A Birodalom még tartja magát – Star Wars

A Szukits Könyvkiadó fáradhatatlanul hozza ki magyarul az újabb és újabb Star Wars képregényeket: a szép kiállítású, sztenderd méretnél kicsit kisebb, de keménytáblás kiadványokkal valamelyest könnyebb kihúzni két mozifilm premierje között. A nemrég megjelent Széthasadt Birodalom főleg az eredeti trilógia rajongóinak kedvez.

Amikor a Disney néhány év eltéréssel megvásárolta előbb a Marvel képregénykiadót, majd a teljes Star Wars univerzumot, csak idő kérdése volt, mikor hívja magához az SW képregények kiadási jogait is. Ez 2015-ben történt meg, azóta pedig nincs megállás! Mert mi sem egyszerűbb (és legfőképp: költséghatékonyabb), mint papíron gondolni tovább egy dollár-milliárdokat érő történetfolyamot? A Star Wars regények és képregények főként azért készülnek, hogy kiszélesítsék a filmekből megismert világot, hogy besatírozzák a fehér foltokat, nem mellesleg enyhítsék rajongók millióinak étvágyát. A Marvel éppen ezért szinte dömpingszerűen önti ránk a sztorikat, ami sajnos gyakran a minőség rovására megy. Érdemes azonban kimazsolázni a jókat, pláne hogy ezt a A Szukits jóvoltából magyarul is megtehetjük.

A Széthasadt Birodalom című kötet ott veszi fel a fonalat, ahol A jedi visszatér című film véget ért. A Lázadás győzött, a Császár (elvileg) halott, a Birodalomnak pedig úgy tűnik, végleg leáldozott. A harc azonban itt mégsem ért véget, galaxis-szerte vannak olyan birodalmi sejtek, akik nem adták fel a küzdelmeket, és Darth Sidious titokzatos utolsó tervét igyekeznek megvalósítani. Han Solo, Leia hercegnő és a többiek egy belevaló katonával, Shara Bey-jel kiegészülve így továbbra sem nyughatnak addig, amíg a Birodalom katonáit az utolsó szálig megadásra nem kényszerítették.

A Széthasadt Birodalom bár érdekes időszakba repíti olvasóját, a kevésbé emlékezetes történetek közül való. Pedig az új karakter, Shara Bey kifejezetten érdekes, Greg Rucka elképzelése szerint ő egy kissé megfáradt háborús hős, aki az endori csatában harcolva vívta ki a szabadságot, majd ahelyett, hogy társaival együtt hátradőlhetett volna, a küzdelem tovább folytatódott. Hogy mit érez ilyenkor egy “átlagember”, egy katona a sok közül, rengeteg potenciállal kecsegtetett, ráadásul férje, Kes Dameron (igen, ők ANNAK a Dameronnak a szülei) is a seregben szolgál, akivel alig van ideje találkozni. Egy szebb jövőért harcolnak, hogy a következő generációk békében nőhessenek fel – a pátosz akarva-akaratlanul is befurakodik, de innen bizony el lehetett volna indulni. Rucka azonban nem merészkedik túl távol, Shara Bey a sztori végére sem kerül sokkal közelebb hozzánk, a történet fordulatai pedig bármennyire is igyekeznek azt űrcsatákkal ellensúlyozni, kevésbé lettek izgalmasak. Rucka tapasztalt író, a Széthasadt Birodalom azonban inkább tisztes iparos munka Marko Checcheto látványosan kaotikus űrbéli összecsapásaival, és Angel Unzueta zavaróan plasztikus rajzaival kiegészülve.

A kötet végi bónusz C-3PO különszám viszont remek móka: ha nem tudjuk elképzelni, milyen lehet egy képregény kizárólag droidok főszereplésével, most itt a lehetőség! Nem mellesleg az is kiderül belőle, hogy a 2015-ös Az ébredő Erőben miért volt piros a protokolldroid egyik végtagja.

Farkas Dávid

Star Wars: Széthasadt Birodalom
Szerzők: Greg Rucka, Marco Checchetto, Angel Unzueta, Emilio Laiso, Andres Mossa, Phil Noto, Marco Checchetto, James Robinson, Tony Harris
Kiadó: Szukits
Megjelenés: 2019. február