AZ EMBERI FÁKLYA (MLH017)

Cím: AZ EMBERI FÁKLYA (MLH017)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Alex Ross, Mike Carey, Patrick Berkenkotter, Carlos Lopez
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 160 oldal
Megjelenés: 2022.04.16.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

A képregények aranykorának csúcsán Namor, a Tengerjáró és Amerika Kapitány mellett született még egy hős, Jim Hammond, az Emberi Fáklya.
A látnoki tudós által alkotott, emberekről mintázott modell öröksége a Marvel Univerzum legkorábbi napjaira nyúlik vissza.
Bár Hammond holttestét már eltemették, az Őrült Alkotó eltökélt szándéka mégis az, hogy szó szerint feltárja a múltat.
Az újjászületett Fáklya, régi társával, Toróval az oldalán harcba száll a szabadságért, és android mivolta ellenére hamarosan megtanulja, mit is jelent igazán embernek lenni.
A KÖTET TARTALMA: THE TORCH 1-8.

Ed Hammond, Marvel szerkesztő (Panini UK) előszava:

Johnny Storm még csak huncut gondolat sem volt Stan Lee fejében, amikor egy másik lángolásra képes hős már rég tevékenykedett a képregények lapjain: Jim Hammond, az eredeti Fáklya.
Ahogy Amerika Kapitány és a Tengerjáró, úgy a Fáklya és segédje, Toro is megelőzte a Marvel Univerzum hivatalos kezdetét, és még a kiadó korábbi inkarnációja, a Timely égisze alatt született. Carl Burgos író-rajzoló karakterére sokan úgy utalnak, mint „az első Csoda”, nem véletlen hogy a gyűjtemény angol kiadásában ez a kötet kapta a második sorszámot. Gondolom, most sokan vakarjátok a fejeteket: „Ha ő az első, akkor ez miért csak a 2. kötet volt?” Habár Fáklya és Namor mindketten az 1939. októberi Marvel Comics 1-ben debütáltak hivatalosan, Namort még egy soha ki nem adott képregényhez, a Motion Picture Funnies Weeklyhez alkották, ami az eredeti tervek szerint pár hónappal korábban jelent volna meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy Fáklya kapja a második kötetet, a Tengerjáró pedig az elsőt.
Fáklya debütálását azonnali siker követte, és közel egy évtizedig volt a csúcson, mígnem a szuperhősök népszerűsége az 1940-es évek végén hanyatlani kezdett. Bár az 1950-es években is akadt néhány rövid életű kísérlet a karakter feltámasztására, csak az 1966-os Fantastic Four Annual 4-ben tért vissza nyomtatásban, amikorra a Marvel Comics saját univerzuma már kialakult. Azóta Fáklyát is beleszőtték a Marvel komplex belső történetébe. Namorral, Kapival és egyéb hősökkel közös második világháborús kalandjait olyan sorozatokban írták meg, mint az 1970-es évekbeli Invaders, a karakter jelenét pedig sok egyéb cím vitte tovább a Heroes For Hire-től az Avengersig.
Jim Hammond legjobb formájának prezentálásához Mike Carey és Patrick Berkenkotter A Fáklya című minisorozatát választottuk. A sztori kezdetén Fáklya elvileg halott, nemrég újjászületett tinédzser segédje, Toro pedig nem tudja, mihez kezdjen az életével. Az Őrült Alkotó machinációi azonban új céllal ruházzák fel az elveszett hőst, és újraegyesítik őt egykori barátjával. Ez a gyönyörűen elmesélt történet érinti Fáklya életének minden aspektusát, és új erővel és céltudatossággal hozza vissza őt a Marvel Univerzumba.
Létezett egyszer egy fiatal hősöknek épített kiképzőtábor, a Camp Hammond, amit az első Fáklya, Jim Hammond után neveztek el. A tábor közepén állt egy szobor, aminek egyszerű felirata tökéletesen összefoglalja a karakter örökségét: „Jim Hammond, az első a Csodák közül: mindenkinek megmutatta, hogy lehetséges hősöket teremteni.”

Előzetes oldalak:

A kötetben felsorolt, magyarul is megjelent ajánlott olvasmányok: