Képregény Info 2006/2

Elsõ információmorzsák új megjelenésekrõl, a közeljövõ eseményeirõl…

Kiemelt információ

Belépett a Magyar Képregénykiadók Szövetségébe 16. tagként a Titkos Fiók kiadó, amelynek az elso képregényalbuma, a Disznóól 2005. decemberben jelent meg.

A www.kepregeny.info közös kiadói honlapon a Tomster, Kalyber Joe, Hé, Dodó!, Andy Capp, Pszichopark és Isteni Színjáték címu sorozatokhoz csatlakozott Sváb József Krampusz nevu figurája. Krampusz elõször 1990-ben az azonos címu képregénymagazinban jelent meg és valamennyi szám címlapján is szerepelt. A mostani elso csíkok az akkori rövid történeteket dolgozzák át.

A 2. Magyar Képregényfesztiválra számos újdonság készül, lásd a Várható
megjelenések rovatot.

Megalakult a fesztivál szervezobizottsága. A különbözo témákban az alábbiakhoz lehet fordulni felvilágosításért:
– Médiakapcsolatok: Teisenhoffer Viktória, Vándorko Kiadó
– Nagyszínpadi vetítések és eloadások: Halmos Ádám, Nyitott Könyvmuhely
– Szakmai programok: Bayer Antal, Míves Céh Kiadó
– Vendégkapcsolatok: Korcsmáros Gábor, Képes Kiadó
– Arculat és reklám: Korchma Zsombor, Roham magazin

Friss megjelenések

Január a többnyire havonta megjeleno lapoké: a hónap eleje óta kapható az újságárusoknál a Csodálatos Pókember 31. száma, a Mozaik 51. száma, a Hihetetlen Pókember 4. és az Újvilág: X-Men 4. száma (Panini Comics), valamint a Donald Kacsa, a Tom és Jerry és a Witch idei elsõ száma. A hónap második felében jelent meg a Rozsomák 4. és az Újvilág: Fantasztikus Négyes 4. száma, a sort pedig a Garfield februári száma zárja január utolsó napjaiban.

Közelgõ események

2006. január 22, Millenáris Fogadó (1024 Budapest, Fény utca 2-4).

Átjáró Találkozások a Millenárison, délután 1-tol 6-ig

A magyarországi sci-fi és fantasy kiadók és írók napján részt vesznek olyan képregénykiadók is, amelyeknek a kínálatában szerepelnek sci-fi témájú képregények, a ComicsInvest standján pedig megvásárolhatók a Panini Comics által kiadott szuperhosös füzetek is.

A közös kiadói standon kedvezményesen vásárolhatók meg a magyar kiadványok: A Torony, a Fekete-Fehér Képregényantológia 1-3, a Pinkhell és A Rév 1. kötete. Utóbbit szerzoje, Odegnál Róbert dedikálja a helyszínen. Ugyancsak jelen lesz az eseményen az ingyenes Roham magazin is, benne a Bürökraták képregénnyel.

2006. január 31.

Közeleg a Nyitott Könyvmûhely Art Comix képregénypályázat beadási határideje. Részletek az Art Comix honlapján olvashatók: www.artcomix.hu.

2006. február 19.

Képregényes nap a Bálint Zsidó Közösségi Házban (Budapest, VI. Révay utca 16.). Eloadások, beszélgetések, képregényiskola, kedvezményes képregényvásár egész nap.

A mõsor tartalmából:

Joseph Pulitzer szerepe az amerikai képregény kialakulásában; Superman és a gólem; Zsidó témájú képregények magyarországi fogadtatása; Két francia zsidó származású alkotó: Marcel Gotlib és Joann Sfar; Antiszemitizmus és közömbösség: a zsidóság ábrázolása a magyar képregényben.

2006. március 5.

2. Magyar Képregényfesztivál a Millenáris Teátrumban. A magyar képregény éves seregszemléje. Újdonságok bemutatása, szakmai programok, vetítések, kedvezményes árusítás, nyereményjátékok. Részletes program rövidesen a www.kepregeny.info honlapon.

