Képregény Info 2006/15

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének legfrissebb hírlevele.

A Képregény Hete, több helyszínen:

Június 8-12., Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren és mellékutcáiban, 8-án 12 órától, a többi napokon 9 órától 19 óráig

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének közös standján (Váci utca) és a Nyitott Könyvmuhely (Art Comix) standján (Vígadó utca) kaphatók a kiadók könyvheti újdonságai és teljes választéka.

A kiadók standjánál június 9.-én Saban, június 10.-én Lanczinger Mátyás és Temesi Péter képregényrajzolók portrékat készítenek a vásárlókról.

Marabu június 10.-én (szombaton) délután 3 és 6 óra között dedikálja Hé, Dodó! címu új kötetét.

Ugyancsak szombaton 18.20-kor beszélgetés lesz a Vörösmarty téri színpadon a képregényrol, amelyet élo adásban közvetít a Kossuth Rádió. Résztvevok: Marabu (Hé, Dodó!), Aleksandar Zograf (Pszichonauta), Zorro de Bianco (Pinkhell) és Halmos Ádám (Art Comix).

Június 10, szombat, Átjáró Fesztivál a Jövo Házában

Millenáris Park, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A háromnapos esemény második napján, szombaton kerül terítékre a képregény.

Egész nap kedvezményes képregényvásár a kiadók közös standján és képregényiskola a Magyar Képregény Akadémia rajzolóival (Zorro de Bianco, Ábrai Barnabás, Tamási Antal, Tikos Péter, Vass Róbert) a Fogadóban.

Eloadások a Teátrumban június 10-én:

11.00: Kiss Ferenc: A magyar science fiction képregény története

12.00: Odegnál Róbert: Így készült A Hívó címu, Alfabéta- és Eurocon-díjat nyert képregény

12.30: Beszélgetés a magyar képregényrol: Kiss Ferenc, Odegnál Róbert, Bayer Antal, Zorro de Bianco

13.30: Bayer Antal: Tudománytalan fantasztikum: az amerikai szuperhosök hetven éve

Az Átjáró Fesztivál teljes programja megtekintheto a www.sfportal.hu honlapon.

Június 12, hétfo, kArton galéria

1054, Budapest, Alkotmány u. 18.

17 óra: Maya Yonesho animátor, a Winter Days címu film egyik alkotója eloadást tart a japán független rajzfilmrol, az animációs film és az anime közötti különbségekrol. Az japán nyelvu eloadáshoz a galéria tolmácsot biztosít.

Június 13, kedd, kArton galéria

1054, Budapest, Alkotmány u. 18.

17 óra: Jaqueline Berndt esztéta, a jokohamai egyetem professzora eloadást tart “Manga beyond subculture: On recent tendencies of Japan's comics culture” (A manga a szubkultúrán túl: a közelmúlt japán képregény-kultúrájának az irányzatai) címmel. Eloadásának középpontjában Tezuka átértelmezése, a manga és a muvészet viszonya, kapcsolata a pre-modern korszakhoz és az alternatív képregény megjelenése áll. Az angol nyelvu eloadáshoz a galéria tolmácsot biztosít.

Friss megjelenések

Eduárd 1. (Képes Kiadó, 24 oldal, fekete-fehér, 190 forint). A tartalomból: Az 1002. éjszaka, 1. rész (Heltai-Korcsmáros újrakiadás), Sörmesterek: A Steenfort-dinasztia, 1. rész (Van Hamme-Vallès), Új isten (Fekete Imre fantasy-paródiája), Eduárd, Tomster, Kalyber Joe, Krampusz, Szivárvány Köz. (www.kepeskiado.hu)

Fekete-Fehér Képregényantológia 5: Sötét lovak. (Míves Céh Kiadó, 100 oldal, fekete-fehér, 1995 forint). Tartalom: Blueberry (Giraud-Charlier), Sin City (Frank Miller), Beton (Paul Chadwick), Lépjünk fel a szorös aktok ellen (David Mazzucchelli), First contact (Fekete Imre), Puzzle (Göndöcs Gergely) Guta felügyelo (Lanczinger Mátyás), 8 perc (Cserkuti Dávid), A gének (Gróf Balázs), Pókember: Necces füles (Keith Giffen), Rozsomák: Aki hátulról jön (John Paul Leon), Andy Capp (Reg Smythe), Pszichopark (Frank Cho). (www.mivesceh.hu)

Korcsmáros Pál: Egy jenki Artúr király udvarában. (Míves Céh Kiadó-Karton/Képregény Kedvelok Klubja, fekete-fehér, 800 forint). A Fekete-Fehér Képregénymúzeum harmadik kötete.

Marabu: Hé, Dodó! (ADOC-Semic, 96 oldal, fekete-fehér, 2490 forint). Humoros képregényválogatás. Karikatúrajellegû 3 kockás sztrip képregénysorozat 100 összegyûjtött epizódja, kiegészítve a sorozathoz illeszkedõ szöveges-rajzos paródiajellegû humoros anyagokkal. A humor jellege széles területet átfog, a börleszk poénoktól a filozofikus játékig. Az idei egyik Alfabéta-díjas szerzonek a második önálló albuma. (www.marabulap.hu, www.kreten.hu)

Közelgo események

2006. június 24. – Witch rajongói nap

2006. június 24-én, Szent Iván-éj és a boszorkányok Tuzünnepének napján 1-17 óra között a Nagytétényi Kastélymúzeumban számos szórakoztató program várja a gyerekeket: Witch hasonmás- és jelmezverseny, divatshow, gólyalábas misztériumjáték, mandala-, hennafestés, rajziskola, gyöngyfuzés stb. Díszvendég Giada Perissinotto, a Witch-képregények rajzolója. (www.egmont.hu)

Elokészületben

Kalyber Joe 2: Eso. Folytatódnak Pilcz Roland figurájának a kalandjai.
Megjelenik június elején. ( www.kalyberjoe.hu)

A szép Fatima (Ratius Kiadó, 100 oldal, színes, 5 300 forint). A hajdani, 1955 és 1976 között megjelent, Hannes Hegen féle Mozaik füzeteket összegyujto sorozat harmadik része. Megjelenik júniusban. (www.abrafaxe.hu)

Pókember különszám 2006/1 (ADOC-Semic kiadó). Megjelenik júliusban.

Egyéb hírek

Képregénypályázat általános iskolásoknak és középiskolásoknak

Az Educatio Kht. pályázatot hirdet kötelezo irodalmak feldolgozására képregényben. Három korcsoportban lehet indulni: 6-10 évesek, 10-14 évesek, 14-18 évesek. A beküldési határido: 2006. június 30. www.sulinet.hu/tart/cikk/Rbh/0/28597/1