Képregény Info 2006/36

[mano] Közeleg a Karácsony, és a Magyar Képregénykiadók Szövetsége megirígyelhette a Télapó hosszú listáját, mivel õk is egy igencsak olvasmányos karácsonyi hírlevelet billentyûztek be. Klikk tovább, olvasásra fel, sokminden kiderül a jövõ évi tervekrõl!

Hungarocomix – mérleg és köszönet

Bár egy bevásárlóközpontban lehetetlen megszámolni a látogatók számát, a kiállítók általános benyomása szerint még többen keresték fel a Hungarocomix 2006-ot, mint a tavalyi rendezvényt. Köszönjük minden érdeklõdõnek és vásárlónak, köszönjük a Sugárnak és támogatóinknak.

Az érdeklõdés fokát leginkább a vásárlásokban lehet mérni, ez alapján az új Batman: Hush 1. része, az Árnybíró 3. része és a Pinkhell 2. tekinthetõ az esemény slágerének. Szintén sokan szerezték be a rendezvény díszvendége, Gradimir Smudja által dedikált Vincent és Van Gogh címû albumot.

Kiemelkedõ sikere volt a tombolának, mindig sokan nézték a folyamatos vetítéséket, és a kitartóbbak megvárták a képregényhõs-rajzoló verseny 2. fordulójának modelljeit, Karafiáth Orsolyát és Tövisházi Ambrust, alias Erik Sumót is. A Magyar Képregény Akadémia kiállítását is sokan tekintették meg mintegy tíz nap alatt.

Találkozunk jövõre, de máris készülünk a 2007-es eseményekre, köztünk a március közepére tervezett 3. Magyar Képregényfesztiválra. Addig is kellemes ünnepeket mindenkinek!

Friss megjelenés

A kiadók a Hungarocomixra idõzítették újdonságaikat, ezeket már korábban ismertettük. Ezért most csak a HC-n egy napig már kapható, ám újságárus forgalomba csak a napokban került Eduárd 7 tartalmát ismertetjük:

Eduárd 7 (Képes Kiadó, 36 oldal, fekete-fehér, 395 forint). Folytatódik A szõke ciklon klasszikus Rejtõ-feldolgozás és befejezõdik a pályázatnyertes Õfelsége postavonata. Részlet a teljesen felújított Piszkos Fred, a kapitány-ból. Kezdõik Odegnál Róbertnek a Rév világához kapcsolódó Nekrológ címû kétrészese. Teljes történetek: Usagi Yojimbo (Stan Sakai), A próba (Fekete Imre), valamint Eduárd, Tomster, Krampusz, Dodó.

Elõzetes tervek 2007-re

2006-ban örvendetesen szaporodott a magyar nyelvû képregények száma. Egyre több helyen kaphatók a Magyar Képregénykiadók Szövetsége tagkiadóinak a kiadványai. December végétõl az Alexandra és Líra és Lant hálózatok után a Libri könyvesboltok is bõvítik képregénykínálatukat.

A szövetség tagjainak többsége az idén is aktív volt, szinte mindegyiknek volt egy vagy több új kiadványa, és eddig megismert terveik alapján látszik, hogy jövõre is folytatódik az újdonságok és klasszikusok bemutatása.

Klasszikus magyar képregények

– A Képes Kiadó a Piszkos Fred, a kapitány felújított változatával kedveskedik 2007-ben a klasszikus Rejtõ-Korcsmáros képregények kedvelõinek.

– A Windom kiadó Tolsztoj: Halálsugár c. regényének a feldolgozásával folytatja a Sebõk Imre-életmûsorozatot.

– A Míves Céh és a Képregény Kedvelõk Klubja által kezdett Képregénymúzeum sorozatot jövõre a Képes Kiadó és a Windom folytatja, váltakozva. A sorozat egyes részei továbbra is a nagyobb képregényes eseményekre jelennek meg, elsõsorban ott vásárolhatók meg.

Új magyar képregények

– Négy újabb számmal jelentkezik a Roham magazin, valamint megkezdi albumok kiadását is. Ezek közül kettõt jelentett be eddig: Bürokraták (Németh-Oroszlány-Tebeli) és Futaki Attila új képregénye. Mindkettõ az Ünnepi Könyvhétre várható.

– Új sorozatot indít a Képes Kiadó, címe a Gemini-jelentés. Várhatóan két rész is megjelenik belõle 2007-ben. A rajzolója Fazekas Attila, a forgatókönyvet inkognitóját megõrizni kívánó szerzõ kézirata alapján Bayer Antal írja. Az elsõ rész az Ünnepi Könyvhétre, a második az év végére van idõzítve.

– Várhatóan folytatódik Odegnál Róbert: A rév címû trilógiája a Vad Virágok Könyvmûhelynél.

– Pilcz Roland barátunk már szintén bejelentette, hogy készül a Kalyber Joe 3.

– A Pinkhell 3., ezúttal szimpla száma a március képregényfesztiválra készül el.

Amerikai comics magyarul

– 2007 a Pókember 3. címû film éve, bemutatója május elején lesz. Ebbõl az alkalomból több kiadótól is várható valamilyen kiadvány mindenki kedvenc hálószövõjének a szereplésével, de még folynak az egyeztetések.

– Már bejelentette elsõ Megtorló (Punisher) képregényét a Fumax, ez márciusban jelenik meg. A kiadó további Marvel-kiadványokat is tervez.

– Januárban jelenik meg a Vertigo felnõtt képregények 2. kötete. A 3. rész áprilisra várható.

– Három kötettel folytatja a Batman-sorozatot a Képes Kiadó. Az elsõ kettõ (márciusi és júniusi megjelenés) a Hush további kötetei, míg a harmadik egy ötrészes történet gyûjteményes kiadása (november).

