Képregény Info 2006/19

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének legfrissebb hírlevele…

Kiemelt információ
Több év után ismét lesz magyar nyelvû manga. A Fumax kiadó az õsszel kezdi meg a Princess Ai címû nagysikerû sorozat megjelentetését. A www.kepregeny.info honlapon megtekinthetõ néhány kép az eredetibõl, amelynek a készítésében szerepet vállalt Courtney Love rock-énekesnõ is.

Ugyancsak megtekinthetõ a kiadók honlapján az Eduárd 3. számának az elõzetese is.

Friss megjelenések

Szinte naponta új képregénnyel, karikatúrával jelentkeznek az MKA alkotói közös blogjukon: kepregenyakademia.blogspot.com.

Egy hírhedett kalandor: A Windom kiadó megkezdte a teljes Sebõk Imre életmû kiadását. Az elsõ kötet Jókai Mór az Egy hírhedett kalandor a XVII. századból c. regénye alapján készült képregényt tartalmazza. A 400 példányban megjelenõ, gyûjtõknek szánt kiadvány ára 950 forint. Megrendelhetõ a windomcomicsKUKACgmail.com e-mail címen.

Közelgõ események

2006. augusztus 12.
Képregény a Sziget-Fesztiválon
Hasonlóan a tavalyi évhez, a Mozinet sátrában egy nap ismét a képregényé lesz.
Portrérajzolás, arcfestés. Különbözõ kézi és számítógépes rajzolási, színezési és felújítási technikák bemutatása. Az elõadások és beszélgetések témái: Jean Giraud/Moebius munkássága, a mai magyar képregény helyzete, a fekete-fehér képregény hagyományai. Filmvetítés: Sin City. Részletes program a Sziget honlapján. (sziget.hu/fesztival/programkereso/szinpad76589alh76590)

2006. augusztus 16-19.
Debreceni Könyvkarnevál, Bartók terem (Piac u. 11-15).
A Karneváli Hét keretében harmadik alkalommal megrendezendõ Nemzetközi Debreceni Könyvkarneválon közös standot állít a Magyar Képregénykiadók Szövetsége.

2006. október 3-31.
I. Siklósi történelmi képregénykiállítás
2006. október 3.-án délután 14:00 órakor lesz a megnyitója annak a kiállításnak, amely a siklósi vár idõszaki kiállításaként nyílik és egész októberben megtekinthetõ lesz a vár második emelti galériájában. 84 méter falszakaszon mintegy 20 rajzoló közel száz eredeti képregény oldala lesz kiállítva. A tárlat igyekszik bemutatni a mûfaj összes jelentõs hazai alkotójának munkásságát és egyben a mûfaj magyarországi történetének áttekintését is nyújtja. A kiállítás megnyitóján és azt követõen a mûvészek portrékat készítenek, ugyanott a kiállítók rajzai vázlatai is megvásárolhatók lesznek.

Elõkészületben

Eduárd 3. (Képes Kiadó, 24 oldal, fekete-fehér, 190 forint). Mostantól Marabu új Dodó-képsorokkal jelentkezik az Eduárdban, A Dodók nemi élete címen!
További tartalom: Az 1002. éjszaka, 3. rész (Heltai-Korcsmáros újrakiadás), Sörmesterek, 3. rész (Van Hamme-Vallès), A torony (Cserkuti Dávid-Fekete Imre), valamint Eduárd, Tomster, Krampusz, Szivárvány Köz. (kepeskiado.hu)

Fekete-Fehér Képregényantológia 6: Betonfejek és cemendék. Blueberry, Sin City, Beton, Pszichopark, Isteni Színjáték, Andy Capp, Pókember, Doktor Strange, Second contact (Fekete), Csak oda (Herega-Gyõri). Megjelenik szeptember végén. (mivesceh.hu)

Irodalmi klasszikusok 5: Vörös és fekete (Képes Kiadó). Stendhal regénye alapján rajzolta Korcsmáros Pál (újrakiadás). Megjelenik szeptember elején.

Lucky Luke: Dalton City. Rajzolta Morris, írta René Goscinny. A Pesti Könyv kiadó ezzel a kötettel kezdi kiadni a Magyarországon korábban Talpraesett Tom és Villám Vili cmen is megjelent képregényeket, amelyek alapján több játékfilm, rajzfilm és játék is készült. Megjelenik szeptember elején. (pestikonyv.hu)

Pókember különszám 2006/1 (ADOC-Semic kiadó). Pókember és a Fekete Macska, 1. rész. Írta: Kevin Smith, rajzolta: Terry Dodson. Megjelenik õsszel.

Princess Ai 1 (Fumax). Kezdõdik a Tokyopop népszerû, háromkötetes mangájának a magyar nyelvû kiadása. Megjelenik õsszel.

Roham 3. (ingyenes). Megjelenik a Sziget Fesztiválra. Benne a Bürokraták c. képregény harmadik része.

Witch: az Egmont közkedvelt magazinja októbertõl már havi két alkalommal jelenik meg.

Egyéb hírek
A Galaktika tudományos-fantasztikus magazin ismét pályázatot hirdet képregények készítésére. A beadási határidõ 2006. augusztus 15. Részletek a Galaktika honlapján (metagalaktika.hu).