Az X-men Magyarországon

Magyar X-men történelem

Az X-men tagjai legelőször 1989-ben, az Alfa különszámban kerültek megemlítésre, igaz csak 1-2 képkocka erejéig tűntek fel.

Első, teljes, önálló történetük A Csodálatos Pókember 1. sorozatának 1992. áprilisi, 35. számában jelent meg. Ez, mintegy bemutatója/felvezetője volt a később külön füzetben megjelenő szuperhős-csapat kalandjainak.

A Pókember sorozatban később kiadásra került a Kitty Pryde és Rozsomák című 6 részes minisorozat is (több részre bontva jelent meg itthon), az 50. jubileumi számban immáron az X-faktorral közösen szerepelt Peter Parker. A 68. számban A Főnix halálának első 2 része jelent meg, míg a 71-73. számokban az új mutáns Karma tűnt fel.

A 81-84. számokban az X-men segített Pókembernek legyőzni Buldózert és Black Tom Cassidyt, a 85-88. számokban az Új Mutánsok és a hálószövő közös cselekményei voltak megismerhetőek. A 123. számban az egyik legújabb X-man, Maró is bemutatásra került.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az önálló sorozat első száma 1992 júniusában került kiadásra. Borítóján „Az igazi mutánsok!” és a „Pókember barátai!” feliratok voltak olvashatók. Előbbi írás valószínűleg a nagyjából ebben az időben népszerű Tini Nindzsa Teknőcök rajzfilmre és mozifilmre utalt, melyben szintén, bár másfajta, mutánsok szerepeltek.

A „Pókember barátai” nagy bizonyossággal az új képregény iránti érdeklődést igyekezett fokozni, s a Magyarországon igen népszerű Pókember-sorozattal próbálta összekapcsolni a frissen megjelenő füzetet. A felirat kicsit „félrevezető” volt, mivel Pókember és az X-Men, ha ellenségek nem is, nagyon barátok sem voltak a kezdetekkor annyira.

Az elsőként közölt történet középpontjában Rozsomák és esküvője állott.

A sorozat 36 részt ért meg, s 1997 januárjában szűnt meg (a Marvel kiadó ellen akkoriban csődeljárás folyt, s oly mértékben kívánta emelni a jogdíjakat, amely lehetetlenné tette a Semic kiadó számára a kiadás folytatását).

2003-ban megjelent a második X-menes mozifilm képregény-változata, míg a Csodálatos Pókember 2. sorozatában (2001 és 2010 között került kiadásra) is gyakran feltűntek a mutánsok, főleg Kitty Pryde, aki gyengéd érzelmeket táplált Peter Parker iránt.

A Panini Comics Magyarország 2005-től a sorozat egyik legnépszerűbb tagjának, Rozsomáknak a kalandjait kezdte el közölni. A rövid életű széria 12 részt ért meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Újvilág X-Men néven egy teljesen új X-széria is napvilágot látott, amely a mutánsok történetét a kezdetektől mesélte el modern köntösbe csomagolva (új rajongók megnyerése volt a cél, akik nem kívánták a régi X-sorozatokat megismerni azok terjedelmes és szövevényes múltja miatt). Sajnos a 26. számmal ez a sorozat is megszűnt.

A kiadást a Fumax kiadó folytatta, amely egy kötet erejéig az újvilági X-ek történetét közölte (Újvilág X-Men: Új mutánsok), majd belevágott az Új X-men (E, mint eltörölni) sorozatba, 2 Rozsomák (Adósság és becsület, valamint Snikt!) kötet mellett (összesen ez a 4 X-kötet jelent meg tőlük).

A Kingpin kiadó 2008-ban és 2009-ben megjelenő Mutánsvilág köteteiben az X-univerzum újfent képviseltette magát, s kulcsszerepet játszott a történésekben.

Az egyes X-szereplők később más kötetekben is feltűntek, de rendszeresen csak 2013 óta olvashatóak X-men-történetek a Marvel+ lapjain, a 7. számtól kezdődően.
A Kingpin kiadó a számos képregényes díjra jelölt és díjat nyert Astonishing X-men szériát kezdte el publikálni a fentebb említett kiadvány lapjain.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem feledkezhetünk meg egy magyar X-men vonatkozásról sem, méghozzá az X-embörökről. A szegedi alkotók mutánsai az X-ek parodisztikus másolatai. A főszereplők a magyar környezetbe és valóságba helyezve élik mindennapjaikat, ami nyilván számos alkalommal humor forrásává válik.

Magyar vonatkozású X-men képregények

Tavaly már volt egy érdekesebb iromány ezen az oldalon a Betekintés a magyar vonatkozású külföldi képregények világába címmel, de azért itt is kívánatos megemlíteni, hogy az X-men különböző csapatai hazánkban is tiszteletüket tették néhány alkalommal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arkeaval, egyik ellenfelükkel, egy magyar kórházban küzdöttek meg.

Az Uncanny X-Force 2. részében Fantomex a világ legszebb városába, Budapestre hozta el kedvesét. De Rozsomák (Farkas/Wolverine) és fia, Daken egyik végső összecsapása is a magyar fővárosban zajlott a saját sorozatában. Az már csak a hab a tortán, hogy az Uncanny X-men 488. részében néhány szereplő magyar nyelven is megszólalt.


Rövid lista a magyar vonatkozásokról:

Uncanny X-men 488 (2007. szeptember): Magyar beszéd/szöveg ebben az X-men füzetben
Wolverine: Origins 31 (2009. február): Daken, az X-menes Rozsomák/Farkas (Wolverine) fia, Budapesten Romulusnak dolgozott, őt keresik az édesapjával.
Wolverine: Origins 48 (2010. július): Rozsomák és Daken budapesti összecsapása.
X-men 3 (2013. szeptember): Arkea, az X-men ellenfele, egy magyar kórházban csap össze az X-mennel.
X-men 9 (2014. március): Monet Magyarországra jön, hogy megkeresse ugyanezt a kórházat, de az már porig lett rombolva.
Uncanny X-Force 2 (2013. április): Fantomex a világ legszebb városába, Budapestre, hozza el barátnőjét.

A 2016-os szegedi börzéről készült képek mappája

Videó a Szegedi börzéről

Felhasznált irodalom:
-Az egyes számok
-Az említett képregény-kiadók weboldala
-Magyar wikipedia

Írta: Mustabasic Damir (a szöveg a 2016-os Szegedi képregénybörzére készült)