A lusta kövér Garfield átlépte a harmadik X-et

Három évtizede, 1978. június 19-én született meg Garfield, a világ egyik legnépszerűbb képregényének a hőse. A Jim Davis rajzolta, néhány képből álló történetek közül az első egyszerre 41 amerikai újságban jelent meg harminc éve, s bár néhány hét után abba akarták hagyni, a közönség visszakövetelte kedvencét.

Garfield lusta, kövér, önző, narancssárga és sokban az emberekre hasonlító macska, aki így arról is meg van győződve, hogy ő a legokosabb lény a világon. Esze folyton az evésen jár, bősz ellensége a fogyókúrának, kedvenc időtöltése az alvás és a gazdájának gyötrése. Szereti a lasagnét és a kávét, utálja a pókokat, a postásokat és a hétfői napot. Az egereket érdekes módon soha nem bántja, sőt különféle egyezségeket köt velük.

A képregény másik főszereplője Jon, a gazdi, az igazi vesztes: álmodozó, ügyetlen balek, a nőknél sosincs szerencséje, macskáját időnként fogyókúrára fogja, ha az már nem fér be az ajtón. A családhoz tartozik még Ubul, a kutya, Garfield gúnyolódásának első számú tárgya. A főhősöket Davis élő személyekről mintázta, Garfieldet például saját nagyapjáról nevezte el, aki állítólag nemcsak jellemében, hanem testfelépítésében is hasonlított a macskára.
Jim Davis, a képregény szerzője azt nyilatkozta, hogy főhőséül azért választott macskát, mert kutyák már szép számmal szerepeltek ebben a műfajban, és ő nem szeret versenyezni. Nem is kellett neki: Garfield már 1982-re az egyik legnépszerűbb képregényfigura lett, és csaknem ezer lapban volt látható. A Garfieldet kiadó lapok száma öt év múlva kétezerre, 2000-ben 2600-ra bővült világszerte, az olvasótábor negyedmilliárdosra tehető.

Az idők során Garfield tizennégy rajzfilmben szerepelt, van saját weboldala, és szobra több helyen, s hatalmas összegeket hoznak a hozzá kapcsolódó termékek – játékok, élelmiszerek, ajándéktárgyak. Kalandjait 2004-ben, majd 2006-ban játékfilmben is feldolgozták, Ubult igazi kutya „játszotta”, a narancsszínű macskát számítógéppel varázsolták a szereplők közé. Jim Davis ma már csak a sztorikat írja és a vázlatokat veti papírra, s ezeket az általa alapított cég (a Garfield-történetek kizárólagos kiadója) alkalmazottjai dolgozzák ki.

A siker titkára maga Davis sem tudja a választ, ő mindössze csak mindenkinek akar mondani valamit. Törekszik a közérthetőségre, ez azt is jelenti, hogy kerüli a szlenget és a szóvicceket. A képregényfőhős macska hazánkban is rendkívül népszerű, csaknem minden filmje eljutott Magyarországra, s 1990 óta havonta jelentkezik a magyar nyelvű Garfield magazin, a Semic kiadó jóvoltából.

benya11, 2008. július 8.