Banzai, Rozsomák-szan! – Rozsomák: Adósság és Becsület

Bizony volt időszak, amikor még nem Rozsomák folyt a csapból, amikor nem vágta bármelyik kisiskolás, mi fán terem az adamantium, vagy hogy a mozikban a Farkas elnevezés valójában helytelen. Nem hogy filmek nem készültek, de Rozsomák Hulkkal folytatott 1974-es bunyója után sokáig hivatalosnak mondható eredettel, egységes háttérrel és jellemmel sem rendelkezett. Csupán egy volt az X-ek közül, a figura eredeti megálmodója, Len Wein tette őt a csapatba, amikor 1975-ben átvette a címet, igazán emlékezetes karakter pedig csak később, Chris Claremont kezei alatt lett belőle: a magabiztos, macsó hős, és a fékevesztett vadállat egymástól távol álló személyiségjegyek, de úgy tűnik, sikeresen összeboronálhatóak, ahogy azt a most magyarul újra megjelent, eredetileg 1982-es minisorozatban láthattuk.

Claremont és az akkoriban képregényes fenegyereknek számító Frank Miller a pletykák szerint az egyik Comic Con után botlottak egymásba San Diegoban, közös taxiban utaztak, és rövid beszélgetésük alatt megegyeztek, hogy tető alá hoznak egy Rozsomák történetet. Millert, aki remek Fenegyerek sorozata révén szerzett nevet magának, ekkoriban magába szippantotta a japán képregények világa, így nem meglepő, hogy a történet helyszínéül is az egzotikus szigetország szolgált.

A sztori szerint Rozsomák egy ideje nem kap hírt japán szerelméről, Marikoról, levelei felbontatlanul érkeznek vissza. Visszatér Japánba, de amit ott talál, a legrosszabb rémálmait idézi: Marikot apja, a rettegett maffiavezér Singen adóssága fejében férjhez kényszerítette egy üzlettársához, aki rendszeresen bántalmazza a lányt. Mikor elégtételt próbál venni, Logan csúnya vereséget szenved, de elhatározza, hogy bosszút áll mindenkin, aki szerelmét bántotta bízva abban, hogy Mariko újra az övé lehet. Japánban vagyunk, Rozsomák útját tehát számtalan nindzsa, a Kéz harcosai és egy szemrevaló, ám halálos bérgyilkosnő, Yukio keresztezik.

Az Adósság és becsület kellőképp részletes, mégis szélsebesen végigpörgethető képregény, ami nem hogy nem titkolja, de egyenesen büszkén hirdeti magáról, hogy elsődleges ihletői, legalábbis külsőségekben a japán képregények voltak. Frank Millert már a japán popkultúra amerikai boomjának hajnalán megérintették a mangák, magáévá tette azok eszköztárát, kapva kapott hát az alkalmon, hogy az elsők között adaptálhassa amerikai szájíz szerint a japánok technikáját. Az eredmény pedig széles (és hosszú és keskeny) panelek és filmélményt kínáló harci jelenetek sora lett, na meg óriási, helypazarlásnak tűnő képek hada, ami kisebb meglepetésre gond nélkül csúszott le az amerikai közönség torkán.

Pont annyira különleges, amennyire mi szeretjük – hangzik el egy hazai sörmárka reklámjában, és nagyjából így kiálthattak fel az amerikai olvasók is, mikor átrágták magukat Rozsomák első önálló sorozatán. Míg Miller magabiztosabban mozgott a japán mangák világában, Claremont valószínűleg sokadkézből származó információkra támaszkodhatott – ahogy az olvasók többsége is akkoriban. A sztorin nagyon érezni, hogy mely korszakban készült: Amerika sokadjára csodálkozik rá egy szuperhatalommá vált, így egyre láthatóbb, folyamatosan szem előtt lévő, mégis teljesen idegen ország kultúrájára. Naná, hogy tobzódunk a közhelyekben: Rozsomák kalandjában a jakuzák akarják átvenni a hatalmat, naná, hogy egy kocsmában egy szumóssal keveredik bunyóba, és naná, hogy hősünket egy kabuki színházba is veti a sors, ahol (ismét csak: naná!) a 47 Rónint adják elő a színészek. Már csak a hulló cseresznyevirágok hiányoznak, hogy minden klisét kipipálhassunk a listáról: Claremont ebből a szempontból csak a felszínt kapargatta, felütött egy útikönyvet, amiben kigyűjtve szerepeltek az ország leginkább exportképes értékei, ezek pedig szép egymásutánban bele is kerültek a képregénybe, az amerikai ízlésnek még pont megfelelő mértékben és mélységben. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne baromi jó sztori, hiszen két látványos bunyó közben is sikerült árnyalni a főszereplőt, de a képregény – ha ma készülne – valószínűleg másként festene.

Az Adósság és becsület szórakoztató, fékevesztett tempójú történet néhány emlékezetes pillanattal és erős hangulattal. Mérföldkő is egyben, napjaink egyik legnépszerűbb képregényhősének karrierjét tekintve legalábbis: a kevés klasszikus Rozsomák sztori egyike.

Farkas Dávid

Nagy Marvel-képregénygyűjtemény 9. kötet 
Rozsomák: Adósság és becsület
(Wolverine vol. 1. #1-4)
Szerzők: Chris Claremont és Frank Miller
Megjelenés: 2018. április 26.