Várható megjelenések

Kertész Sándor: Comics szocialista álruhában (Möbius Print, szakkönyv). A Szuperhõsök Magyarországon szerzõjének új könyve a képregény magyarországi történetének legizgalmasabb idoszakát, az 1939 és 1989 közötti éveket mutatja be. Megjelenik februárban. Már most megrendelheto a mobiusz.printKUKACaxelero.hu e-mail címen.

Roham 2. Folytatódik a Bürökraták címu képregény. Megjelenik februárban.

Fekete-Fehér Képregényantológia 4: Szombat esti vadnyugat (Míves Céh Kiadó, 100 oldal, fekete-fehér). Blueberry (Giraud-Charlier), Sin City (Miller), Beton (Chadwick), Sivatagi bor (Sváb), Szemünk fénye (Geek), Fozocske és Alkotói válság (Lanczinger), Aliens: Turistaszezon, Andy Capp, Pszichopark, Isteni Színjáték, Tomster, Krampusz, Szivárvány köz. Megjelenik februárban.

Sin City 2: Ölni tudnál érte (Fumax, 208 oldal, fekete-fehér). Írta és rajzolta: Frank Miller. Megjelenik március elején.

Eduárd, a fapados képregényújság (Képes Kiadó, 24 oldal). A 2. Magyar Képregényfesztivál alkalmából jelenik meg eloször, benne egy teljes 14 oldalas Korcsmáros-képregénnyel, ajánlókkal és újdonságokkal.

Aleksandar Zograf: Balkán víziók (Nyitott Könyv Art Comix, 120 oldal, fekete-fehér). A kiváló szerb alkotó viziói és tele-víziói már számos országban megjelentek, most eloször olvashatjuk magyarul is. Megjelenik a képregényfesztiválra, amelynek Zograf a díszvendége is lesz.

Irodalmi klasszikusok 4: A láthatatlan ember (Képes Kiadó, fekete-fehér). Gárdonyi Géza regényének az adaptációja Korcsmáros Pál rajzaival. Megjelenik a képregényfesztiválra.

Pinkhell 1 (MKA, színes). A Hungarocomixon a 0. számával debütált válogatás a Magyar Képregény Akadémia tagjainak a munkáiból. Folytatások és újdonságok. Megjelenik a képregényfesztiválra.

Gugi Sándor: Képregények (Míves Céh Kiadó-Karton/KKK, fekete-fehér). A Fekete-Fehér Képregénymúzeum második kötete. Megjelenik korlátozott példányszámban, elorendelésre a 2. Magyar Képregényfesztivál alkalmából.

Marabu: Nagy Dodó-könyv (ADOC-Semic). A Kretén, a HVG, a Népszabadság és a Hócipõ állandó munkatársának második önálló albuma. A Dodó sorozat Dilidodó néven fut a Kretén magazinban. Részletek megtekinthetok Marabu saját honlapján (www.marabulap.hu) és a Magyar Képregénykiadók Szövetsége honlapján (kepregeny.info/kepregenyek.php). Megjelenik tavasszal.

Egyéb hírek

Új képregényes lelõhelyek

Januártól kaphatók magyar nyelvu képregények a a Holdfény Fantasy boltban (1075 Budapest, Wesselényi utca 10): Sin City, Fekete-Fehér Képregényantológia 1-3, Hihetleten Pókember, Újvilág: X-Men, Rozsomák, Újvilág: Fantasztikus Négyes 4. számtól kezdve, és a pécsi Csemege kultúrboltban (Perczel utca 22., Apolló mozi épülete): A Rév, Pinkhell, Szerelem utolsó látásra, Gróf Balázs képregényei, Disznóól.

Képregénypályázat általános iskolásoknak és középiskolásoknak

Az Educatio Kht. pályázatot hirdet kötelezo irodalmak feldolgozására képregényben. Három korcsoportban lehet indulni: 6-10 évesek, 10-14 évesek, 14-18 évesek. A beküldési határido: 2006. április 30.

Részletes információk:
http://www.sulinet.hu/tart/cikk/Rbh/0/28597/1