Képregény Info 2006/6

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének hírlevele…

Képregény Info 2006/6

2006. március 10.

Kiemelt információ

A Magyar Képregénykiadók Szövetsége köszöni minden partnerének, hogy segített hírt adni az Átjáró Nap rendezvénysorozatba illeszkedõ 2. Magyar Képregényfesztiválról és minden látogatónak, aki megtisztelt minket jelenlétével a Millenárison. Találkozunk 2007-ben a 3. Magyar Képregényfesztiválon!

Art Comix pályázat: a fesztiválon a zsûri átadta a díjakat. A felnõtt képregény kategória nyertesei: 1. Felvidéki Miklós, 2. Lanczinger Mátyás, 3. Lakatos István. További információk a kiadó honlapján (www.artcomix.hu).

A fesztiválon osztották ki elsõ alkalommal az Alfabéta-díjakat 2005 legjobb új képregényeiért.

A díjazottak:
Kép-Regény kategória: Odegnál Róbert (A rév 1: A hívó)
Kép-Novella kategória: Fekete Imre (A gömb, megjelent a Fekete-Fehér Képregényantológia 2. számában)
Kép-Sor kategória: Marabu (Dilidodó, megjelenik a Kretén humormagazinban).

Az elismerésen és az értékes ajándékokon kívül a nyertesek jutalma egy közös kiállítás lesz idén õsszel a Karton Galériában.

Új képregények a könyvesboltokban

Aleksandar Zograf: Pszichonauta: Látomások a Balkánról. (Nyitott Könyv Art Comix, 144 oldal, fekete-fehér és színes). A kiváló szerb alkotó viziói és tele-víziói már számos országban megjelentek, most elõször olvashatjuk magyarul is. Zograf a képregényfesztivál díszvendégeként dedikálta a könyvét és elõadást is tartott „Képregény és valóság” címmel, valamint budapesti tartózkodása alatt kiemelt vendég volt több televíziós mûsor, köztük a Kultúrház adásában is.

Fekete-Fehér Képregényantológia 4: Szombat esti vadnyugat (Míves Céh Kiadó, 100 oldal, fekete-fehér, 1995 forint). Blueberry (Giraud-Charlier), Sin City (Miller), Beton (Chadwick), Sivatagi bor (Sváb), Szemünk fénye (Geek), Fõzõcske és Alkotói válság (Lanczinger), Aliens: Turistaszezon, Andy Capp, Pszichopark, Isteni Színjáték, Tomster hihetetlen kalandjai, Krampusz, Kalyber Joe. A második évfolyamába lépõ sorozat a képregényfesztivál bestsellere volt.

Sin City 2: Ölni tudnál érte (Fumax, 208 oldal, fekete-fehér, 2995 forint). Írta és rajzolta: Frank Miller. A készülõ második Sin City-film alapjául szolgáló történet talán még az elsõ kötetnél is nagyobb sikerre számíthat az elsõ vélemények alapján.

Közelgõ események

2006. március 11, szombat, 15 óra
Mozaikos találkozó a Coco Bongo klubban (Budapest, VII. ker., Síp utca 4.)

2006. március 14, kedd, 17 óra
Karton Galéria, 1054, Budapest, Alkotmány u. 18.
Az animáció magyar mesterei: a kezdetek c. sorozatban „És mégis mozog!” címmel
Dizseri Eszter, az egykori Pannónia Filmstúdió munkatársa tart elõadást a magyar animáció 1914 – 1945 közötti idõszakáról (pl. Kato-Kiszly István, Macskássy Gyula, Kassowitz Félix)
Az elõadó azonos címû könyve a Balassi Kiadó gondozásában 2006. nyarán jelenik meg. A témában megjelent korábbi munkája: Kockáról kockára. A magyar animáció krónikája 1948-1998, Balassi Kiadó, 1999.

2006. március 30, csütörtök, 18 óra
Képregény Kedvelõk Klubja
Karton Galéria, 1054, Budapest, Alkotmány u. 18.

2006. március 31.-április 2.
2. Modell, Játék, Hobbi Kiállítás és Vásár
Magyar Vasúttörténeti Park Orient Csarnoka (Budapest, XIV. ker. Tatai út 95.)
A háromnapos rendezvényen a Magyar Képregénykiadók Szövetsége közös standot állít.

2006. április 21-24.
XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Kongresszusi Központ (1123 Budapest, Jagelló út 1-3.)
A rendezvényen a Magyar Képregénykiadók Szövetsége közös, kültéri standot állít. Tervezett újdonságok a könyvfesztiválra: Roham 2, Üvegváros.

Elõkészületben

Eduárd 1. (Képes Kiadó, 24 oldal, fekete-fehér, 190 forint). A mutatványszámával a képregényfesztiválon indult, újságárusoknál is kapható lap hivatalos premierje június 4-én lesz, és onnantól kezdve havonta jelenik meg, régi magyar, új magyar és francia képregényekkel.

Kertész Sándor: Comics szocialista álruhában (Möbius Print, szakkönyv). A Szuperhõsök Magyarországon szerzõjének új könyve a képregény magyarországi történetének legizgalmasabb idõszakát, az 1939 és 1989 közötti éveket mutatja be. Megjelenik tavasszal. Érdeklõdni a mobiusz.print§axelero.hu e-mail címen lehet.

Marabu: Nagy Dodó-könyv (ADOC-Semic). A Kretén, a HVG, a Népszabadság és a Hócipõ állandó munkatársának, az idei egyik Alfabéta-díjas szerzõnek a második önálló albuma. A Dodó sorozat Dilidodó néven fut a Kretén magazinban. Részletek megtekinthetõk Marabu saját honlapján (www.marabulap.hu) és a Magyar Képregénykiadók Szövetsége honlapján (www.kepregeny.info/kepregenyek.php). Megjelenik tavasszal.

Paul Auster-Paul Karasik-David Mazzuchelli: Üvegváros (Míves Céh Kiadó, 144 oldal, fekete-fehér). Paul Auster világhírû, magyarul is megjelent regényének a képregényes adaptációja. A rajzoló, David Mazzuchelli készítette többek között a Batman: Elsõ év címû képregényt Frank Millerrel együtt. Megjelenik a Könyvfesztiválra.

Roham 2. Folytatódik a Bürökraták címû képregény. Megjelenik a Könyvfesztiválra.

Egyéb hírek

Képregénypályázat általános iskolásoknak és középiskolásoknak
Az Educatio Kht. pályázatot hirdet kötelezõ irodalmak feldolgozására képregényben. Három korcsoportban lehet indulni: 6-10 évesek, 10-14 évesek, 14-18 évesek. A beküldési határidõ: 2006. június 30.
Részletes információk: www.sulinet.hu/tart/cikk/Rbh/0/28597/1