A Sötét Ló

A továbbiakban néhány (nekem tetsző) címet mutatok be, melyekre érdemes figyelni:

Sock Monkey

Ezt a sorozatot Tony Millionaire készíti. Számomra is sokáig ismeretlen volt, de miután rátaláltam, egyből beleszerettem. Tony eredeti neve Scott Richardson, 1956-ban született. Művészcsaládban nőtt fel, sokáig karikaturistaként dolgozott különböző újságoknál. Népszerű volt Maakies című képregény-sorozata. Az évek során sikerült egy teljesen egyedi rajzstílust kialakítania, ami egyértelműen megkülönbözteti őt pályatársaitól. A 20 éves DH által kiadott ünnepi kiadványban is szerepel egy alkotása, amin szintén megfigyelhető az érdekes árnyékolástechnikája.
Művésznevének eredete viszont homályba vész. Egy interjúban azt állította, hogy ez a becsületes neve, de létezik többfajta magyarázat is a dologra. Találgatások szólnak arról is például, hogy egy, a 60-as években futó TV sorozat egyik szereplőjéről kapta a nevét.

Sock Monkey című sorozatát teljes egészében a DH publikálja. Minden sorozat (vol) két részből áll, aztán kezdődik a következő. A vol3 például elnyerte a legjobb humoros kiadványnak odaítélt Eisner-díjat.
Az alapszituáció a képregényben felettébb rendhagyó. A főszereplők gyerekjátékok, életre kelt figurák. A varrt majom, Uncle Gabby, az iszákos, ugyancsak ruha holló, Mr. Crow és Inches, a nagyalakú baba a főbb szereplők. Az iszákos holló figurája Tony kedvence, ezt a karaktert több helyen is használta.
A fekete humor és az egyszerűen elképesztő, bizarr helyzetek sokasága miatt semmiképp sem gyerekeknek való, még a felnőttek is elképedhetnek néha a történeteken, melyeknek nem is csak a végkifejletük meghökkentő, hanem a közben előforduló legszélsőségesebb szituációk tömkelege.
A kedvenc különálló történetem, a „The Inchest Incident” esetében például el sem tudom képzelni, hogy ezt józanul rajzolta Tony.
A cselekmények többségének helyszíne egy ház, ami minden képkockán, ahol megjelenik, másként néz ki. Tudni kell, hogy Tony régebben nagyon sok házat rajzolt, eléggé elmerült ezek ábrázolásában, így volt honnan merítenie.
A füzetek többnyire fekete-fehérek, de kiszínezve is jelentek meg már Sock Monkey albumok. A Myspace-es DH oldalon is megjelent egy szöveg nélküli, rövid Sock Monkey, szintén színesben.
Az abszurditást, de mindenekelőtt a fekete humort kedvelőknek ez kötelező tananyag.


The Umbrella Academy

Ez egy nagyon friss sorozat, tavaly szeptemberben indult. A legkisebb túlzás nélkül állíthatom, hogy a közelmúlt legígéretesebb képregénysorozatáról van szó! A sztoriért a My Chemical Romance frontember, Gerard Way a felelős, a rajzokat Gabriel Bá készíti. A borítók James Jean érdemei, neve a csodálatos Fables (Fabulák-coming soon) borítókról lehet ismerős, és tudásával itt sem bánik szűkmarkúan.
Grant Morrison, a képregényírás nagyágyúja is méltatta a címet, és a XXI. század legjobb szuperhőscsapatának titulálta a főszereplőket. Gerard Way egyébként odavan a Morrison munkáiért, a Doom Patrol lebegett példaként a szemei előtt.
A hatrészes bemutatkozó Apocalypse Suite most februárban ért véget. A sztori meggyőző, a egész hangulata pedig egyszerűen továbbolvasásra ösztönöz mindenkit.
Nem célom a spoilerezés, csak annyit árulok el elöljáróban, hogy adva van egy idős ember, név szerint Sir Reginald Hargreeves, aki összegyűjti a későbbi Umbrella Academy tagjait. Megtanítja nekik, hogy védjék meg a világot, aminek elég látványos bemutatója lesz. Egy haláleset után ismét összegyűlnek a tagok, és itt kezdődik az igazi bonyodalom, mert a világ vége most komolyan fenyeget.
Nem a történet eredetisége fogott meg ebben a képregényben, hanem, mint már említettem, a hangulata. Rendkívül lendületes, „bájos”, fiatalos, a rajzok szépek, a történethez tökéletesen illeszkednek.
Ha az efféle képregények jelentik az új generációt, akkor szerencsére nincs mitől félnünk. ;)

Oldalak: 1 2 3 4 5