A világ legrégebbi képregényei

Mélyen az orosz erdőkben kutatók egy csoportja felfedezte Észak-Európa legrégebbi “képregényét”, amely mintegy 5 ezer évre nyúlik vissza, s azt mutatja be, hogyan is vadásztak a sztyeppe lakói.

Mielőtt a norvég Tromsø Egyetemi Múzeum munkatársai terepre mentek volna, már jól tudták, a Kanozero-tó környékén több száz sziklavéset található. Az elmúlt évtizedek kutatásainak köszönhetően 200-ról 1000-re nőtt a számuk a környéken. „Még mindig hidegrázást kapok, ha ezekről a lenyűgöző leletekről kell beszélnem, mivel hatalmas érzés, amikor ehhez hasonló leletekre bukkansz” – mondta Jan Magne Gjerde, a múzeum projektvezetője.

2005 nyarán Gjerde a Kanozero-tótól 5300 méterre keletre vezetett expedíciót, aminek eredményeképpen orosz kollégáival felfedezték a világ legrégebbi képregényét. “Négy helyen – három szigeten és egy tóparti kőtömbön – találtunk véseteket, amelyek 5 és 6 ezer év közöttiek” – magyarázza Gjerde. A képeken egy szarvast és egy jávorszarvast látni. A lenyűgöző képregények epizódok egész sorozatát ábrázolják, az egyik helyen például a medvevadászat folyamatának mozzanatait. Bemutatja a vadászt, aki sílécekhez hasonló eszközökkel a lábán üldözi a medvét, majd hirtelen megáll a lejtőn, lekapja a síléceket, négy lépést tesz s belemeríti a lándzsája végét a medve oldalába.

A Kanozero-tó sziklafaragványai között van jávorszarvas, hajó, bálna, szigonnyal felvértezett emberek, hódok és egyéb jelenetek a távoli múltból. A kutatók szerint igen nagy erőfeszítésekbe telt, mire a rajzok elkészültek. “Nézzük meg például ezt a bálnát” – mutat az egyikre Gjerde. “Több mint egy méter hosszú és az alakja teljes egészében ki van dolgozva. Ez sokat elmond a faragványkészítők életmódjáról is. Valószínűleg gazdag társadalom lehetett az ővék, ha ilyen minőségű és időigényes műveket tudtak gyártani.”

“Azt még nem tudjuk pontosan, hogy miért készítették a véseteket” – tette hozzá. “Büszkélkedni akartak vele vagy vallási jelentősége volt az illusztrációknak? Nem tudjuk. Az azonban bizonyos, hogy az emberek életük egy részét dokumentálták vele, én pedig szerencsésnek mondhatom magam, hogy ötezer év után én láthattam meg őket először.”

Forrás: mult-kor.hu
Fotók: sciencenordic.com

 • Hozzászólások

 1. kalyberjoe szerint:

  Na, megint egy képregény, ami nálunk biztosan nem fog megjelenni. :'(

 2. kaine szerint:

  Na, a síelés már 5-6000 évre nyúlik vissza? :)

 3. kferry001 szerint:

  Nyűgös lesz az eredetit megszerezni!

 4. carmen szerint:

  Erre mondják, hogy ez abszolút limitált példányszámban készült… Csak nehogy jogdíjprobléma merüljön fel…mert nehéz lesz felkutatni az örökösöket!

 5. kaine szerint:

  Vajon egy ember munkája, vagy többen csinálták? Vagyis abban az időben mindenki rajzolt, vagy van egy valaki, akit ezentúl bátran nevezhetünk a képregények atyjának? :)

 6. tspawn szerint:

  A Disney úgyis megveszi a jogokat. XD

 7. szabocsab2 szerint:

  Szerintem biztos nem csinálhatta akárki. Úgy gondolom bizonyos rangjának kellett lennie.

 8. theand szerint:

  Szerintem többen csinálták, stafétában :)

 9. Kozi szerint:

  Lehet tudni, hogy a KOMIKON-ban mikor lesz kapható? Ha mondjuk a képregény fesztiválra elhívnák az alkotókat, még dedikáltatnám is :)

 10. grey gargoyle szerint:

  Nagyon underground a stílusa, nem alkalmaznám ezt a rajzolót. :)

Vélemény, hozzászólás?

 • Facebook Hozzászólások