A Thanosokat lelövik, ugye? – Kozmikus Szellemlovas

Teljes agymenés. Így lehetne jellemezni azt a történetet, amiben Frank Castle megkapja Szellemlovas természetfeletti és Galactus hírnökének kozmikus erejét, emellé pedig Deadpool személyiségét. Jellemét és hozzáállását tekintve Donny Cates alternatív Megtorlója ugyanis közelebb áll a Zsémbes Zsoldoshoz, mint a Marvel Univerzum mogorva bosszúállójához.

Ahogy a világa is. Frank Castle valódi közege a mocskos utcák, ahová nem ér el a törvény keze, sőt a többi szuperhős sem, ellenfelei pedig gengszterek, maffiózók, piti bűnözők. Olykor összeakasztja a bajszot a Marvel többi bajnokával, de ő az elhagyatott sikátorokban érzi otthon magát, miközben drogbárók és más, nagyon is valóságos rohadékok után vadászik.

Ezzel szemben Castle Kozmikus Szellemlovasát a történet elején kihajítják a Valhallából, mert akkora egy bunkó, hogy attól a kocsmai verekedésekhez és nagy tivornyákhoz szokott áz istenek is besokallnak. Így hát Megtorló-Szellemlovas-Ezüst Utazó-Deadpoolunk kénytelen új életcélt kitűzni maga elé, ami mi más is lenne, minthogy végez valakivel. Építhetne kertet, kutathatna rég elfeledett civilizációk után, vagy akár felcsaphatna egy távoli bolygó seriffjének, de a régi szokásokat nehéz levetkőzni.

Azt persze a fene tudja, hogy miért tűnik jó ötletnek bárkinek is babakorában végezni az ügyeletes zsarnokkal, amikor arra úgyis képtelenek vagyunk, ha csak nem vagyunk igazi pszichopaták. Így hát Frank hamar fejest ugrik a kulimászba, miközben elborultabbnál elborultabb karakterekkel találkozik és kozmikus főmuftikkal pacsizik le…

…az ember pedig tényleg azon tűnődik, hogy Frank Castle helyett miért nem Wade Wilsonnak hívják hősünket, ugyanis az ilyen jellegűen blőd és elrugaszkodott kalandok inkább rá jellemzőek. Ez persze szőrszálhasogatás, hiszen ez a történet Cates egyik korábbi művéből, a Thanos győzből nőtte ki magát, ahol a Kozmikus Szellemlovas egy meghatározó mellékkarakter volt.

Akárcsak az a képregény, úgy ez is kellemes nyári olvasmány, pörgős, színes, látványos, elborult, szórakoztató. Érdemi tanulságokkal és sokkoló fordulatokkal nem szolgál, noha szemmel láthatóan nem is ez a célja, amit ezekből kapunk, azok mind alibik, így azt már a legelején ki lehet találni, hogy mi valósul meg Frank tervéből és hova fut ki a történet. Emellett semmiképpen sem gyerkőcök kezébe való, hiszen jó pár véres jelenet akad, ahogy azt egy Megtorló – vagy akár Deadpool – történettől elvárhatja az ember.

A Kozmikus Szellemlovas egy szórakoztatóan elborult nyári koktél, se több, se kevesebb. Nem váltja meg a világot, de szerezhet kellemes perceket, ha nyitottak vagyunk az elmebeteg ötletekre. Akiknek tetszett a Thanos győz, azok bátran tegyenek próbát vele, a Megtorló rajongók viszont semmiképpen sem a földhöz ragadt Franket keressék. Ha azok a történetek egy elrugaszkodottságot mérő skálán egyest kapnak, ez a történet tízest érdemel.

Persze, ez talán már a borítóról is egyértelműen kiderül. A Kozmikus Szellemlovas nem árul zsákbamacskát. Igaz, kinek van arra ideje, miközben körülötte ezer darabra esik a multiverzum?

Pusztai Dániel

Cím: Kozmikus Szellemlovas – A bébi Thanosnak meg kell halnia
Szerző(k): Donny Cates, Geoff Shaw, Dylan Burnett
Kiadó: Fumax
Ár: 5500 4400 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 136 oldal
Megjelenés: 2020.07.20.
Megvásárolható: Könyvesboltok és Képregényboltok
Online vásárlás: fumax.hu