonny legendáját (A Man Among Ye) és nácivadász amerikai zsidó gengszter család drámáját (We Only Kill Each Other).


Mit vigyél dedikáltatni: még nem jelent meg magyarul egyik munkája sem, szóval a 2012-ben indult Harley sorozatából egy füzetet/kötetet, esetleg a fent sorolt szerzői kötetetit.

Matz azaz Alexis Nolent francia videojáték és képregényíró. Első önálló albuma 1990-ben jelent meg, és azóta pár évente megbízható rendszerességgel követi egy újabb. Nemzetközi sikereket a Killer (Le Tueur) című sorozatával ért el, amiből David Fincher rendezésével készül adaptáció a Netflixre, és mind a 12 album megjelent angolul is az Archaia kiadó gondozásában. A Kivarrt (Le Tatoueur) albumának több hazai kötődése is van, a főszereplő Zoli is magyar, és a rajzolója Futaki Attila.


Mit vigyél dedikáltatni: ugyan a tavaly megjelent A Kivarrt kötet idáig az egyedüli munkája, ami magyarul megjelent, de a conon a Képes Krónikák kiadó gondozásában már megvehetitek a Killer első kötetét (ami az első kettő francia albumot tartalmazza), és azon melegében alá is tudjátok irtani vele.

Elena Casagrande olasz képregényrajzoló a Dave’s Comic Shop vendégeként érkezik a Conra. Javarészt borítókon dolgozott, de rajzolt Angel képregényt az IDW-nak, Dr. Who-t a Titan Comicsnak, Young Justice-t a DC-nek, és a Marvelnek a 2020-as Black Widow sorozatát, amiért 2021-ben haza is vihetett egy Eisner-díjat.


Mit vigyél dedikáltatni: magyarul eddig csak az Újvilág: Pókember halála (NMK #86) kötetében találkozhattatok a munkájával, de ha a 2020-as Black Widow ott lapul a polcodon, akkor kár lenne otthon hagyni.

A további nemzetközi képregényalkotóról itt olvashattok.

Képregényes programok is lesznek természetesen, mint például egy képregényes kerekasztal a meghívott vendégekkel. Izgalmasnak ígérkezik a Képes Krónikák Kiadó panelje is: a már említett Killer mellett itt debütál Pozsgay Gyula új képregénye is, Az Ifjú Oroszlán, ami a tavaly megjelent Az Öreg Tiris szellemi testvére. A színpadon hazai lakotókat vonultatnak fel, akik élőben rajzolnak, “egy kis nehezítéssel” – amiről még nem tudjuk, mi az. Bővebben itt olvashattok róla, mivel készültek.

Az élmény akkor lesz igazán teljes, ha fel tudunk kapni pár képregényt is. A hazai kiadók közül a Képes Krónikák mellett kint lesz az eseményen a Fumax, a Kingpin a Vad virágok Könyvműhely, a Frike, a Pesti Könyv Kiadó és a Vitanum (Kockás), illetve a már említett hazai alkotógárdák, a 5Panels és a Bloodlust.Apropó, a Bloodlust a tavalyi Conra készült Cryweni történetek limitált cyberpunk antológiát idén is be tudjátok szerezni, ugyanakkor a Bloodlust első számából erősen korlátozottan a készletei a srácoknak. A képregényboltok közül szokásos sokszínű választékával, elsősorban hazai kiadványokkal készül a Nagymama Padlása is, ha meg amerikai kiadásokra vadásztok, akkor a Cable Comics és a Dave’s Comic Shop standját érdemes felkeresnetek. FRISS: kint lesz Márok Attila (Toldi: A malomkő árnyéka), Pilcz Roland (Kalyber Joe, YKX), a Kaméleon Komix (Café Postnuclear I-II, K-J-K könyvek), Az Utolsó Előtti Huszár csapata és a Master-Lab Comics is. További képregény lelőhelyek: My Comic Center, Képregény Depó és a Kép-Legény.

Belépőket, bérleteket, napi- dedikálós és fotósjegyeket itt tudtok vásárolni.

A rendezvény teljesen készpénzmentes!

FRISS: A BCC honlapjára felkerült a részletes programbontás és egy térkép is, hogy könnyedén odataláljatok időre, ahova szeretnétek!