All hail to the King – Jack Kirby megérkezett!

Képregényes túlzásba estem. Kirby, a Nagy Mesélő landolt magyar földön – az Új Istenekkel.

Lelkendező monológokat hallottam már a mesék meséjéről, a Lower East Side-on felnőtt ausztriai emigráns, Jacob Kurtzberg bizonyos szempontból legszemélyesebb világáról, a Negyedik Világról. Miért fontos, honnan jött, hol nőtt fel? Nem támogatom az életmű alapú műelemzést, a mű szempontjából egyáltalán nem fontos, hogy rendkívül szegény környéken laktak, hogy az apja gyárban dolgozott, mint minden bevándorló, hogy a kis Jacob a testvérét is védve képletesen először verekedni tanult meg, aztán minden mást, hogy mint a legtöbb gyerek, rajongott a moziért és a Prince Valiantért, és hogy hamar rájött, inkább lenne a saját irodájában golfozó főnök, mint a húsdarálóban gyári munkás.

Ezért is lett újságíró/rajzoló. Újságíró? Sok, Joe Simonnal közösen jegyzett krimi- és háborús története valódi bűntényeken, beszámolókon alapszik, több műve pedig saját gyerekkori, vagy világháborús élményein. A közösen megalkotott Amerika Kapitány-bunyók biztosan.

Karrierje során húszezer oldal körül rajzolt ceruzával, időnként napi hat, heti harminc oldalt, de átlagosan is két oldalt naponta. Az a stílus, amiből aztán több generáció táplálkozott és táplálkozik azóta is, a saját-saját művei, mint a Negyedik Világ, magának Kirby-nek a ritmusa volt. Ezen a rezgésszámon volt legkényelmesebb számára dolgozni, így hozhatott ki magából – hőseihez hasonlóan – a legtöbbet.

Nem olvastam a Stan Lee-életrajzkötetet, így nem tudom, mint mondott a Man a Kingről, be kell érnem azzal, hogy amikor lapozgatom a magyarul kiadott X-Men vagy Thor első számait, fogalmam sincs, mit gondoljak, ezt tényleg szőröstül-bőröstül-mutánsostul-jelmezestől-forgatóstól-szövegestől Kirby találta-e ki, írta- és rajzolta-e meg, vagy Stan Lee, vagy hol a kettő közt hol az igazság.

Hajlok a felé, olvasva az Új Isteneket, hogy – ahogy az mindenhol olvasható – hogy rengeteg mindent mások találtak ki, vázoltak fel, és írtak meg teljes egészében, kivéve a párbeszédeket (állítólag időnként még azt se), nem Stan Lee.

Érdemeit senki nem vitatja el.

Mozaikokat már olvashattunk az eposzból, a DC Comics Nagy Képregénygyűjteményben megjelent a Mister Miracle és a Forever People első száma, most az Új Istenekből tizenegy füzetnyi ízelítőt kapunk.

A fordítás miatt kissé keserves ízelítőt. Általában gördülékenyen olvasom a nem kifejezetten gördülékeny fordításokat is, de ez háromszor-négyszer teljesen leblokkolta az elmém, és egyébként is csikorgott, mint kavics a kerék alatt. Ha igazi újságíró volnék, utánanéznék az eredeti szövegnek, hogy ez tényleg ennyire ilyen-e, de beérem annyival, hogy húha.

Vagy Stan Lee írt kevésbé nehezményes párbeszédeket, és ez tényleg ennyivel másabb, szóval nem tudom, mennyit romlott az eredeti szöveg. A narrátorral együtt mindenki blikkfangnyelven beszél!

De a mese!

A kihúzó Vince Colettáról is megvan néhány embernek a szava, hogy tüntetett el neki nem tetsző részeket Kirby eredeti rajzaiból – mégis tündökletes ez az egész.

Elementárisan naiv és epikus hőstörténet, melyben a szöveg, a rajzok és a színek együtt fejezik ki az alkotói szándékot. Ez utóbbi nyilvánvaló, hiszen képregény, de itt valami másról van szó. A rajzi sík és a történet egyszerre olyan erősen hordoz a tudatos elme számára megfoghatatlan elemeket, struktúrákat, ritmusokat, villanásokat, benyomásokat, melyek érzetekben, nem belső verbális aktusokban inkább a tudatalatti számára realizálódnak, hogy sajátosan katartikus szinte minden kép, szereplő és történés befogadása.

Miről szól, miről szól? Ha már elolvasod a cikket, csak kíváncsi vagy erre a kivételes sorsra.

Bármilyen csalfán hangzik, Kirby saját világa inkább rokona Jim Woodringének, mint a legtöbb szuperhősképregénynek.

Csak ez Jack gyermeki világa, nem Jim sötét útvesztője.

Lénárd László

Cím: Új Istenek 1. rész (DCNK #82)
Sorozat: DC COMICS NAGY KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Többen
Kiadó: Eaglemoss
Ár: 3290 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: ~150 oldal
Megjelenés: 2020.02.12.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading