Képregény infó 2006/23

[Frissítve!] A Magyar Képregénykiadók Szövetségének legújabb infocsomagja. Elolvasása – mint mindig – erõsen javallott.

Kiemelt hír

Interaktív képregény és rockzene a szerzõi jogvédelemért
A „Másik oldal” címmel multimédiás interaktív képregény indul a Sulineten középiskolásoknak. A képregényben egy amatõr rockzenekar, a Tundrastorm életét követhetjük nyomon az elsõ iskolai koncerttõl egészen saját lemezük megjelenéséig, közben szinte észrevétlenül elsajátíthatjuk a szerzõi jog legfontosabb kérdéseit, hogy milyen eszközökkel szolgálja az alkotások születését, a szerzõk elismerését, a zenék, filmek, versek közönséghez való eljutását. A képregényt az Eduweb Multimédia Rt. készítette az Art-7 Mûvészeti Stúdió közremûködésével (mûvészeti vezetõ: Fritz Zoltán, a Magyar Képregény Akadémia tagja). A képregény szeptember 6-tól a következõ linken érhetõ el: http://szerzoijog.sulinet.hu .

Friss megjelenések

Eduárd 4 (Képes Kiadó, 24 oldal, fekete-fehér, 190 forint). A Sörmesterek folytatása, az 1002. éjszaka befejezése. Farkas Gyõzõ és a szabad választások (Fazekas Attila), Példakép (Fekete Imre), stripek. Megjelenik szeptember 8-án.

Lucky Luke: Daltonváros. (Pesti Könyv, 44 oldal, színes, 1299 Ft ). Rajzolta Morris, írta René Goscinny. Augusztus utolsó napjaitól lesz kapható az újságárusoknál és egyes könyvesboltokban, valamint a képregényes terjesztõhelyeken az új magyar nyelvû Lucky Luke-sorozat elsõ darabja. A klasszikus történetben az adminisztratív tévedés folytán ismét kiszabadult Dalton-testvérek saját várost alapítanak.

Irodalmi klasszikusok 5: Vörös és fekete (fekete-fehér). Stendhal regénye alapján rajzolta Korcsmáros Pál (újrakiadás). Megjelenik szeptember elején.

Közelgõ események

2006. szeptember 6-29.
Képregénykiállítás Nyíregyházán
A VMK Alkotógalériában a Magyar Képregény Akadémia tagjainak a munkái tekinthetõk meg.

2006. szeptember 9., szombat
Képregény a Gyümölcskarneválon
A Nyírségi Õsz keretén belül megrendezett Gyümölcskarneválon, Nyíregyházán, a Képregény Alapítvány, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége és a Magyar Képregény Akadémia közös sátrában képregényiskola és kedvezményes képregényárusítás lesz reggel 10-tõl egész nap a „Kézmûvesek és népmûvészek utcájában”.

2006. szeptember 9., szombat
Mozaikos találkozó
Club Coco Bongo (1075 Budapest, Síp utca 4.), 15 óra
Minden Mozaik-rajongót szeretettel várnak.

2006. szeptember 25-október 1.
Képregények a DesignKonténer kiállításon
Tavaly nagy sikert aratott a Magyar Képregény Akadémia tagjai által illusztrált konténer a DesignHét keretén belül megrendezett DesignKonténer kiállításon. Ezért a szervezõk úgy döntöttek, hogy az idén minden konténer külsõ felületét az MKA képregényes oldalaival borítják be. A kiállítás helyszíne: Budapest, V. kerület, Városház tér (a hajdani bazársor helyén, a Madách térrel szemben).

2006. október 7., szombat
Õszi Animecon
Petõfi Csarnok, Budapest.
A japán rajzfilmek és képregények rajongóinak soron következõ találkozója.

2006. október 3-31.
I. Siklósi történelmi képregénykiállítás
Siklósi vár, megnyitó: 2006. október 3.-án kedden délután 14:00 órakor.
20 rajzoló közel száz eredeti képregény oldalán mutatja be a tárlat a képregény magyarországi történetét. A megnyitón a mûvészek portrékat készítenek, a kiállítók rajzainak és vázlatainak egy része megvásárolható.

2006. november 12.
XII. Képregénybörze az újpesti Munkásotthon utcai általános iskolában.

2006. december 9.
II. Hungarocomix képregényvásár és �kiállítás a Magyar Képregénykiadók Szövetsége szervezésében a budapesti Új Sugár üzletkozpontban.

Elõkészületben

ADOC-Semic/Kingpin:
Pókember különszám 2006/1 (színes). Pókember és a Fekete Macska, 1. rész. Megjelenik szeptember végén.

Fumax:
Princess Ai 1 (192 oldal, fekete-fehér). Kezdõdik a Tokyopop népszerû, háromkötetes mangájának a magyar nyelvû kiadása. Megjelenik az Animeconra.

Képes Kiadó:
Tûzvihar (30 oldal, fekete-fehér). Az 1956-os forradalom a témája Fazekas Attila és Bán Mór készülõ képregényének. A kötet a forradalom 50. évfordulója elõtt jelenik meg.

Kingpin:
Vertigo 1 (100 oldal, színes, 2850 forint). Y, az utolsó férfi, Prédikátor, Constantine. Három kultikus képregény a DC Comicstól, folytatásokban. Megjelenik a novemberi képregénybörzére.

Magyar Képregény Akadémia
Pinkhell 2. Megjelenik dupla terjedelemben a decemberi Hungarocomixra.

Míves Céh Kiadó:
Fekete-Fehér Képregényantológia 6: Betonfejek és cemendék. (100 oldal, fekete-fehér). Megjelenik októberben.

Míves Céh Kiadó/Karton Galéria/Képregény Kedvelõk Klubja:
Fekete-Fehér Képregénymúzeum 4: Szitás György: Rocambole. (48 oldal, fekete-fehér). Megjelenik a novemberi képregénybörzére, korlátozott példányszámban.

Nyitott Könyvmûhely Art Comix:
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh (70 oldal, színes). Képzeljük el, hogy Van Gogh csupán egy szerencsétlen flótás volt, s nem egy lángeszû tehetség! A festményeit más festette, és õ csupán illetéktelenül birtokolta valamennyit! További információk a www.artcomix.hu honlapon. Megjelenik szeptember végén.

Pesti Könyv:
Lucky Luke 2: Billy, a kölyök. (44 oldal, színes, 1299 Ft ). Megjelenik novemberben.

Roham:
Roham fantasztikus agresszív magazin 3 (64 oldal, ingyenes). Benne a Bürokraták harmadik része, Ábrai Barnabás Team Building c. képregénye és Futaki Attila új munkái. Megjelenik szeptember elején.

Windom kiadó:
Sebõk-összes 2: A kincses sziget (fekete-fehér). Robert Stevenson világhírû regénye alapján, gyûjtõknek, korlátozott példányszámban. Megjelenik a novemberi képregénybörzére.

Egyéb hírek

A Somos Kiadó Mondák Könyve címen sorozatot indít, amelynek az elsõ része, A Tejillatú Puszta, idén õsszel jelenik meg. A nagyalakú, 48 oldalas, színes képregényalbumot Kovács Zsolt készítette, Komjáthy István mûve nyomán. A kiadvány 500 példányban, sorszámozva jelenik meg. Megrendelés: regekesmondakKUKACregekesmondak.hu