A Föld nem lapos – Magellán

A Glénat francia képregény- és könyvkiadó 2012-ben indította el Felfedezők (Explora) sorozatát Chritstian Clot, a Franciaországban közismert író, kaszkadőr, felfedező keze alatt. (Vannak még felfedezők? Vannak még fehér foltok a földgolyón? Úgy tűnik, igen. Senki által még meg nem mászott csúcsok, hasadékok, lapályok, esetleg olyan helyek, melyekről még nem készült elég részletes műholdas vagy rajzolt térkép, biológiai vonatkozású felmérés…)

A sorozat több részének forgatókönyvét Clot jegyzi. A világ sorsának nagyobb vagy épp kisebb alakítóinak, elszántjainak fiktív, regényes életrajzrészletei szerepelnek a klasszikus album-méretű, keménytáblás, színes albumokban, mint ismeretterjesztő, tudásközvetítő kaland-képregényekben. Bemutatják az adott kor társadalmi, kulturális közegét, felidézve-elmélyítve a filozófiai, világpolitikai ismereteket. Fogékony tizenegy-tizenkét éveseknek már ajánlható a sorozat, és onnan felfelé a felnőtt korosztályig minden kalandvágyó olvasó találhat a kötetekben magának érdekességet.

Magellán életéről nem sokat tudunk.

Én legalábbis – mondja a rossz tanuló az életrajzoktól roskadozó polc előtt. A portugál kapitány társaival az első volt a Föld körbehajózásában. Ötszáz éve így bizonyítást nyert, hogy az nem lapos, ahogy azt ma is sokan hiszik. Megölték a bennszülöttek, de hogy hol van az a benn, ahol születtek a szülöttek, valahol az óceánon egy szigeten, az egyiken, gondolom, ágyékkötőben voltak, olyan pápuafélék a lengyel diafilmben, amit hat éves koromban láttam – folytatja a rossz tanuló. Olyan helynek tűnik, ahol szívesebben napozik az ember, mint hogy lemészárolják.

Azt hiszem, ezért is jó, hogy megjelent a Lingea kiadó Felfedezők sorozatának két kötete (Magellán és Darwin 1.).

Clot kiváló forgatókönyveiben, melyekben van drámaiság, csepp naivitás és túlzásba nem vitt romantika, rejtély és kedves könnyedség, nem szuperhősöket vagy ideálokat farag a főszereplőkből, hanem halálosan céltudatos vagy épp kétségek közt őrlődő embereket.

Thomas Verguet és Bastien Orenge rajzolóként követik az írót, hiszen Clot sok szöveggel dolgozik. Sok a rövidebb-hosszabb párbeszéd, a történeten belüli történetek narrációja és egyéb szövegek. Ezzel együtt kellett kialakítani a képi dinamikát, mert a sok szöveg sokat kitakar. Szemnek szép, profi rajzok, a kötet funkciójához, az ismeretterjesztéshez igazítva. Letekert eye candy, pedig néhány nagyobb képkivágás nagyon tetszetős.

El vagyunk kényeztetve a semmiből megjelenő meglepetés-képregényekkel idén.

Az eddig főleg nyelv- és útikönyvekkel foglalkozó Lingea kiadó egy időben kiadott három kötete, köztük a Magellán is a kellemes meglepetések közé tartozik. Nagyon örülünk a kiadó profilbővítésének. Van miből válogatni, a Glénat portfoliójában rengeteg értékes kiadvány szerepel.

Lénárd László

Cím: Magellán – Út a világ szélére
Szerző(k): Christian Clot, Thomas Verguet, Bastien Orenge
Kiadó: Lingea
Ár: 3990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 56 oldal
Megjelenés: 2022.11.01.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: a kiadó honlapján...
Bevásárlólista: Loading