Képregény Info 2006/9

[mano] A Magyar Képregénykiadók Szövetségének legfrissebb hírlevele…

Pécsi Komikon

Az április 15-én Pécsett rendezik meg az elso Komikon képregény-konferenciát. A díszvendég a francia Ptiluc (Disznóól), aki helyben dedikálja muvét és részt vesz egy beszélgetésben is.

Részletes program:

Apolló mozi:

10:00-17:00 Képregénybörze a mozi eloterében.
10:00-17:00 Filmvetítések: képregényes filmadaptációk, rajfilmek. Helyszín: 8 mm-es terem
13:00-19:00 Eloadások a magyar és a külföldi képregény történetérol a mozi 16 mm-es termében
13:00-14:00 Kertész Sándor: „Hol volt, hol nem volt” (A képregény Magyarországon)
14:30-15:30 Odegnál Róbert: „Hogy készült a Hívó” (Vizuál-eloadás)
18:00-19:00 Varró Attila: (Választott külföldi téma bemutatása)

Trafik lokál:

10:00-17:00 Képregényiskola és muhely a Magyar Képregény Akadémia rajzolóival (Lanczinger Mátyás, Cserkuti Dávid, Fritz Zoltán, Saban, Vass Róbert, Zorro de Bianco). Helyszín: Trafik lokál
16:00 Kiállítás megnyitó a Magyar Képregény Akadémia alkotóinak (Lanczinger Mátyás, Cserkuti Dávid, Fritz Zoltán, Saban, Tikos Péter, Hubb Csilla, Ycity, Vass Róbert, Dodon, Aszter és Zorro de Bianco) a munkáiból, valamint magyar képregény történeti áttekintés Baksa János gyujteményébol. A kiállítás 2 héten át tekinteheto meg.
16:30-tól kötetlen kerekasztal-beszélgetés és poharazás zene mellett. Témavezeto: Bayer Antal. Résztvevok: Ptiluc, Gróf Balázs, Cserkuti Dávid, Zorro de Bianco, Kertész Sándor, Kiss Ferenc, Varró Attila.

Témák:
– Általános vagy konkrét: melyikben erõsebb a képregény? Mi a meghatározóbb, a mindenhol sikeres mûvek, vagy a helyi sajátosságok?
– Hogyan hatnak a képregényre a divathullámok, milyen divatok vannak most, melyek várhatók a közeljövõben?
– Lehet-e nemzetközi sikere magyar képregénynek, magyar képregényalkotónak?
Az eloadókon kívül jelen lesz a képregényes szakma számos helybéli, budapesti és vidéki képviseloje is, köztük Sarlós Endre,Gergely László, Rochi Erno, Kiss Gábor, Koszper Gábor és a Titkos Fiók kiadó vezetoi.

Egyéb események

2006. április 14.
Disznóól dedikálás; Kuplung (Budapest VI. Király utca 46). 20.30. A francia Ptiluc dedikálja a Titkos Fiók gondozásában megjelent Disznóól címu albumát.

2006. április 20-23.
XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál; Kongresszusi Központ (1123 Budapest, Jagelló út 1-3.) A rendezvényen a Magyar Képregénykiadók Szövetsége közös, kültéri standot állít. Erre az alkalomra jelenik meg Paul Auster Tükörvárosának a képregény-adaptációja a Míves Céhtol és a Roham 2. száma, benne a Bürokraták folytatásával.

2006. április 21.
Galaktika Klub; Alexandra Pódium (Alexandra Könyvesház, Nyugati tér 7.), 17:00; V mint vérbosszú, avagy képregénybol film. Vendég: Varga „Zerge” Zoltán képregényszerzo, grafikus.

2006. április 27.-május 18.
Román-magyar képregényszalon; Román Kulturális Intézet (1146 Budapest, Izsó utca 5.) Ünnepélyes megnyitó: 2006. április 27., csütörtök, 18 óra. Díszvendég: Rusz Lívia
Az esemény egyben a Képregény Kedvelok Klubjának áprilisi rendezvénye is.

2006. május 7.
11. Képregénybörze; Budapest, IV.kerület Munkásotthon utca 3. szám alatti Általános Iskola, reggel 10 és délután 3 óra között.

2006. május 17.-június 25.
Alfabéta-kiállítás a Karton Galériában. Megnyitó: május 17. este 7 óra. Karton galéria, 1054, Budapest, Alkotmány u. 18. A 2005. legjobb új magyar képregényeiért díjazott Odegnál Róbert, Fekete Imre és Marabu közös kiállítása.

Elokészületben

Eduárd 1. (Képes Kiadó, 24 oldal, fekete-fehér, 190 forint). A mutatványszámával a képregényfesztiválon indult, újságárusoknál is kapható lap hivatalos premierje június 4-én lesz, és onnantól kezdve havonta jelenik meg, régi magyar, új magyar és francia képregényekkel.

Kertész Sándor: Comics szocialista álruhában (Möbius Print, szakkönyv). A Szuperhosök Magyarországon szerzojének új könyve a képregény magyarországi történetének legizgalmasabb idoszakát, az 1939 és 1989 közötti éveket mutatja be. Megjelenik tavasszal. Érdeklodni a mobiusz.printKUKACaxelero.hu e-mail címen lehet.

Marabu: Nagy Dodó-könyv (ADOC-Semic). A Kretén, a HVG, a Népszabadság és a Hócipo állandó munkatársának, az idei egyik Alfabéta-díjas szerzonek a második önálló albuma. A Hé, Dodó! sorozat Dilidodó néven fut a Kretén magazinban. Részletek megtekinthetok Marabu saját honlapján (www.marabulap.hu) és a Magyar Képregénykiadók Szövetsége honlapján (www.kepregeny.info/kepregenyek.php). Megjelenik tavasszal.

Paul Auster-Paul Karasik-David Mazzucchelli: Tükörváros (Míves Céh Kiadó, 144 oldal, fekete-fehér). Paul Auster világhíru, magyarul is megjelent regényének a képregényes adaptációja. A rajzoló, David Mazzucchelli készítette többek között a Batman: Elso év címu képregényt Frank Millerrel együtt. Megjelenik a Könyvfesztiválra.

Roham 2. Folytatódik a Bürökraták címu képregény, Brazil, Oroszlány Balázs és Németh Áron munkája. Megjelenik a Könyvfesztiválra.