A Bosszú Angyalai – Holtpont pont pont

A különböző korszakokból és címekből válogató gyűjteményektől azt várják az olvasók, hogy minden egyes kötet egy igazi legendás történetet tartalmazzon, amik valamiért kiemelkedőnek számítanak.

Nos, ez nem azon kötetek egyike. Sokkal inkább az első igazi „töltelék” kötet, ami talán eddig még nem is igazán volt a Hachette Marvel sorozatában.

Két történetszálat kapunk, bár Jack Hart & Scott Lang drámája inkább csak kötelességből van jelen, mert a három füzetből a Bosszú Angyalai ugyebár csapatfüzet, muszáj volt a csapattal is foglalkozni egy kicsit a csinn-bumm során. Egy rövid kis sztori, az utállak-haver vagy klisére felhúzva, kilencvenes évek buddycop-frenemy dinamikával, egy fél órás sorozatrész teljes tartalmával.

A kényszerűség jellemzi amúgy az egész „igazi” történetszálat is. Érzhetően a három író közül egyikük sem érezte a történetet magáénak, és ez az írásukon is meglátszik. Olyan, mintha a szerkesztőség előállt volna egy kétmondatos ötlettel, és ráerőszakolták az írókra. Dan Jurgens – aki majdnem nyolcvan füzeten át írta Thor kalandjait a Marvelnél, és legalább annyira legendás ez az időszak, mint a Lee/Kirby/Heck vagy Simonson-érák – történetívének ugyan szerves része lett, mégis érezhetően döcögősebb az íróváltogatásnak köszönhetően.

Jurgens pár évvel Straczynskit megelőzve elhozta Asgardot a Földre, de New York fölé helyezve, mintegy kihangsúlyozva felsőbbrendűségüket. Ha ez nem lenne elég egy emberek és asgardiak közti alapkonfliktus megteremtéséhez, Thor jellemváltozása – amin erősen érzeni társa és tanácsadója, Amora hatását – mint büszke és rátarti főisten csak ront a kényes helyzeten. Ami amúgy egy remek történetet is eredményezhetett volna, de a balhé kirobbanása után egy egyszerű hirigbe torkollik. A feloldás egyszerű, és a kimenetele már az elején sejthető.

Mike Grell – aki amúgy kiváló író – egy teljesen felejthető, sablonos Vasembert ír. Johns drámai érzékéből ugyan kapunk egy kis ízelítőt Hart/Lang történetében, de a közös eseménybe neki sem sikerül igazi mélységet vinni. A rajzolók közül egyedül Davist érdemes talán kiemelni, aki önmagához képest talán nem az igazi, de a csatajelenetek kellően dinamikusak és erőteljesek. Frank az érzelmek ábrázolásában jeleskedik, de amúgy egy kissé unalmas sztenderdet hoz. Ivan Reis azt szállítja, amit kell, a szokásos iparosmunkát, és többet nem.

Mindent összevetve a középszerűnél kicsivel rosszabb kötetet kapunk, aminek talán az egyetlen igazi érdeme, hogy ezek után senki nem fogja firtatni, miért is kellett széthullania és megújulnia az Angyaloknak. Ha csak a történet érdekel, és nem akarod összehozni a gerincképet, nyugodtan kihagyhatod ezt a kötetet.

Nagy Marvel-képregénygyűjtemény 10. kötet 
A Bosszú Angyalai: Holtpont
The Avengers (3. széria) 61-63., 76., a Thor (2. széria) 58. és Iron Man (3. széria) 64.
Szerzők: Geoff Johns, Dan Jurgens, Mike Grell, Alan Davies, Gary Frank, Ivan Reis, Robin Riggs, Jon Sibal, Mark Farmer, Oclair Albert, Dave Kemp, Chris Sotomayor
Megjelenés: 2018. május 10.