Batman: Az első 70 év

Két jeles évforduló alkalmából új sorozat indul itt a Képregény.net-en: a Köpenyes igazságosztó idén 70 éve tűnt fel először a „Detective Comics” lapjain, és éppen 20 éve „röpült be” Magyarországra. Batman a világ egyik legnépszerűbb kitalált alakja. Mindenki ismeri; filmekből, rajzfilmekből, játékokról, ám a médium, ahonnan ered, és melynek fejlődésében kulcsfontosságú szerepe volt a karakternek, nem más, mint a kilencedik művészeti ágként emlegetett képregény. A következő néhány héten a Sötét lovag kerül a terítékre: megvizsgáljuk keletkezése körülményeit, végigtekintünk több évtizeden átívelő „karrierjének” legfontosabb állomásain, megfigyeljük a világra tett hatásait, megismerkedünk legismertebb alkotóival, a karakter jellegzetességeivel, fejlődéstörténetével, valamint sorra vesszük az ellenfeleket, barátokat, szerelmeket, akik végigkísérték Batman első 70 évének szárnyalását. Tartsatok velem, irány Gotham city!

Legenda születik

[toc]1939-et írtunk, amikor is a DC Comics (leánykori nevén: National Allied Publications) közkedvelt karaktere, Superman már szép sikerekkel és jövedelmező mennyiségű eladott példányszámmal örvendeztette meg a kiadót. Szükség van egy újabb, legalább ennyire eredeti és megkapó képregényes figurára – hangoztatta Vin Sullivan szerkesztő. A fiatal és ambiciózus, a szakmában csak néhány éve dolgozó Bob Kane fülébe jutottak a nagy kiadó tervei, és úgy gondolta, itt az alkalom, hogy formába öntse az ötleteket és hatásokat, melyek gyermek kora óta foglalkoztatták, és csak a kivitelezésre vártak. A denevérember szülőatyja Robert Kahn néven látta meg a napvilágot 1915 október 24.-én. New Yorkban cseperedett, és 18 éves korában angolosította nevét Kane-re.

A Cooper Union főiskolán végzett művészeti tanulmányait először 1934-ben alkalmazhatta a gyakorlatban; a Max Fleischer Stúdió segéd-animátoraként dolgozott. A képregények világába két év múlva csöppent bele, amikor középiskolai barátja, Will Eisner legendás társa, Jerry Iger művészeti irányítása alatt futó „Wow, What A Magazine” munkatársa lett. Itt alkotta meg első saját munkáját, majd a következő években folytatta együttműködését Igerrel és Eisnerrel, publikált az angol Wags magazinba, illetve már megjelentek munkái a Detective és Adventure Comics sorozatokban is.

Sullivan óhajának eleget téve tehát, Kane egyetlen éjszaka alatt megalkotta a világ egyik legismertebb pop-kulturális ikonjának kezdetleges formáját. A Zorro és az Árnyék személyiségéből összegyúrt, illetve egy Leonardo Da Vinci által elkészített repülőmodell skicc ihlette külsejű bizarr alakot Bat-man névre keresztelte a mester. Kane elmondása szerint a név és a karakter jellege a Da Vinci által a vázlaton hagyott jegyzetek, instrukciók alapján születtek; az olasz polihisztor megszállottan kereste a repülés csodájának nyitját, és azt, hogyan volna képes átélni ezt az ember is. Da Vinci hamar rájött, az emberi kar túl gyenge ahhoz, hogy ráerősített szárnyak segítségével egyszerűen fel tudjon szállni az égbe, így megtervezte az első úgynevezett ornithoptereket, vagyis a szárnyat mozgató gépezeteket. Kane-t megbabonázta az ötlet, hogy Supermanhez hasonlóan az ő karaktere is képes legyen a repülésre, ám már azon az éjszakán az volt számára az alapvető koncepció, hogy hőse – szemben a kriptoni szuperemberrel – különleges képességek hiányában egy átlagos férfi legyen. „A szárnya olyan legyen, mint a denevéreké” – hagyta az utókorra Da Vinci.

Kane gyermekkori példaképe, Johnston McCulley ponyvahősének, Zorronak a kettős élete ihlette Batman civil énjét, Bruce Wayne karakterét. Zorro éjszakánként titkos barlangjából kilovagolva harcolt a bűn és az elnyomás ellen, míg napközben Alta California köztiszteletben álló polgáraként élt. Bár Batman hetvenéves történelmére kevéssé jellemző a társadalmi különbségek és igazságtalanságok ellen folytatott küzdelem – legalábbis nem ennyire direkt formában -, a két köpönyeges igazságosztó legfőbb karakterjegyei egymásnak megfeleltethetők. Bruce Wayne életstílusát Kane gyermekkori álmaiból, a jólétről alkotott elképzeléseiből merítette, melyek Zorró civil énjére Don Diego de la Vegára is jellemzőek voltak.

Ama bizonyos éjszaka után, mikor Batman karakterének alapköveit gondolatban és ceruzás vázlatokon lefektette, Kane izgatottan hívta át barátját és munkatársát, Bill Fingert, hogy megmutassa neki az első rajzokat, ötleteket. Finger visszaemlékezései szerint az első vázlatok leginkább egy Superman-hez hasonlatos alakot ábrázoltak, piros harisnyában, a szemet takaró álarcban, egy kötélen csüngve, kiterjesztett denevérszárnyakkal.

Fingernek az előtte heverő skiccekről kapásból Lee Falk akkor már nagy népszerűségnek örvendő comic strip alakja, a Fantom ugrott be. Azt javasolta, a kis álarc helyett kapjon a figura egy denevérfej-szerű maszkot fülekkel, és a jelmezén található piros elemeket is hagyják meg feketén, hogy az összhatás sötétebb és komorabb legyen, illetve a figura – nevéhez hűen – jobban emlékeztessen a denevér alakjára. Ekkor született meg a köpenyes igazságosztó ma ismert formájához leginkább hasonlító első változat.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16