Batman: Gotham Lovagja

Az „In Darkness Dwells” talán a projekt fénypontja, de az biztos, hogy ez a legkerekebb, legkomplexebb történet. Van benne összjáték Batman és Gordon között, emberrablás, nyomozás, csatornajelenetek, szupergonoszok mint Madárijesztő és Gyilkos Krok, súlyos Batman-féle beszólások („Milyennek tűnik a város onnan föntről?” – „Mocskosnak”) egyszóval minden, amit szeretünk. A jelenet akár egy kimaradt jelenet is lehetne valamelyik filmből, meg sem lepődünk, hogy a történet szerzője David Goyer. Az embernek az az érzése, mintha egy jól sikerült Rajzfilmsorozat epizódot nézne, vagy egy Batman: Legends Of The Dark Knight számot olvasna. A látvány és az akció lenyűgöző. Csillagos ötös.

A 4 Celsius stúdió dupláz, a „Working Through Pain” akár onnan is folytathatná, ahol az előző epizód cselekménye megszakadt. Batman sebesült, és a felszínre kell jutnia. A fájdalom gyötrő, a levegőben még mindig Crane félelem-toxinja kering, Bruce pedig felidézi magában vándorlásai alatti tanulóéveket. Cassandra, a száműzött fakír beavatja hősünket a fájdalom leküzdésének tudományába, közben olyan aranyköpéseket ereget, hogy Quai Chang Kaine sehol sincs hozzá képest. Az alkotók gyönyörűen használják a színeket, a bunyókban a mátrixos belassulásokat most is jó nézni, a megkövezett kislányt is megsajnáljuk… és itt vesszük észre, hogy magába szippantott minket a Gotham Lovagja. Remek epizód, folytatja a Batman Kezdődik erősségét, Bruce Batmanné válásának bemutatását. Még azt a banális záró képsort is megbocsátjuk, ahogy Alfred nyújtja a kezét, hősünk mégsem képes kimászni, karjában a tucatnyi elrejtett fegyver, mely a bűn megtestesült súlyaként nehezedik szegényre. És a tanulság? Nem mindig a mongúz nyer.

Jön a zárótétel, a „Deadshot„, avagy „Jong-Sik-Nam rendező és a Madhouse stúdió az értelmetlen történet nyomában„. Bruce Wayne visszaemlékezik szülei halálára. Megint. A néző meg már nagyon-nagyon unja. Ha ezen túljutottunk, akkor megismerkedhetünk az arrogáns Lövésszel, akit az Orosz bérel fel, Gordon felügyelő likvidálására. Batman azonban a mozgó vonatról induló golyót röptében megállítja, így lesz mit elemezni a Brainiacben is. Lövészből azonban mindenhonnan záporozik a golyó, jó néhány fegyvert el kell tőle venni a siker érdekében, ellenben vigasztaló, hogy néhány e-mail lefülelésével még Ronald Marshallra is ráhúzható a vizes lepedő. Batman tehát megállít minden golyót, mégis a Joe Chill által leadott lövésekre gondol újra és újra. Ezt tolerálni már csak az elvakult rajongók tudják, és persze az örök barát, Alfred. Lényeg, hogy legyen egy grandiózus akciójelenetünk, mozgó vonaton. Ez már a Kezdődikben is bejött.

Remek szórakozás a Gotham Lovagja, igazi kaláka munka, és hasonlóan az Animátrixhoz, évek múlva nem emlékszünk már, csak a szebb pillanatokra. Nem ajánlanám azonban a Gotham Lovagját senkinek, aki nem mindenevőek Batman kategóriában.
A MAT (Magyar Anime Társaság) szimpatizánsai várhatóan ezzel fogják majd riogatni majd a gyerekeiket, a Rajzfilmsorozathoz ragaszkodó tábor torkán viszont nem lehet majd letuszkolni a meredekebbnél meredekebb ábrázolásmódokat.
Aki igazi Kezdődik-rajongó, és bízik a Warner újragondolt szemléletében a Batman frencsájzt illetően, azok viszont örömmel fogják a polcra tenni a limitált, kétlemezes, papírtokos kiadványt, hogy újra és újra megnézzék. Mindig kellemes, ha az ember Batman siheder éveit követheti nyomon, hősünk az Első Évből (Year One) megismert bájos ügyetlenséggel áll még a kihívások előtt. Ezért is áll teljes kontrasztban az utolsó epizód az azt megelőzőekkel. Kicsit több kontroll a stúdió, vagy esetleg Christopher Nolan részéről jót tett volna a projektnek, hisz nála jobban senki nem ismeri a Denevérember helyét és útját az új évezredben.

tungsram666, 2008. július 13.

A DVD kétféle változatban megrendelhető az xpress.hu-n!

Sápi Márton, 2008.07.13.

Oldalak: 1 2