A Műút 2016-os nívódíját képregény kategóriában Lénárd László kapta!

Én is szűkszavúan fogalmazok: megérdemelte, gratulálunk!

Idei díjazottunk szeret szűkszavúan fogalmazni magáról — miszerint néhány verse, képregénye, cikke és fotója jelent meg különböző médiumokban —, mint amikor kicsi a hely abban a bizonyos szövegbuborékban. Időnként, nem is olyan ritkán, még azt is üresen hagyja. Hiába díjazott szerző a hazai képregényes világban, mégis nagyítóval kell keresni a nevét a különféle adatbázisokban. Valamiért, talán a régi, homályos, diákkori ismeretség okán, úgy gondolom, nem pusztán a szerkesztők miatt van ez így. Hanem mert ő akarja.

Szűkszavúan fogalmaz, de nem súlytalanul, akár a szövegbuborékba ír, akár azt elhagyva egyenesen bele a képbe — mint a Semmi című metaképregényének lapjain. Nem akármilyen szöveg ez — tisztán beszél nagyon nehéz témákról, ahogy egy kritikusa megjegyzi, a végső nagy kérdéseket boncolgató különleges alkotás, mondja egy másik. És hát hogy is ne boncolgatna komoly és nagy témákat, hiszen nemcsak képregényalkotó, hanem versek szerzője is — azaz költő. Benéz az elme fekete házába és nem bírja tovább.

Lapunknak régóta munkatársa, mind a nyomtatott, mind az online kiadásban. Épp egy évvel ezelőtti lapszámunkban publikált, Sárdi Katalinnal közösen készített képregényét, A könyvjelzőkészítőt, Alfabéta-díjra jelölték idén. A már előtte elkezdett webképregény-sorozata, A fekete mappa pedig azóta is bizonyítja különleges tehetségét.
Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaink, a Műút 2016-os nívódíját képregény kategóriában Lénárd László kapja!
(Antal Balázs)

Forrás: muut.hu