A Sötét Ló

Hellboy

A “Pokolfajzat” bszolút kultikus karakter, neve immáron teljesen egybeforrt a kiadóval. Mike Mignola szüleménye az egyik legismertebb és legnépszerűbb „szuperhős”, mely alkotójának a díjak sokaságát szolgáltatta. Mignola rajzstílusa egyértelműen felismerhetővé és egyedivé teszi, azóta viszont sokan másolják, több, de inkább kevesebb sikerrel. Az író/rajzoló más kiadóknák próbálkozott először, dolgozott az Alpha Flight-on, valamint Batman-en is. Ezek után fordult horrorisztikusabb irányba, ami valószínűleg örökre a sajátja marad. Sötét, a falusi horror-folklórból merítő agymenései legismertebb sorozatában, a Hellboyban teljesedtek ki. A rendszertelenül megjelenő füzetek sorát a Seed of Destruction című sztorival indította el. Ebben mesél Hellboy „születéséről”, első szárnypróbálgatásairól. A misztikum nagy szerepet játszik, ezek az elemek csak erősödtek az idők során.
Maga a figura az ördög archetípusát testesíti meg: ennek a vörös, eleinte szarvakkal rendelkező lény teljes mértékben megfelel.
A Seed of Destruction után sorra jöttek a füzetek, ezek közül mindegyikből készült tpb, valamint jelentek meg kisebb történetek a Dark Horse Presents válogatásokban is. Jó hír, hogy márciusban újabb résszel jelentkező Myspace-es DHP vol. 2 is fog tartalmazni Hellboy történetet!

Közben megalakult a BPRD, amely egy szervezet, ahol titokzatos bűnügyeket göngyölítenek fel. Hellboy oszlopos tag természetesen, mellé szegődött társai is furábbnál furább teremtmények. A BPRD füzetek is viszonylag régóta jelennek meg, ezek egy részét Mignola írja, más-más rajzolókkal dolgozva. Több tagja rendelkezik már saját one-shot-tal, vagy minisorozattal. A most indult Abe Sapiens mini, a The Drowning például szintén hozza a színvonalat, ígéretes kezdésnek tűnik, bár sokminden nem derült még ki, folytatás hamarosan.
Érdemes elmerülni Mignola világában, mert a falusi démonok, és egyéb finomságok mellett a humor is megjelenik, igényes szórakozást nyújta az olvasónak. Egy kis szerencsével talán hamarosan magyarul is olvashatunk Hellboy képregényt!
(egyébként itt jegyezném meg, hogy ha humor és Mignola, akkor ajánlott elolvasni az Amazing Screw-on Head című one-shotot! Elképesztően vicces.  )

Sin City

Azt hiszem, nem kell különösképp bemutatnom ezt a képregényt. Frank Miller remekműve szintén zászlóshajónak számít a kiadónál. A rendhagyó árnyékolástechnika, amit egyébként Alack Sinner képregényekből (itthon Papírmozi 1.) lesett el Miller, és a felnőttes hangvétel miatt hatalmas népszerűségnek örvend az egész világon. A belőle készült mozifilm pedig szerintem jól sikerült, igaz ott bábáskodott felette az alkotó is. Magyarul eddig három különálló kötet jelent meg a Fumax jóvoltából, míg a rövidebb történetek közül számos darab a Fekete Fehér Képregényantológiában található. A különálló kötetek közül kettő képezte a film két alappillérét, érdemes viszont tudni, hogy nem feltétlenül helyettesíti az eredetiket, szóval aki látta a vászonra varázsolt változatot, annak is érdemes beruházni a képregényekre.

Oldalak: 1 2 3 4 5