A Magyar Képregény Szövetség felhívása és közleménye

[MKSZ] A Magyar Képregény Szövetség 2018. május 30-án tartott közgyűlésén áttekintette a megalakítása óta eltelt időszakot. Az MKSZ 2014 februárjában gazdasági tevékenységet nem végző civil társaságként alakult meg, részben átvállalva a korábbi szakmai egyesület, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége küldetését. Bár a jelenlegi működési forma elérte a kitűzött célokat, a közgyűlés szükségesnek látja egy önálló jogi személyként fellépni képes szervezet létrehozását, többek között pályázatokon való részvétel céljából. Ennek a formáját a következő hónapokban fogjuk eldönteni.

Határozott arról is a közgyűlés, hogy tagfelvételt hirdet. Noha az MKSZ tagsága eddig is nyitott volt, az elmúlt időszakban elmulasztottuk közzétenni, hogy a tagfelvétel nyilvános és folyamatos. Az MKSZ elsődleges célja változatlanul a képregény magyarországi megismertetése és elismertetése, és szeretne minden erre irányuló törekvést befogadni és támogatni. Elhatároztuk, hogy az MKSZ-en belül tagozatokat hozunk létre, például alkotói, kiadói, tudományos és ismeretterjesztő tagozatot, az igényeknek megfelelően. Jelenlegi és reménybeli tagjaink ezekben a tagozatokban fejthetik ki aktivitásukat.

Érdeklődni lehet személyesen a július 15-i nyári képregénybörzén Bayer Antalnál a Nero Blanco Comix standján, valamint üzenetben az MKSZ Facebook-oldalán.

Hungarocomix 2018

A Magyar Képregény Szövetség 2005 óta minden év végén rendezi meg a Hungarocomix képregényvásárt. Az eseménynek 2014-ben „A magyar képregények és képregényesek napjak” alcímet adta a szövetség azzal a céllal, hogy a más képregényes rendezvényeken kevésbé hangsúlyosan jelen lévő hazai műveket helyezze a középpontba. Az elmúlt évek tapasztalatai és a magyar képregénypiac friss fejleményei miatt az MKSZ úgy döntött, hogy 2018-tól ismét karácsony előtti képregényvásárként határozza meg a Hungarocomixot, amelyre valamennyi hazai képregénykiadót meghív függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi szerzők munkáit jelenteti meg. Az elmúlt négy évben az eseményt viszonylag kisebb helyszínen rendeztük meg, szándékosan alacsony költségvetéssel, ezen most változtatunk, és új, valamennyi kiadó és szerző befogadására alkalmas helyszínt keresünk.

A keresett helyszín néhány paramétere: Budapest belterületén, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető hely, legalább 500 négyzetméternyi fedett és fűtött terület, lehetőleg asztalokkal és székekkel. Javaslatokat ugyancsak üzenetben várunk az MKSZ Facebook-oldalán.

Forrás: MKSZ blog