Nagy szemekkel egy távoli kultúrára

[BOON] Manga és anime: a két kifejezés tulajdonképpen japán képregényt, illetve rajzfilmet jelent. Mégis, a két napjainkban terjedõ mozgalom egy sajátos szubkultúrára utal, amely a távol-keleti országban sokkal inkább népszerû, elfogadott és a “komoly” kultúrának teljes mértékben a részét képezõ mûfajoknak a nyugati-angolszász-európai világban való elterjedésére, a mûalkotások iránti tinédzser-rajongás divatjára épül…

Immár Magyarországon is egyre többek számára férhetõ hozzá (bár még elsõsorban külföldrõl vagy a netrõl) a sok-sok album, képregényfüzet, film, zene, sorozat, bábú, maszk, miegyéb. Van Magyar Anime Társaság, több nagyvárosban helyi rajongói közösségek, internetoldalak.

Nem egyszerû a kívülállónak a manga- és anime-kultúrához viszonyulni: vonzó és taszító egyszerre. – Egy távoli ország mûvészetének, történelmének, nyelvének megismerése, más kultúra iránti kíváncsiság, közösségi élmény, az alkotási vágy kiélése, zene, rajz, festészet, film, irodalom – mindez megjelenik a manga-rajongásban, s érthetõvé teszi, a japán képregények és rajzfilmek (anime) iránti érdeklõdés miért olyan nagy az utóbbi idõben.

Ugyanakkor megütközést is kelthet a beavatatlan szemlélõben – aki például a most szombaton a Technika Házában nagy sikerrel zajlott Miskolci AnimeCon-ra betévedt volna – a sok száz fiatal, nagyobbrészt tizenéves kislányok, zömük színes és nehezen felismerhetõ jelmezben, festett hajjal, a bömbölõ zene (J-rock), a kívülrõl gyerekeknek való mesekönyvre emlékeztetõ manga-albumok, amelyekbe belelapozva nemcsak a tipikus nagyszemû rajzfigurákkal, de naturális szexszel, aberrációval, pedofíliával is találkozhatunk, a távol-keleti harcmûvészetet imitáló számítógépes játékok, amelyekben a cél „lerúgni” a képernyõn látható nõalak fejét a nyakáról…

A kétségek azonban nyilván a kívülállóban fogalmazódnak meg. Az a majd' ezer érdeklõdõ, aki eljött az AnimeCon-ra, az örömet látta benne: találkozást a netes fórumokról ismert barátokkal, a szépséget és ügyességet a jelmezverseny fellépõinek dekoratív öltözékeiben, a megvásárolható albumokat és DVD-ket a pulton, a japán történelemrõl és filmrõl szóló elõadásokat.

Forrás: BOON.HU

Fotók a KN-en.