– Ugyancsak a Képes Kiadó jelenteti meg Frank Miller 300 címû „színes, szélesvásznú” képregényét, amelybõl a Sin Cityhez hasonlóan film készül. A világpremier március végén lesz. A magyar nyelvû képregény megjelenése igazodni fog a magyarországi bemutatóhoz.

– A Vad Virágok Könyvmûhely két kötettel folytatja az Usagi Yojimbót, tavasszal és õsszel.

Manga magyarul

– A Fumax folytatja a Princess Ait és egy másik sorozattal is készül.

– A MangaFan másfél havonta jelentet meg újabb részt az Árnybíró sorozatból, és más címeket is tervez.

Francia és más európai képregényalbumok magyarul

– 2007 elsõ megjelenése a Lucky Luke-sorozat 3. része, a Dalton mama lesz, január közepén. A 4. kötet márciusra várható.

– A Sörmesterek 2. kötetét az év végén jelenteti meg a Képes Kiadó, és más francia-belga sorozatok jogairól is folytat tárgyalásokat.

– A Nyitott Könyvmûhely Marjane Satrapi Franciaországban élõ iráni grafikusnõ világhírû Perszepolisz címû képregényével tervezi folytatni az Art Comix sorozatot.

– A Ratius Kiadó folytatja a 2005-ben megkezdett – évente négy kötettel jelentkezõ – Digedag sorozat kiadását. 2007. márciusában már a sorozat 6. kötetét vehetik kezükbe az olvasók. (További megjelenések: 2007. június, 2007. szeptember, 2007. december)

– Ugyancsak folytatódik a Ratiusnál a 2006 decemberében elindult Abrafax Könyvek sorozat kiadása. 2007. folyamán hat kötetet rendez sajtó alá a kiadó. A könyvek kéthavonta várhatók. (Megjelenések: 2007 február, április, június, augusztus, október, december.)

– A Krak és a Titkos Fiók is új kötetekkel szándékozik jelentkezni.

Válogatások

– A Míves Céh Fekete-Fehér Képregényantológiájának a fonalát veszi fel a Képes Kiadó. Az új, egyelõre Pepita Ofélia Comix munkanéven ismert sorozat elsõ kötete márciusban jelenik meg, benne amerikai, európai, japán és hazai képregényekkel. A már biztos szerzõk és sorozatok: Tacumi Josihiro, Batman fekete-fehér, Pepita Ofélia. Tárgyalás alatt: Corto Maltese, Alack Sinner, Beton.

– Az Eduárd 8. száma január közepén jelenik meg. Benne: Korcsmáros Pál, Odegnál Róbert, Fekete Imre, Zorro de Bianco (Szivárvány köz). Egy fekete-fehér Batman John Buscema rajzaival.

Kiállítások, események

Kockáról kockára – Mentakert

2006. december 28.-án a Mentakert (II. Margit körút 14, az egykori Paksi Halászcsárda helyén) nyitásától itt folytatja vándorútja a Körút Fesztiválon bemutatott kiállítási anyag, amelynek egy része jelenleg a Szimplakertben látható, egyes képei pedig az Anifesten és a Hungarocomixon vendégszerepeltek.

A megnyitó részeként kerül sor a Legyél te is képregényhõs! verseny harmadik fordulójára. Lanczinger Mátyás és Fritz Zoltán grafikusok áldozatai ezúttal Török Ferenc filmrendezõ és a kiállítást megnyitó Igor Lazin animátor lesznek.

Ezt megelõzõen ugyanitt, 6 órakor Lévai Balázs nyitja meg Vancsó Zoltán fotókiállítását, Dés László, Dés András és Lamm Dávid zenél. Késõbb fellép A Kutya Vacsorája, hajnalig pedig DJ Infragandhi, DJ Garfield és VJ Tzafetaas szolgáltatlja a talpalávalót.

Emlékeztetõül két másik, még megtekinthetõ kiállítás:

Kockába zárt históriák – Kasza Magdolna képregényei, 2007. január 31-ig
Petõfi Mûvelõdési Ház, Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.

Gergely László képregénykiállítása, 2007. január 15-ig
Szigetvári Városi Könyvtárban (7900 Szigetvár, Mártírok útja 1. Telefon: 73/311-407). A kiállítás a könyvtár nyitvatartási ideje alatt tekinthetõ meg.

A Roham pályázati felhívása

Megismételjük a Roham magazin pályázati felhívását képregény-forgatókönyv írására:

A pályázatra elsõsorban az ezredforduló hazai realitásaira reagáló, illetve abból kiinduló fantasztikus forgatókönyveket várunk max. 10 oldal terjedelemben. A pályázat elbírásánál elõnyben részesülnek az új, eredeti témát feldolgozó alkotások, az irodalmi megfogalmazás. Egy szerzõ több mûvel is pályázhat. Az elkészült pályamunkákat a roham@roham.hu e-mail címre várjuk

A pályamunkák leadási határideje: 2007. január 15.

A beérkezett munkákból a szerkesztõség a három legjobbat fogja kiválasztani és díjazni. Eredményhirdetés: 2007. február 15. A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Díjazás:
Elsõ helyezett: 50.000 Ft + megjelenés a Roham magazinban.
Második helyezett: 40.000 Ft + megjelenés a Roham magazinban.
Harmadik helyezett: 30.000 Ft + megjelenés a Roham magazinban.

Ugyanebben a témában a Roham novella kategóriában is hirdet pályázatot. A maximális terjedelem 50.000 karakter terjedelemben (szóközökkel). Itt a díjazás 150.000 (1. hely), 100.000 (2. hely) és 50.000 forint (3. hely). Minden más feltétel megegyezik a képregény kategóriával.