Netes képregénnyel a középiskolások lelkéért

[index] Összefognak a jogvédõk a Sulinettel: szerdától interaktív képregénnyel formálják a középiskolások szemléletét. Ha zenét másolsz vagy letöltesz, nem lesz lemeze a kedvenc zenekarodnak!
„Max, Sztív, Edy és Papa G, azaz a Tundrastorm zenekar karrierjén keresztül ismerteti meg az Audiovizuális Mûvek Szerzõi Jogait Védõ Közcélú Alapítvány (ASVA) és a ProArt Szövetség a Szerzõi Jogokért a középiskolás korosztályt a szerzõi jog fontosságával” – ezekkel a súlyos szavakkal kezdõdik a szerzõi jogi tudatosságot fejleszteni hivatott interaktív képregény sajtóanyaga, amibõl a hasonló témákat figyelemmel kísérõ olvasó azonnal leszûrheti, hogy valószínûleg semmi jóra nem számíthat.Bevallhatjuk, hogy mi is meglehetõs prekoncepciókkal érkeztünk a Másik oldal címû interaktív képregény (továbbiakban i.k.) sajtóbemutatójára, de õszinte emberek vagyunk, így azt is bevallhatjuk, hogy a dolog nem lett olyan szörnyû, mint elõzetesen gondoltuk. Arról van csupán szó, hogy a jogvédõ szervezetek befektettek némi pénzt, hogy készítsenek egy – mondjuk így – ismeretterjesztõ anyagot a szerzõi jogról, azzal a nem titkolt reménnyel persze, hogy ha felnyitják a célcsoport, azaz a középiskolások szemét, hogy a zenészek abból élnek, amit a vásárlók kifizetnek a zenéjükért, akkor a célcsoport majd ki is fogja fizetni azt a pénzt.

Voltak már hasonló próbálkozások külföldön, az Egyesült Államokban egyenesen „a másolás lopás” szlogent alkalmazták rajzfilmre, de ilyen interaktív változat állítólag nálunk van elõször. A rajzfilm persze csak annyiban interaktív, hogy külön elérjük a számokat, videókat, illetve a reménybeli joghallgató kiscsaj jegyzetfüzetét, amiben a jogszabályok vannak, sajnos a „kaland, játék, kockázat”-könyvekbõl ismert választási lehetõségeket nem kínálja fel a szoftver, pedig milyen jó lenne („Lerúgod a koncertedet diktafonnal rögzítõ rajongó fejét a kontroll-ládáról indított pörgõ-forgóval? Igen/Nem”).

A képregényben tehát egy amatõr rockzenekar, a Tundrastorm karrierjét követhetjük az elsõ iskolai koncerttõl saját lemezük megjelenéséig. Az i.k. több zenei és koncert-videó betétet is tartalmaz, melyeket külön is meg lehet tekinteni. A zenét egy budapesti amatõr rockzenekar, a Gloaming készítette, akikrõl a képregény karaktereit is mintázták. A projektet az ASVA és a ProArt finanszírozta, a képregényt az Eduweb Multimédia Rt. készítette az Art-7 Mûvészeti Stúdió (köztük Fritz az MKA-ból!!!) közremûködésével. A költségekrõl megkérdeztük Kálmán Andrást, az ASVA igazgatóját, aki pontos számot nem akart mondani, de kibarchobáztuk, hogy többmilliós összegrõl van szó, ami azonban a tízmilliót nem éri el. A költségeket a két jogvédõ szervezet állta, a Sulinet mint „kiemelt támogató” vesz részt a projektben, ami azt jelenti, hogy a tárhelyet, hozzáférést biztosítja.

„Nem tartotok attól, hogy rosszul fog elsülni a dolog, és fújni fog rátok a többi zenekar?” – kérdeztük a Gloaming tagjaitól, akik szerint benne van a pakliban ez is, de elég sok zenekarral jó a kapcsolatuk, így nem hiszik, hogy bármi probléma lesz ebbõl. De most egyébként is arra koncentrálnak, hogy megragadják a kínálkozó lehetõséget, idénre már nyolc vagy kilenc koncertjük van leszervezve. A projektbe õket egyébként nem castingolták, hanem ismeretség révén kerültek bele, valakinek a valakije tudta, hogy zenélnek, és megkereste õket.

A képregény egyébként elsõ látásra nem sulykolja túlzottan az iparági érdekeket, inkább a szerzõi jogi tudatosságra megy rá, amit meg különösebben nem ítélhetünk el (magát a szerzõi jogi szabályozást illethetjük persze kritikával, de ez messzire vinne, az európai megoldások különben is sokkal jobbak például az amerikainál). Ráadásul így elsõ blikkre, bár simán lehetett volna a dologból egy Közlekedj okosan!-típusú szocialista diafilm, a végeredmény (amit a Sulinet oldalán lehet megtekinteni) a maga flashes módján jól néz ki, és éppen nem kibírhatatlanul szájbarágós. (Hozzátartozik persze mindehhez, hogy az ifjak jogkövetésre nevelése elsõsorban a zeneipar érdeke, és bár nyilván nem szeretnénk innen megítélni, hogy kinek a bevételeit veszélyezteti leginkább a letöltés és a másolás, de annyi biztos, hogy a zeneipari apparátusét legalább annyira, mint a képregényben is szereplõ zenészekét.)

Forrás: index.hu