Márciusban jönnek a Hõsök!

[SG] Bár a nézõnek lehet, hogy elege van a hangzatos titulusokból és minden évben megkapja, hogy indul a legjobb sorozat valamelyik tévén – de a Heroes körüli felhajtás megérdemli a figyelmet.

A német sorozatok rajongói a szokásos “megint egy amerikai sorozat” fintorral nyugtázzák a hírt és visszakapcsolnak a Rex felügyelõre, míg az amerikai sorozatok hívei azonnal elõbányásznak egy centit és elkezdik ész nélkül vágni, hiszen a TV2 kisebbfajta hazai rekordot ért el azzal, hogy ekkora sikernek örvendõ sorozatot ilyen hamar bemutat Magyarországon is.

A sorozat nyilvánvalóan még kevésbé ismert itthon, de az amerikai rajongótábor nagysága és a sorozat diadalmenete nyilvánvalóan arra predesztinálja a Heroes (magyarul nyilván Hõsök) címre hallgató sorozatot, hogy a hazai rajongókat is megtérítse. Ki tudja? Talán nem csak egy szigeten való kavargás és egy börtönbõl való szökés elõkészülete érdekli a nézõt, hanem pár szuperképességgel rendelkezõ ember sorsa is, akik arra hivatottak, hogy megakadályozzanak valami a jövõben bekövetkezõ eseményt.

A Heroes az NBC tavaly õsszel, vagyis alig pár hónapja indult sorozata és bizony ennyi idõ elég is volt, hogy a csatorna egyik zászlóshajójává váljon – nem is csoda, hogy már most tudni, hogy 2007. õszén folytatódik a sorozat a 2. évaddal. A Heroes hétköznapi emberekrõl szól, akik szép fokozatosan ráébrednek arra, hogy különbözõ, képregényekbõl is ismert szuperképességekkel rendelkeznek – az érdekesség, hogy ez nem egy kisebb szektában történik meg, hanem a világban szerteszét. Las Vegas-ban, Texas-ban, Japánban, New York-ban, sõt még indiai helyszíneket is felvonultat a sorozat.

A sorozat sikere egyrészt a képregényes tradícióknak is köszönhetõ, de nem lehet amellett sem elmenni, hogy az embert a szép gyermekkorba visszaröpítõ meseszövés, a konzisztens, de mozaikos történet, valamint a sokkoló, közel sem 16 éven aluliakra tervezett képek, valamint a jókora meglepetések is mind-mind részesei annak, hogy a Heroes-nak sikerült valahogy kiemelkednie az idei sorozatok közül.

Hogy a TV2-n sikeres lehet-e a sorozat még nem tudni, hiszen idehaza a képregényes kultúra közel sincs az amerikai szintjén, viszont a sorozatok már idehaza is hódítanak és nem csak a lezártak, hanem az ún. high concept próbálkozások is, mint a Lost vagy A szökés. Utóbbi általában benne van a legnézettebb öt sorozat között idehaza, ellentétben mondjuk Amerikával, ahol a közelében sincs a legnézettebbeknek. (Szekeres Viktor)

Forrás: sg.hu